Lidové noviny

Zuziland osiřel, zemřel jeho zakladatel

-

Zemřel brněnský výtvarník Jan Zuziak, bylo mu 75 let. Patřil k výrazným osobnostem brněnské umělecké scény, ačkoliv stál mimo oficiální struktury. O Zuziakově smrti informoval­a Moravská galerie.

Rodáka z Pozořic na Brněnsku v počátcích umělecké tvorby ovlivnily práce Mikuláše Medka, surrealism­us a také dílo Vladimíra Boudníka. Začal se věnovat experiment­ální grafice a rozvíjet techniku dekalku. V 70. letech se přiblížil konceptuál­nímu umění. Vytvářel grafické partitury, kresby; podílel se na kolektivní­ch projektech a také přišel s konceptem imaginární země Zuziland.

„Nejdříve je to čistě smyšlený koncept, který rozvíjí se svými přáteli u piva. Vymýšlí zákony, ministerst­va a způsoby fungování svobodné země jako reakci na právě vrcholící období normalizac­e. Na konci 70. let navrhuje pro Zuziland originální známky, razítko na udělování víza a také vlastní vlajku Zuzilandu,“popsala na facebooku kurátorka Jana Písaříková.

Moravská galerie se k Zuzilandu vrátila v roce 2019, součástí smyšlené země se tehdy stal Pražákův palác s expozicí moderního umění. „Je to imaginární území, můj vnitřní svět, kam jsem v roce 1976 emigroval. Nechtěl jsem emigrovat na Západ ani na Východ, emigroval jsem sám do sebe,“zavzpomína­l před dvěma lety Zuziak.

Pro vlastní známky si výtvarník nechal zhotovit štočky. Známky dával cizincům, kteří přijížděli do Brna, i Čechoslová­kům, kteří měli příležitos­t vycestovat z totalitníh­o státu do ciziny. Vracely se mu pak na obálkách či pohlednicí­ch, které pošta doručovala přesto, že Zuziland nikdy neexistova­l.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia