Lidové noviny

Srážka s realitou

Výdaje na české předsednic­tví EU porostou

- Marek Hudema

Premiér Andrej Babiš kdysi označil předsednic­tví Evropské unie za „žvanírnu s chlebíčky“a rozhodl se na českém předsednic­tví EU plánovaném na rok 2022 pořádně ušetřit. Vždyť summity se dají dělat virtuální a úředníci mohou zvládnout více odborností najednou. Teď ho ale dohání realita.

Babišem vedená vláda schválila navýšení rozpočtu na předsednic­tví z 1,24 miliardy na 1,4 miliardy korun. Přitom Babiš i čeští ministři zahraničí dlouho trvali na tom, že 1,24 miliardy bude stačit, i když se původně při plánování českého předsednic­tví mluvilo o částce 2,6 miliardy korun.

Co se stalo? Ukázalo se, že za původně plánovanou částku nelze předsednic­tví Unie prostě udělat. Že setkání ministrů i úředníků nelze často uspořádat na dálku přes počítač, protože spolu potřebují jednat a domlouvat kompromisy, a to často i v „zákulisí“. Že je třeba pro přípravu a řízení jednání a zpracování dokumentů určitého počtu lidí a že na některé věci je třeba mít odborníky. Mimochodem, ukázalo se to už před nějakou dobou a státní úředníci tak trochu potají takto předsednic­tví připravova­li. Aby neskončilo ostudou a případně aby se Česká republika mohla pokusit při této příležitos­t prosadit v EU své priority, jako to dělají ostatní země. Nakonec po měsících došla realita i premiérovi a vládě, přestali označovat předsednic­tví za žvanírnu s chlebíčky a zvýšili rozpočet na předsednic­tví na již zmiňovanýc­h 1,4 miliardy korun.

Je otázkou, zda to bude stačit. Za tak nízkou sumu se zatím nikomu předsednic­tví zorganizov­at nepovedlo. Ani potom, co v roce 2009 začala platit Lisabonská smlouva, která část agendy předsednic­tví převedla na evropského „prezidenta“a jeho sekretariá­t. A tak si i premiér Babiš nechává otevřená vrátka pro další navýšení rozpočtu. Nedávno prohlásil, že částku ještě navýší požadavky jednotlivý­ch ministerst­ev, a schválená zpráva o přípravě předsednic­tví uvádí jako vysoce pravděpodo­bné další výdaje v roce 2022.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia