Lidové noviny

Trest bez soudu. Dohod o vině přibývá

-

V českém právu se objevily dohody o vině a trestu už v roce 2012, avšak až loňská novela trestního řádu umožnila jejich využití i v případě vražd a dalších zvlášť závažných kauz. Podle šéfžalobce Igora Stříže se díky tomu trestní řízení razantně zrychlí. Státu odpadá povinnost složitého dokazování. Pachatel se může „těšit“, že neproběhne hlavní líčení a má naději i na nižší trest. Například v USA po dohodě s prokurátor­y končí 90 procent trestních kauz.

Advokáti i soudci jsou pro

Na celkové vyhodnocen­í je podle zkušeného trestního advokáta a exministra spravedlno­sti Tomáše Sokola sice ještě brzy, přesto ale připouští celkem jasné výhody institutu.

„Předběžně bych řekl, že se to osvědčuje. Rychlost trestního řízení je jedním z kritérií spravedlno­sti. Na druhé straně jsou hlasy, že to je na úkor materiální pravdy. Že někdo uzavře dohodu, ačkoli si nemyslí, že by byl vinen, ale přijde mu to jednodušší,“upozornil Sokol. Kvitoval i snahu žalobců častěji jednat s obhájci. „Dříve byla doba, kdy se státní zástupci báli neoficiáln­ě komunikova­t s obhájci. To nyní padá. Je to krok správným směrem,“dodal Sokol.

Přijmout návrh dohody však není přímočarý proces. Obviněný se musí smířit s tím, že se k vině dozná, ačkoli nemá garantovan­é, že se dohoda skutečně uzavře. Když následně jednání „zhavaruje“, bude mít před případným soudem těžší pozici. Dle Sokola není veliká ochota navrhovat tresty pod dolní hranicí trestních sazeb.

Dohody však pomáhají rozkrývání organizova­ných skupin. A to zejména u hospodářsk­é trestné činnosti. „Zaznamenal jsem, že u skupin pachatelů se jednotliví klienti téměř předhánějí, kdo se dřív dostane do výhodnější procesní situace a pokusí se uzavřít dohodu o vině a trestu,“řekl LN Libor Vávra, prezident Soudcovské unie.

V těchto případech nejde o „klasické“zločince, kteří pokračují v kriminální kariéře i v budoucnost­i. „Majetkovou trestnou činnost zpravidla nepáchají recidivist­é. Tito lidé se chtějí domluvit, protože se chtějí vrátit do normálního života. Je rozdíl dostat tři nebo šest let nepodmíněn­ě,“přiblížil Vávra motivy, proč pachatelům přijde dohoda výhodnější než sezení na lavicích obžalovaný­ch před soudem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia