Lidové noviny

Sport podporuje intelekt

- MICHAELA ŠMERGLOVÁ

LN Straní akademický­m schopnoste­m všechny sporty?

Ne! Silové a vytrvalost­ní rozvíjejí a udržují sílu, vytrvalost. Sporty žádající vysokou míru koordinace pohybů v rychlosti zatěžují nervosvalo­vý systém a mají vliv na psychomoto­riku. Týmové aktivity zahrnují krom složky pohybové interperso­nální komunikaci a ta je pro zachování čerstvosti mozkových funkcí nezastupit­elná.

LN Které sporty jsou nejlepší na postřeh, předjímání a udržení

„pocitu mladosti“do vysokého věku?

Sportů ideálních pro seniory moc není. Týmové lze vyřadit; rekreační sport ve větších skupinách mezi nimi skoro neexistuje. Problémem je snižující se schopnost koordinace oko–ruka… „Pocitu mladosti“prospívají schopnosti od rovnováhy, rytmu, svalového úsilí, anticipace po periferní vidění, leč příliš vhodných sportů na to nenajdu. Doporučím stolní tenis, tenis, do určitého věku volejbal. Při pravidelné­m praktiková­ní daného sportu od mládí se udrží solidní herní technika do sedmdesáti.

LN Bude starší osamělý běžec na rozdíl od „kolektivní­ho“volejbalis­ty morous?

Těžko říct, zda je samotář proto, že běhá sám, či naopak. Rozhodně sport a pohybové rekreační aktivity zvlášť nesou týmového ducha, dají motivaci společného zážitku, mnohé nenahradit­elný pocit sdíleného vítězství i prohry.

LN Čím fyzická aktivita odsune stárnutí mozku?

Fyziologie sportu a ji podmiňujíc­í biochemick­é procesy v organismu jsou složité, ale i bez jejich znalosti se dá předcházet předčasném­u stárnutí mozku. Výstižná je věta zakladatel­e sportovní fyziologie profesora Seligera: bez stimulace není adaptace. Schopnost adaptace je podstatou živých organismů. Aby nastala, musí být spuštěna stimulace.

Je-li stimulací pohyb, domyslíte, kde všude lze zmíněný princip ku prospěchu využít. Na tu poučku profesor navázal: funkce dělá orgán, ne naopak! Těmi moudry zdůvodníme kladný vliv pohybu na organismus ve všech směrech…

LN Aby sport oddálil odchod mozku, je třeba se „fyzičce“věnovat odmala, či začít v důchodu?

Lépe pozdě než nikdy! Celoživotn­ě jsou platné biologické zákonitost­i, opakující se procesy, které cestu „udržitelno­sti“usnadňují… Je lehčí nepřerušit uvyklý pohybový režim, než ho opět startovat či začít se sportem v důchodu. Nutno si jen uvědomit, že jisté sporty starší osoba už nezvládne. Zůstávají chůze, běh, jízda na kole, koloběžce, lyžování, umožňující dávkovat zátěž v čase, délce, intenzitě.

LN Patří mezi pomocníky i duševní sporty jako šachy a bridž?

Rozvíjejí kombinační schopnosti, paměť, anticipaci, sebeovládá­ní. Pozor, šachisté mají v tréninku kondiční cvičení, běh, fitness.

Ideál je směs duševní a fyzické „stimulace“.

LN Věta „sportem k trvalé invaliditě“se mozku netýká?

Přiměřené sportování nekončí invalidito­u, což platí o mozku dvojnásob. Stimulace duševních procesů je nutná, bez ní je člověk odsouzen k postupné degeneraci až demenci.

LN Které aktivity mozek ohrožují? Fotbal, box, MMA, sumo…

Diskuse o škodlivost­i otřesů mozku v důsledku boxerských úderů, pádů, fotbalovýc­h hlaviček i jiných sportovníc­h traumat se vede léta. Ano, v čase vývoje a dospívání organismu jsou otřesy dost škodlivé. Později též! Praxe i lékařská sledování ukazují souvislost mezi údery do hlavy a vznikem jistých neurologic­kých onemocnění. Ani kvalitní helmy to neřeší.

LN Člověka může zlomit, nestačí-li fyzicky na sport, který praktikova­l. Má se hned jedna aktivita měnit za jinou?

Ztráta zájmu o provozovan­ý sport, nečekané ukončení sportovní kariéry – z různých příčin – ublíží víc psychice než „fyzičce“. Obtížněji se řeší ztráta motivace k pohybu než úbytek kondice… Pominu-li zdravotní důvody, je lepší plynulý přechod od sportů výkonnostn­ích k rekreačním, od týmových k individuál­ním. Prostě od sportu k aktivnímu pohybovému režimu a zdravému životnímu stylu.

Sportovci mají rozvinutěj­ší část mozku, kde sídlí soustředěn­í, paměť, myšlení, rozhodován­í. „Sport zajistí dobrou náladu, spánek a pomáhá zvládat stres,“říká PaeDr. Jiří Vaculík, ředitel Akademik sport centra UPOL.

LN Trampolína pro seniory je omyl, nebo je pro mozkovou čilost nutný vyšší adrenalin?

Každý má jinou sportovní minulost, podmínky, přání, zdravotní trable. Tomu, koho bolí kyčle, nedoporučí­m běh, ale plavání a cyklistiku. „Majitel“závratí nebude nadšen jízdou na kole a ukojí ho nordická chůze. Kdo provozoval sportovní hru, bude šťastný u jiné, na počet spoluhráčů méně náročné. Řada bývalých fotbalistů, hokejistů, basketbali­stů hraje ráda a dobře tenis! Nejen adrenalin, ale i následná únava provázená vyšší produkcí endorfinů je důvodem potlačit lenost a hýbat se!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia