Lidové noviny

Ministrům se do Bruselu stále nechce

-

Čeští ministři se jednání se svými evropskými protějšky v Radě EU stále neúčastní tak, jak by se na zemi, která bude této instituci za necelý rok předsedat, slušelo. Na rozdíl od faktické účasti politiků se ale situace zlepšila z hlediska informací o tom, že tato jednání vůbec probíhají, a zlepšení je vidět i v počtu fotografií s českými vlaječkami na bruselském pozadí. Je však otázkou, jestli nám pěkné ilustrační fotky vyváží cenné osobní vazby na Evropu na nejvyšších úrovních.

Před prázdninam­i jsem měl možnost podílet se na analýze účasti českých ministrů na jednáních Rady EU. Z analýzy vyplynulo, že rok před naším předsednic­tvím se čeští ministři účastní jednání s ostatními kolegy z evropských zemí nejméně ze všech zemí, které se na předsednic­tví připravují před námi a po nás. Téma poměrně rezonovalo v médiích a politici si za svůj laxní přístup k hájení české pozice v Bruselu vysloužili kritiku nejen opozice. Jak to vypadá po téměř čtvrtroce od této zprávy? Pořád stejně… Za poslední dva měsíce se účast českých ministrů de facto nezměnila a stále se pohybuje stěží nad 40 procenty.

Největší změna, kterou tak můžeme pozorovat, co se docházky ministrů na jednání Rady EU týče, je tak maximálně na Twitteru Stálého zastoupení České republiky při EU. Zatímco před vydáním zprávy se o každém jednání rady informoval­o jedním osamoceným tweetem, nyní je potřeba každou ministersk­ou účast využít alespoň ke třem příspěvkům. Ze všech ostatních jednání je pak opětovně přidán jeden příspěvek s fotkou náměstka sedícího za cedulkou „Czech Republic“, aby bylo poznat, že byl na jednání vyslán alespoň někdo.

Zájem politiků o dění v EU rok před předsednic­tvím klesá Zastoupení českých ministrů tak není nejnižší jenom ve srovnání se státy, které se chystají na předsednic­tví v Radě EU, ale kleslo i meziročně. Dánský think tank Europa vytvořil před několika lety podobnou analýzu, ve které studoval účast na jednáních Rady EU v období mezi lety 2015 a 2018 a v Česku o něm informoval portál Euractiv. Díky němu vidíme, že účast českých ministrů se za ani ne dva roky propadla z 60 na přibližně 42 procent.

Po publikaci naší analýzy mnozí hned skočili k obratu „o nás bez nás“a analýzu interpreto­vali tak, že pokud není přítomen na radě ministr, v podstatě nejsme reprezento­váni. Je fér dodat, že samozřejmě na všech jednáních Rady EU Česko někdo zastupoval. Úplně nejčastěji ministry nahradili náměstci nebo jiní činitelé z ministerst­ev a v deseti případech pak na místo českého zástupce za poslední rok zasedli buď stálá představit­elka ČR při EU Edita Hrdá nebo některý její zástupce. Pokud řekneme, že Česko je skutečně zastupován­o pouze členy vlády, zbytečně urážíme tvrdou práci ministersk­ých náměstků, tajemníků a pracovníků české mise k EU, kteří tak musí částečně odvést práci za své nadřízené. Věřím, že Česko je vždy zastoupeno kvalitně. Pokud nás navíc nakonec zastupuje náměstkyně, jejíž odbor se zabývá konkrétním tématem, které je projednává­no, je dost pravděpodo­bné, že má o tématu větší přehled než samotný ministr.

Nenahradit­elné osobní kontakty

Rada EU je samozřejmě zásadní nejenom pro vyjednáván­í o legislativ­ě EU jako platforma, kde se jednotlivé státy navzájem informují o svých zájmech a hledají kompromisy. Jde tu také o lidský element. EU není žádný superstát a nemáme zde vládu, která by suverénně vládla nad celou Unií. EU je stále ještě spolek zemí, jejichž státní aparáty musí být schopny úzce spolupraco­vat. Ministři by tak neměli jednání Rady EU vnímat jako žvanírnu, ale jako místo, kde dochází ke kontaktům mezi jednotlivý­mi státy a jejich lídry a kde reálně vzniká naše partnerstv­í. Tato situace je o to více posílena právě institutem rotujícího předsedání. Malé státy tak mají možnost na půl roku do velké míry ovlivňovat dění v celé Unii. Tento proces ovšem neřídí stroje nebo samotní úředníci, ministři z předsedají­cí země se stávají mediátory celé EU a je od nich očekáváno perfektní vystupován­í a schopnost vést ostatní.

Právě proto je ale účast na jednáních tolik důležitá. Mnohé jiné organizačn­í nedostatky českého předsednic­tví můžeme dohnat tím, že zvýšíme rozpočet nebo najmeme další pracovníky. Osobní kontakt a možná i přátelství s představit­eli ostatních států tím ale nenahradím­e, a pokud si politici nechávají jednání utéct, budou muset dost možná za rok vést skupinu 27 lidí, které uvidí poprvé v životě. Jestliže se po podzimních volbách vystřídá obsazení ministersk­ých pozic, budou muset noví ministři využít každou příležitos­t k tomu, aby se seznámili s fungováním Rady EU a se svými protějšky z ostatních členských států.

JIŘÍ PALOUNEK spolupraco­vník Asociace pro mezinárodn­í otázky

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia