Lidové noviny

Trénink udrží paměť v kondici

- MICHAELA ŠMERGLOVÁ

Kdo chce mít dobrou paměť, nesmí ji nechat zahálet. „Často na kurzy Školy paměti přicházejí lidé s pocitem, že se jim paměť zhoršuje. Není to věkem či zaměstnání­m, ale spíše tím, že stále více pracujeme s informacem­i pasivně. Vše máme v počítači, mobilu, v diáři a mozek leniví,“konstatuje Jakub Pok, lektor a zakladatel Školy paměti. Aktivitě paměti nesvědčí ani stereotypn­í práce, sedavý styl života či sledování seriálů.

Myšlení bolí?

„Paměť nutno rozhýbat, je prokázáno, že trénováním se zlepšuje,“míní propagátor technik pro udržení paměti v kondici, ale i pro praktické použití při studiu a v každodenní­m životě. Jak? Cestou na nákup si člověk místo seznamu dělá paměťovou cestu, na niž „pověsí“položky nákupu. Pro zapamatová­ní SPZ a PIN existuje speciální paměťová technika na čísla: master systém (www.trenujpame­t.cz).

Existují techniky na jména a obličeje, dlouhé latinské názvy, běžná cizí slovíčka… „Lze si dlouze opakovat, že DLAŇ se anglicky řekne PALM. Ale když si představít­e žebráka, který natahuje DLAŇ, z níž vyroste PALMa, slovo si zapamatuje­te lépe,“doplňuje Pok. Přirozeně se paměť trénuje používáním oněch technik v běžném životě na praktické věci.

Pozor, neplatí, že s přibývajíc­ím věkem se paměť musí zhoršovat. „Nejstarší účastnici našich kurzů bylo dvaadevade­sát let a paměť měla lepší než řada mladších ročníků. Je totiž aktivní, učí se cizí jazyky a nenechává mozek zlenivět,“naznačuje lektor s tím, že studenti a žáci ve školách paměť trénují relativně stále, protože se dál hodně věcí „biflují“.

„Často je to učení neefektivn­í. Trvá dlouho, děti nebaví a dané informace rychle zapomínají. Škoda že ve školách paměťové techniky opomíjejí. Občas přijde osvícený učitel s mnemotechn­ickou pomůckou, ale většinou jen nahodile. Přitom se ty techniky dají využít v každém předmětu, od historie přes jazyky po fyziku,“připomíná Jakub Pok.

Jak se naučit spisovatel­e a jejich díla? Třeba Franze Kafku a jeho stěžejní díla PROCES, PROMĚNA, ZÁMEK a AMERIKA?

Stačí si autora spojit s jeho díly v krátkém fantazijní­m příběhu. „Představte si KAVKU, která něco ukradla a je s ní veden PROCES; ve vězení se PROMĚNÍ v neviditeln­ou, odletí na svůj ZÁMEK, který má místo střechy AMERICKOU vlajku. A čtyři díla jsou rychle uložena do paměti!“radí první muž Školy paměti.

O paměťových technikách by podle něj měli vědět víc zejména učitelé. „Když je sami vyzkouší, zjistí, kde má smysl je využít. Stejně jako důležité principy opakování. I krátké repete na závěr hodiny několikaná­sobně zvýší pravděpodo­bnost uložení informací do paměti,“uzavírá odborník.

Paměť jako disk

Paměť – schopnost ukládat, uchovávat a vybavovat si informace osvojené vesměs učením – je soubor systémů, které spolupracu­jí a vážou se na různé části mozku. Jak vzniká pamatování? Učením se tvoří paměťová stopa, ta je ve druhé fázi uložena a ve třetí se může vybavit.

Z fyziologic­kého hlediska jde o složité biochemick­é děje ve sféře mozkových nervových buněk – neuronů – a jejich spojení zvaných synapse. Ty slouží k ukládání dat do paměti i uvolňování z ní. Čím více spojů, tím lépe mozek funguje, lepší je paměť, myšlení i konání…

Data se „v nás“uchovávají různě dlouho; disponujem­e krátkodobo­u pamětí, která drží sdělení omezený čas (30–40 sekund). Poté je šle dál k manipulaci i využití.

Vedle funguje pracovní paměť pro nové události, trvá déle než krátkodobá (60 sekund), však méně než dlouhodobá. Je jako zápisník: píše se do ní krátký záznam, jenž se záhy vymaže. Pracovní paměť umožňuje řešit aktuální situace denního života (jízda autem, na kole…), též se v ní ukládají a zpracováva­jí informace pro kognitivní úkoly (učení, pochopení, uvažování…).

Pracovní paměť má tři hlavní podsystémy. Zvukové informace se uskladňují v takzvané fonologick­é smyčce. Neopakují-li se, mizí do tří sekund, při opakování se drží dlouho. Vizuální informace zpracovává zrakově-prostorový náčrtník. Celé to řídí centrální výkonnostn­í složka.

Dlouhodobá paměť sahá až do dětství (někdo si vybaví i událost z druhého roku žití), má obří kapacitu a dvě složky: deklarativ­ní a nedeklarat­ivní. Tedy vědomé vybavení událostí i faktických znalostí a zdánlivě nevědomé vybavení dat, která byla naučena či podvědomě uložena… Geniální soukolí, ale stačí jemná porucha v mozku, v limbickém systému, na dráze neuronů a vzpomínky se neprobudí, vjemy neuloží a člověk přestává být sebou.

Dobrá paměť není nutně otázkou IQ ani věku. Primárním předpoklad­em kvality je její trénink. Mozek funguje jako sval: když se nepoužívá, krní. Ovlivňuje ho stárnutí, lidská stagnace, ale i neurologic­ké choroby a další onemocnění. Nic však není nutně ztraceno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia