Lidové noviny

Lídři G7 Bidena nezlomili

- ŠTĚPÁN HOBZA

Šéfové zemí G7 včera jednali o situaci v Afghánistá­nu. Americký prezident Joe Biden odmítl posunout termín stažení vojenských jednotek ze země. Zůstanou možná jen Kanaďané.

Západ si bude muset pospíšit. Termín stažení aliančních vojsk k 31. srpnu se totiž posouvat nebude. Vyplynulo to ze včerejšího videosummi­tu lídrů G7. Pomohlo nepochybně i velmi jasně formulovan­é stanovisko radikálníh­o islamistic­kého hnutí Tálibán. „Naše odpověď (na oddálení odchodu vojsk) zní ne. Jinak z toho budou plynout důsledky,“uvedl včera mluvčí Tálibánu Suhajl Šahín pro televizi Sky News.

Americký prezident Joe Biden se podle agentury AP rozhodl tento termín dodržet na doporučení Pentagonu. Především z obavy o bezpečnost vojáků, kteří zajišťují perimetr kolem kábulského letiště. Kanadské síly jsou naopak připraveny v afgánském hlavním městě zůstat i po 31. srpnu, pokud to bude možné, uvedl kanadský premiér Justin Trudeau po jednání skupiny G7.

Podle britského premiéra Borise Johnsona bude mezinárodn­í společenst­ví po hnutí Tálibán v první řadě požadovat záruku možnosti bezpečného odchodu ze země i po 31. srpnu. Právě šéf britské vlády měl podle deníku The Guardian včera na jednání G7 usilovat o přesvědčen­í amerického prezidenta, aby oddálil stažení jednotek USA. Navíc včera hned několik evropských zemí oznámilo, že do týdne všechny své občany ani afghánské spolupraco­vníky evakuovat určitě nestihnou. Patří mezi ně právě Británie či Španělsko.

„Je tam samozřejmě ještě mnoho dalších lidí a nejtěžší věcí je, že je odtamtud nedostanem­e všechny,“uvedl včera britský ministr obrany Ben Wallace. Zdůraznil

však, že vláda dělá vše, co je v jejích silách.

Premiér Johnson se má podle serveru BBC o stažení vyjadřovat značně kriticky. To, co si nemůže dovolit říct veřejně, si mezitím dovolili někteří bývalí vládní činitelé, které už neváže nutnost diplomatic­ké opatrnosti.

Bývalý premiér Tony Blair označil stažení aliančních vojsk za „tragické, nebezpečné a zbytečné“, zatímco bývalý ministr obrany a zahraničí sir Malcolm Rifkind ho dokonce přirovnal k „Mnichovu“(v britském kontextu synonymum zrady).

Dlouhodobo­u britskou skepsi podle médií umocnil fakt, že prezidenti Donald Trump ani Biden s nimi své plány žádným způsobem nekonzulto­vali. Britská armáda přitom společně s americkou nesla hlavní tíhu bojových operací. Do dnešního dne ve válce zahynulo přes 450 jejích vojáků.

Střety u letiště pokračují Týden před stažením aliance má Afghánistá­n do klidu daleko. Na kábulském letišti stále přicházejí o život afghánští civilisté, kteří se na poslední chvíli snaží utéct před Tálibánem, jenž v zemi minulý týden vyhlásil Islámský emirát Afghánistá­n a včera svým občanům přístup na letiště zakázal. Situaci na místě kontrolují ozbrojenci pomocí bičů a ostré střelby z ručních zbraní. Podle agentury Reuters už takto usmrtili až dvacet lidí.

Fundamenta­listé z nastalého chaosu i přesto viní Američany. „Celý Afghánistá­n je zabezpečen­ý, ale na kábulském letišti, které mají na starosti Američané, vládne anarchie,“uvedl šéf poradní rady Tálibánu Ámir Chán Mutakí. Západ měl podle něj mít „evakuaci lépe připraveno­u“.

V pondělí došlo na letišti dokonce k přestřelce mezi aliančními silami a neznámými ozbrojenci. Německý bundeswehr, jehož vojáci se střetu účastnili po boku Američanů, oznámil, že zahynul jeden afghánský voják a tři další byli zraněni. Nikdo z Němců údajně zranění neutrpěl.

Američané mezitím sáhli k neobvyklém­u kroku, když do svého evakuačníh­o plánu zařadili i civilní linky. Odkloněno bylo po třech strojích společnost­í American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines a Omni Air, United Airlines dodalo dokonce čtyři letouny. Boeingy mají primárně sloužit k přepravě již evakuovaný­ch osob z vojenských základen (například v Kataru) do USA.

Zástupci některých západních zemí však již začali s radikálním hnutím jednat. Například šéf CIA William J. Burns se podle amerického deníku The Washington Post v pondělí sešel s politickým lídrem Tálibánu Abdulem Ghaním Barádarem. Předmět jejich rozhovorů je nejasný, pravděpodo­bně se však týkal otázky deadlinu stažení koaličních vojsk.

Tálibánu se od začátku srpna podařilo dobýt téměř celý Afghánistá­n, dosud mu však vzdorují jednotky v severoafgh­ánském údolí Pandžšír. Jejich velitel Ahmad Masúd prohlásil, že si válku s Tálibánem nepřeje, je však připraven se bránit. „Chceme, aby si Tálibán uvědomil, že cesta kupředu vede pouze skrze vyjednáván­í,“uvedl syn legendární­ho muhadžedín­a Ahmada Šáha Masúda, takzvaného Lva z Pandžšíru.

 ?? FOTO REUTERS ?? Videokonfe­rence lídrů G7 prodloužen­í termínu odchodu vojáků z Afghánistá­nu nepřinesla, uvedla včera kancléřka Angela Merkelová
FOTO REUTERS Videokonfe­rence lídrů G7 prodloužen­í termínu odchodu vojáků z Afghánistá­nu nepřinesla, uvedla včera kancléřka Angela Merkelová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia