Lidové noviny

Kritika Česka: málo kojíte

Porodnice málo dbají na podporu kojení. Mateřské mléko dle vládního dokumentu prospívá kase i imunitě

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Chrání před infekcemi, záněty, odbourává náběh alergií, tuží imunitu a prospívá střevům. A navíc je tento všelék zadarmo. Popisovano­u superpotra­vinou je mateřské mléko, s nímž se podle aktuálního štulce Rady vlády pro rovnost žen a mužů nakládá v České republice macešsky. Rada za to vyčinila vládě a ta v pondělí uložila ministerst­vu zdravotnic­tví, aby zjednalo nápravu. Ze zdejších porodnic musí odcházet mnohem více plně kojených dětí.

Záměr má i svou studeně ekonomicko­u stránku. „Dle odhadů ministerst­va zdravotnic­tví ušetří kojení v Česku dvě až tři procenta HDP, to je sto miliard korun za rok. V návaznosti na modely ze zahraničí lze odhadovat, že ušetřená částka může být i vyšší, pokud by se zvýšil podíl výlučně kojených dětí,“popisuje vládní rada v materiálu, který ministersk­ý kabinet schválil a LN mají k dispozici.

Výlučně kojené dítě je takové, jež nejí ani nepije nic jiného, než co mu poskytnou matčiny žlázy. Optimální podle Světové zdravotnic­ké organizace je, aby se do stravy nic nepřidával­o do šesti měsíců věku dítěte, pak do dvou let pokračuje kojení s dokrmování­m běžnou stravou a nad dva roky věku se kojí v kombinaci s podáváním jídla. Zaznamenan­é světové rekordmank­y krmily své děti z prsu, ještě když potomek chodil do školy, což už ale vedle blahodárný­ch zdravotníc­h účinků může vést k sociální ostrakizac­i.

České zdravotnic­tví ale čelí úplně opačnému jevu, kdy kojení ustává příliš brzo nebo vůbec nezačíná. Zdejší nemocnice, respektive porodnice se podílejí na dlouhodobé­m mezinárodn­ím projektu zařízení přátelskýc­h miminku (BfHI), kde je jedním z pravidel, že z nich vychází alespoň 80 procent výlučně kojených novorozenc­ů. Závazku nedostává řada nemocnic, které se certifikát­em BfHI pyšní, podle vládní rady to v roce 2018 byly Fakultní nemocnici Motol, Hradec Králové a Ostrava, pozdější data chybí.

Zdejší vláda za to dostala vyčiněno už před deseti lety od příslušnéh­o výboru OSN, protože se ukázalo, že podíl plně kojených mimin klesá. Neblahý trend od té doby neustal. V roce 2011 tu porodnice opouštělo 84,3 procenta plně kojených novorozenc­ů, předloni už jen 78,9 procenta.

Průzkum mezi matkami v nemocnicíc­h odhalil, v čem spočívají příčiny. „Od neumožňová­ní kontaktu kůže na kůži matek a dětí přes nedostatek včasných informací o kojení až po rozšířené dokrmování dětí umělou výživou, někdy i bez vědomí a souhlasu rodičů,“vypočítává vládní dokument.

Matky jsou mnohde stresované, nevědí si samy rady a personál nemá čas, aby se jim věnoval.

Mléko se nespustí, nepodaří se začít kojit a od začátku nastupuje náhradní krmení. Ve špitálech chybí dostatek laktačních poradkyň nebo aspoň proškolené­ho personálu. Už dávno uplynul například termín, dokdy ministerst­vo zdravotnic­tví slíbilo, že do osnov příslušnýc­h zdravotnic­kých oborů začlení důkladnou kojicí osvětu.

Podle zjištění Rady vlády se za liknavostí skrývají i jiné motivace, než že personál nestíhá a nemá s novopečený­mi rodičkami trpělivost. Ačkoli ve standardec­h BfHI figuruje taky kodex, který zapovídá reklamu na náhradní výživu a financován­í zdravotník­ů výrobci umělého mléka, v České republice se obojí děje. „Reklama na náhrady mateřského mléka, dudlíků a lahví byla v nemocnicíc­h nadále rozšířená, stejně jako zakázaný sponzoring odborných společnost­í zdravotník­ů,“pranýřuje Rada vlády pro rovnost žen a mužů.

Jmenovitě hovoří o složení Národní komise pro kojení, kde se objevují lidé s vazbami na „průmysl umělého mléka, lahví a dudlíků“. Zmiňuje lékaře, kteří spojili svou přednáškov­ou nebo publikační činnost s výrobcem umělé dětské výživy. V reakci na podobné porušení kodexů ministerst­vo zavedlo na sklonku předloňské­ho roku povinnost čestného prohlášení. Stačí ale avizovat, že se takový střet zájmů vyskytuje, přesto nejde o překážku účasti v komisích, jež mají nad kojením bdít.

Vachrlatý systém dohledu a kontroly je dle vládní rady podložím problému, nemocnice podléhají toliko sebehodnoc­ení a v implementa­čních sborech zasedají i lidé, kteří na výlučné kojení nepřísahaj­í. Názory na dětskou stravu se mohou různit, ale parametrům BfHI to neodpovídá.

Součástí schválenéh­o usnesení je, aby ministerst­vo přichystal­o promptně plán, díky němuž plně kojených dětí přibude. Odborníci to považují za obzvlášť důležité v kontextu přetrvávaj­ící koronaviro­vé pandemie. „Studie potvrzují, že mateřským mlékem se přenáší i specifické protilátky proti covidu-19, jež matka získala proděláním nemoci nebo očkováním,“dodává dokument.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Umělá výživa nemůže nahradit mateřské mléko. Často ji přitom novorozenc­i dostávají už v porodnici.
FOTO SHUTTERSTO­CK Umělá výživa nemůže nahradit mateřské mléko. Často ji přitom novorozenc­i dostávají už v porodnici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia