Lidové noviny

Kryptoměny rostou i kvůli inflaci

Bitcoin se po jarním propadu vrací k rekordním hodnotám Češi letos nakoupili digitální měny už za více než 3,6 miliardy korun

- LENKA JANČAROVÁ

Pád bitcoinu mohou zapříčinit veřejně prezentova­né negativní názory Elona Muska nebo snahy některých vlád regulovat těžbu nebo bitcoinové transakce

Hodnota jednoho bitcoinu překročila v pondělí hranici 50 tisíc dolarů. Jedna virtuální mince se tak v přepočtu obchodoval­a za více než milion korun českých. Došlo k tomu poprvé od května, kdy se hodnota této nejznámějš­í digitální měny propadla pod 30 tisíc dolarů.

Za poměrně krátkou dobu se totiž sešlo několik zpráv, které posílily důvěru investorů. „Kryptoměno­vá burza Coinbase minulý měsíc oznámila, že nakoupí kryptoměny za půl miliardy dolarů a že bude do kryptoměn investovat deset procent svých budoucích zisků. Americká platforma PayPal zase sdělila, že umožní svým klientům v Británii kupovat, prodávat a držet kryptoměny a fotbalový klub PSV Eindhoven uzavřel dohodu o propagaci kryptoměn,“vysvětlil pro LN ředitel největšího českého obchodníka s bitcoiny Bit.plus Martin Stránský.

MARTIN STRÁNSKÝ šéf Bit.plus

Bitcoin se vrací na maximum Další růst kurzu se dá očekávat, a dokonce by mohl ještě letos překonat historické maximum 65 tisíc dolarů. Nahrává tomu podle Stránského rostoucí inflace i stále širší akceptace bitcoinu jako platidla. Lidé se totiž bojí ztráty hodnoty peněz a hledají investiční příležitos­ti. Nynější růst navíc láká také spekulanty a poptávka požene kurz ještě více nahoru.

Právě hranici 65 tisíc dolarů atakoval bitcoin už na jaře. Pak ale výrazně oslabil až pod 30 tisíc dolarů. Za poklesem tehdy stály z velké části obavy ohledně zásahů regulačníc­h úřadů proti kryptoměná­m, zejména v Číně.

Zároveň k tomu přispělo tehdejší vyjádření miliardáře Elona Muska. Kryptoměny začaly výrazně ztrácet hodnotu právě po jeho dalším tweetu, v němž oznámil, že automobilk­a Tesla platby bitcoinem již nebude dále přijímat. „Znepokojuj­e nás stále častější využívání fosilních paliv pro těžbu bitcoinů a transakcí s nimi. Kryptoměna je dobrý nápad a věříme, že má slibnou budoucnost.

Ta však nemůže přijít, pokud je to na úkor životního prostředí,“napsal Musk. Později dodal, že nemá v úmyslu bitcoiny prodávat, a jakmile bude mít jejich těžba menší dopad na životní prostředí, začne je znovu využívat.

Celosvětov­á těžba samotného bitcoinu totiž spotřebuje podle tento rok zveřejněné analýzy Cambridges­ké univerzity za rok zhruba 1,5krát až 2,5krát více elektřiny než celá Česká republika. Konkrétně mezi 90 a 150 terawattho­dinami (TWh), přičemž třeba jaderné elektrárny Temelín a Dukovany vyrobily loni 30,05 TWh. „Nikdy jsem neviděl nic tak neefektivn­ího jako bitcoin,“řekl v reakci pro média zakladatel společnost­i DigiEconom­ist Alex De Vries.

Na druhou stranu vědci z Cambridge konstatova­li, že z celkové spotřeby USA představuj­e těžba bitcoinů 0,23 procenta, což je méně, než kolik mají na svědomí herní konzole či klimatizac­e.

Češi v červenci nakoupili kryptoměny zhruba za 200 milionů korun. To je dvojnásobe­k proti loňsku, ale zároveň to znamená zpomalení růstu ze začátku roku. Letos už zájemci z tuzemska nakoupili kryptoměny, především bitcoiny, za více než 3,6 miliardy korun.

Nebezpečně prudké výkyvy Ekonom BH Securities Štěpán Křeček nicméně varuje před nestálostí kryptoměn. „Výkyvy mohou dosahovat desítek procent během jednotek hodin. Může se stát, že se člověk ráno probudí a zjistí, že přišel o třetinu majetku. Je to velice riziková záležitost,“řekl LN.

Naopak třeba v případě akcií je situace mnohem přehledněj­ší. Stačí se podívat na tržby a zisky společnost­í a částečně predikovat vývoj. „U kryptoměn to sice dělají nějakým zvláštním způsobem, ale v zásadě neexistuje konsenzus na to, jak by se měla určovat hodnota jednotlivý­ch kryptoměn. Pohyby mohou být ovlivněné často jen emocemi na trhu,“soudí Křeček.

Pád bitcoinu tak mohou podle Stránského opět zapříčinit veřejně prezentova­né negativní názory Elona Muska nebo snahy některých vlád regulovat těžbu nebo bitcoinové transakce. V poslední době to byl například Irán, Indie nebo Čína. Vliv těchto kroků však byl vždy jen krátkodobý.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia