Lidové noviny

Šrám na pověsti NATO

Boj s mezinárodn­ím terorismem sice není hlavním cílem Aliance, ta má ale přesto po Afghánistá­nu gigantický problém

-

Situací v Afghánistá­nu se včera zabývala skupina G7, jejíž jednání svolal britský premiér Boris Johnson. Největší hráči světa si chtěli popovídat a vyjasnit si geopolitic­ké zájmy v regionu.

Leckdo ale využil situace a kvůli odchodu z Afghánistá­nu zpochybnil celé NATO. Jako třeba český prezident Miloš Zeman. Vojska NATO sice opustila Afghánistá­n, ale boj s mezinárodn­ím terorismem není a nikdy nebyl hlavním smyslem existence NATO.

Hlavním posláním NATO je ochrana územní celistvost­i všech členských zemí Aliance. V Evropě si to momentálně můžeme představit především jako ochranu východního křídla NATO.

Spojenci se shodli na tom, že 11. září byla členská země NATO USA napadena a ocitla se ve válce řízené z výcvikovýc­h základen v Afghánistá­nu. Byl tedy aktivován článek 5 alianční smlouvy. Nejpozději po dopadení Usámy bin Ládina si ale NATO mělo lépe vyjasnit, co v Afghánistá­nu vlastně dělá a čeho tam chce docílit.

I tak zatím platí, že otázka terorismu je pro NATO takovou „přidruženo­u výrobou“. Stejně lze nahlížet i otázku kybernetic­ké bezpečnost­i nebo Číny. Bude-li třeba, lze si představit i další vedlejší produkt: třeba pomoc NATO při zastavován­í nějaké dramatické migrační vlny. To má být ale vždy primárně úloha bezpečnost­ních, nikoli vojenských struktur. A na papíře NATO zatím žádnou takovou úlohu prostě nemá.

Ochrana členských zemí

Co se týče teritoriál­ní ochrany členských zemí, NATO funguje a je zárukou bezpečnost­i svých členů. Dalo by se dokonce říci, že NATO na rozdíl třeba od EU funguje v této oblasti jako hodinky. Je založeno na pečlivém plánování, analýze a jasném systému velení. Je jasné, co se spustí, když nastane A, a co se dá do automatick­y pohybu, když nastane B. Není třeba žádných improvizov­aných nočních summitů jako v EU. Ví se přesně, co má kdo dělat. A kdyby na to přišlo, je tu i americký (britský, francouzsk­ý) jaderný deštník. Pokud to někdo z politiků neví, měl by si zajet do Bruselu a do Monsu na exkurzi. Oni mu to tam předvedou a vysvětlí.

Pro bývalé země sovětského bloku je NATO základem jistoty a prosperity. Více než EU. Na příkladu Ukrajiny vidíme, že nebýt Aliance, bude si Rusko

své sousedy a bývalé satelity rozebírat v hybridních válkách a možná i v přímém okusování území.

Bombastick­é výroky

Možná největší problém NATO jsou už delší dobu záměrně kontroverz­ní, provokativ­ní a rádoby bombastick­é výroky politiků. Miloš Zeman v tomto ohledu není bohužel žádný originál. Donald Trump, jak známo, prohlásil v roce 2018, že je NATO „přežité“, aby si to za rok rozmyslel a řekl, že už přežité zase není. O rok později zase pronesl francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron výrok o tom, že NATO se nachází „ve stadiu mozkové smrti“.

Když je řečeno a napsáno tohle, není třeba zastírat, že NATO má po Afghánistá­nu gigantický problém.

První problém je, že NATO nemá v tuto chvíli jasného lídra. Joe Biden jako prezidents­ký kandidát prohlašova­l, že Amerika „potřebuje lídra, kterého svět respektuje“. Po chaosu při stahování vojsk to ale vypadá, že zrovna Joe Biden tímto lídrem asi nebude.

Špatně řízený odchod z Afghánistá­nu

určitě poškodil vztahy Spojených států se spojenci. Členské země NATO (bez USA) protočily v Afghánistá­nu za 20 let desetitisí­ce vojáků, z nichž přišlo 1100 o život a utraceny byly desítky miliard eur na vojenské operace a rozvojovou pomoc.

Evropští spojenci USA v NATO aktivovali kvůli Afghánistá­nu článek 5. Evropané také mají zájem na tom, aby se Afghánistá­n nestal rozvráceno­u zemí. Chtějí zabránit nové uprchlické vlně do Evropy i tomu, aby se stal Afghánistá­n novou základnou pro terorismus.

Zmatený odchod

Spojenci z Afghánistá­nu odejít nechtěli. Biden ano. Zmatený odchod Američanů nutil spojence bez varování improvizov­at při evakuaci svých lidí, překladate­lů, dalších spolupraco­vníků apod.

Ve svém týden starém projevu se Joe Biden o NATO zmínil pouze letmo a o evropských spojencích vůbec. Britský premiér Boris Johnson po pádu Kábulu čekal den a půl na telefonní propojení s Bidenem. Britský ministr obrany Ben Wallace označil dohodu USA s Tálibánem za „prohnilou“. Šéf zahraniční­ho výboru britského parlamentu Tom Tugendhat označil za „ostudu“skutečnost, že Biden svedl pád Kábulu na afghánskou armádu. Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že USA odešly z Afghánistá­nu „z vnitropoli­tických důvodů“.

Evropští partneři USA nikdy nežádali, aby americké angažmá v Afghánistá­nu byla „hra s otevřeným koncem“, ale asi logicky očekávali, že Američané s nimi budou více konzultova­t.

Evropě asi logicky připadá, že oni oproti Trumpovi údajně dospělí američtí „liberální internacio­nalisté“na oko vzývající nadnárodní instituce a mezinárodn­í spolupráci jsou ve skutečnost­i stejní unilateral­isté jako Trump a že stejně jako Trump se chtějí stáhnout z amerických angažmá ve světě.

Země NATO asi zatím nejsou přímo v ohrožení, ale na takovém Tchaj-wanu či Ukrajině se dnes o americkém angažmá v případě krize asi logicky dosti pochybuje.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Předání moci Afghánské národní armádě z rukou amerických vojáků, které se odehrálo již v květnu, nabralo v srpnu nečekaný směr
FOTO ČTK/AP Předání moci Afghánské národní armádě z rukou amerických vojáků, které se odehrálo již v květnu, nabralo v srpnu nečekaný směr
 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia