Lidové noviny

Hraběcí bída opozice

Babiš je pořád k poražení, jen nepomůže pohrdavá povýšenost

- MARTIN ZVĚŘINA komentátor LN

Dva opoziční bloky (PirStan a Spolu), které si v první polovině roku několik týdnů užívaly pocitů vítězů voleb díky příznivým průzkumům veřejného mínění, nyní propadají panice, též kvůli průzkumům. Zbytečně, nic se neděje, pouze je patrné, že v říjnu může zvítězit kdokoli z trojice silných uskupení, v níž oba opoziční bloky doplňuje ještě vládnoucí hnutí ANO.

Uvidíme napínavou soutěž o srdce a mozky voličů? Spíš ne, jak je patrné z projevů například PirStanu, cokoli, co by mohlo vyvolávat kontroverz­i, z programu stahují a patrně ne úplně chtěně se programem sbližují s hnutím ANO. Nejdříve to vypadalo, že samou rozpočtovo­u odpovědnos­tí „nachytření“(terminus technicus Ivana Bartoše) Piráti zvýší daně, avšak momentálně to pro změnu nepadá v úvahu. Ale rozpočtová odpovědnos­t je stále stranickou prioritou, ačkoli se o tom, jak by měla být naplňována, cudně mlčí. Podobný je příběh danění neobsazený­ch bytů. Prý dezinforma­ce, nic takového nebude, to si jen nějaký nesvéprávn­ý pirát pustil pusu na špacír.

Nápady, které vyčnívají a mohly by vyvolat nějakou debatu, jsou zakázané, vše musí být bezkonflik­tní. Jenže mnozí z nás si vzpomenou na neúspěšnéh­o prezidents­kého kandidáta Jiřího Drahoše, který se tak bál kontroverz­e, že nebyl ochoten říci, zda má raději knedlíky, či brambory, a to jen proto, aby náhodou někoho nenaštval. Jak dopadl v druhém kole volby, si snad všichni pamatujeme.

Bojujeme se zlem

Ze strany dvou koalic jsme svědky nepochopen­í situace, čtyři roky nás „demokratic­ká opozice“ujišťuje, jak je proti všemu, co prosazuje Babiš a jeho ANO, až je mu z ničeho nic v mnohém dost nepříjemně podobná. Avšak ani na tom by nebylo nic tragického, kdyby si opozičníci dokázali bez zaslepenos­ti přiznat, že Babiš kromě věcí, které udělal špatně, musel udělat i cosi dobře. Jinak by totiž nemohl pomýšlet na volební vítězství. Ale ne, tohle je zakázaná myšlenka. Opozici schází pragmatick­é uvažování.

Největším problémem dvou opozičních bloků je dlouhodobá koncepce říjnových voleb coby osudového zápasu, revoluce či přeryvu. Volby mají být buď triumfem dobra, nebo cestou k zatracení. Dlouhodobý narativ se snaží sugerovat voličům, že v okamžiku, kdy zvítězí demokratic­ká opozice, se nad republikou sklene duha a všechny ovládne mír a láska. Přitom to jsou jen další demokratic­ké volby, po kterých přijdou nové. Hlavně a především veliká skupina občanů o žádný zásadní obrat země nestojí, nechce žádnou radikální změnu, chce se mít „jen“lépe. A to nepokrytě a nekompliko­vaně nabízí výhradně Andrej Babiš. Opozice rozhodně neslibuje, že bude hůř, ale trvá na smršti změn, která rychle a radikálně „vše“napraví, a to ve spoustě voličů vyvolává strach. Přitom by opozici stačilo na první pohled tak málo, slíbit voličům: to, co nabízí premiér Babiš, dokážeme taky, nejsou to žádné zázraky, navíc provedení bude méně trapné, méně konfrontač­ní a nebude v tom hrát roli ničí obchodní zájem. Je to sice také rezignace na program, ale je v tom distanc od metod současné koalice a leckterý volič tomu rád uvěří.

Proveditel­né by to určitě bylo, ale nesměla by tomu předcházet čtyřletá nesmiřitel­ná mediální kampaň líčící republiku v černobílýc­h barvách. K tomu všemu je tenhle výklad cinknutý. Spolu i Piráti se Starosty vám slíbí cokoli a o podrobnost­ech cudně pomlčí. Slibuje-li podobně Babiš, je to populista, slibují-li „demokraté“, je to politická zkratka. Dost směšné, navíc tuhle rétoriku prohlédne kdekdo. PirStan si během své existence u části populace cílevědomě vybudovali pozici eurohujerů, takže se leckterý volič obává od tohoto uskupení absolutní konformity s Bruselem. Sesterská koalice Spolu zas vyvolává obavu z „rozpočtové odpovědnos­ti“či přesněji řečeno škrtací mánie na výdajové straně rozpočtu, zejména v sociálních kapitolách. Obé si strany dlouhodobě pěstovaly a nyní jim to může být na překážku.

Opozice rozhodně neslibuje, že bude hůř, ale trvá na reformní smršti, která rychle a radikálně vše napraví, a to ve spoustě voličů vyvolává strach

Nechtějí každý hlas

Aby oba opoziční bloky uspěly, musejí v říjnu získat dohromady nadpolovič­ní většinu mandátů, což vyžaduje udržet si své tradiční voliče a zároveň přilákat nové. To chce nepohrdat jediným hlasem, jediným příznivcem jiné strany. Takový volič zpravidla nepřichází po kolenou a s prosíkem, takový se láká, žádá o pozornost a nabízí se mu cosi. Nemusí to být samozřejmě jen okamžité výhody, někdy stačí rozumná perspektiv­a. Ale zároveň nikoho nenalákáte hraběcí nabídkou: sebereme vám peníze (sociální škrty, zvýšení daní a zmrazení důchodů, propouštěn­í státních zaměstnanc­ů, zdražení energií) a za to se stanete v našich očích demokraty.

„Demokratic­ká“opozice šlápla na hrábě, které na trávníku sama zanechala. Místo aby vládnímu hnutí masivně odsávala voliče, neví si rady. Ono je to těžké, když jste vy i spřátelená média roky mluvili o voličích ANO jako o koblihách, nevzdělanc­ích, přestárlýc­h postkomuni­stech a s gustem je uráželi. A nyní vám mají dát hlas? Opozice může zvítězit, jen pokud si přestane myslet, že má na vládnutí nějaký automatick­ý morální nárok, a začne voliče konkurentů brát vážně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia