Lidové noviny

Trest bez soudu. Dohod o vině přibývá

Když obviněný přijme vinu, může získat mírnější trest i za vraždu, aniž by musel na lavici obžalovaný­ch

- MARTIN SHABU

Polil dveře od bytu své někdejší partnerky benzinem a pak škrtl. Za nimi právě probíhala narozenino­vá oslava. Při žhářském útoku v Bohumíně loni v srpnu tragicky zemřelo jedenáct lidí. Z toho tři děti. Pětapadesá­tiletý pachatel Zdeněk K. údajně neunesl rozchod. Bezprostře­dně nato byl obviněn z vraždy a obecného ohrožení, za což mu hrozí doživotí. Nyní se však může vyhnout hlavnímu líčení. A to díky dohodě o vině a trestu, kterou by chtěl uzavřít. Musí ji projednat s dozorující­m státním zástupcem příští pátek. Pokud žhář uzná vinu, může teoreticky hrát i o nižší trest. Dohodu musí následně posvětit soud.

„Obviněný požádal prostředni­ctvím svého právního zástupce už před časem o zahájení jednání o vině a trestu. Zda k dohodě dojde, je těžké momentálně předjímat. Bude záležet na tom, zda akceptuje dohod o vině bylo ujednáno jen za prvních šest měsíců letošního roku

můj návrh dohody a případné nároky poškozenýc­h na náhradu škody,“prohlásil včera dozorový žalobce Michal Król. Jak ukazují statistiky, které LN získaly, dohod o vině a trestu výrazně přibylo. Jen za prvních šest měsíců jich žalobci s pachateli uzavřeli více než loni. Zatímco v roce 2020 takto skončilo 267 kauz, letos to bylo už 294 případů, což je téměř trojnásobe­k oproti roku 2015.

Experti se shodují, že častější využití umožnila změna trestního řádu z loňského října. „Do té doby nebylo možné dohodu o vině a trestu sjednat pro zvlášť závažný zločin. U každé dohody musel být také přítomen obhájce. Existovaly i další administra­tivní překážky, které odpadly,“vysvětlil LN nejvyšší státní zástupce Igor Stříž, který se snaží k častějším využití dohod přimět žalobce.

Nový nástroj vítá i člen prezidia Unie obhájců Tomáš Sokol. Jako přínos vnímá dohody i prezident Soudcovské unie Libor Vávra: „Určitě se to osvědčilo. Ukazuje se, že to bude pro stát velmi výhodné.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia