Lidové noviny

Nejvýhodně­jší je první nabídka

Dohoda o vině a trestu musí být pro pachatele zajímavá, říká pro LN nejvyšší státní zástupce Igor Stříž

- MARTIN SHABU

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž objíždí a nabádá žalobce, aby častěji využívali institut dohody o vině a trestu. Jak upozornil v rozhovoru pro LN, zrychlí to trestní řízení a obvinění mohou počítat s tím, že vyváznou s nižším trestem. Má to ale jeden podstatný háček.

„Obviněný musí vědět, že první nabídka bude ta nejvýhodně­jší. V okamžiku, kdy čeká na konec vyšetřován­í, analýzu důkazů a zda jsou usvědčujíc­í, aby viděl, jaké má případně šance na zprošťujíc­í rozsudek, a teprve následně začne vyjednávat o dohodě, to už je pro nás pozdě,“upozornil Stříž.

LN Počty návrhů na dohodu o vině a trestu stoupají. Čím to je dané?

Loni v říjnu se novelou zákona odblokoval­y formální podmínky pro uzavírání dohody o vině a trestu. Do té doby nebylo možné ji sjednat pro zvlášť závažný zločin. U každé dohody musel být přítomen obhájce. Existovaly i další administra­tivní překážky, které odpadly. Dnes už – stejně jako na Slovensku – můžeme iniciovat a sjednat dohodu o vině a trestu i u nejzávažně­jších trestných činů.

LN Uvedl byste příklad, kde žalobci využili návrhy dohod o vině a trestu ve zvlášť závažných případech?

Viděli jsme to ve sledovaném případu Shahrama Abdullaha Zadeha (stíhaného ve skupině pro krácení daní ve výši 2,5 miliardy korun při dovozu pohonných hmot – pozn. red.). Už snaha obviněného vést dialog a umožnit schválení dohody o vině a trestu je výrazným posunem v takto zvlášť závažné kauze, kde obhajoba využívala všech svých oprávnění.

Dohodou byly vyřízené i tři vraždy, což si myslím, že je velmi efektivní cesta. Celou dobu jsem v minulosti kritizoval, proč je takzvaná prostá vražda, kdy se pachatel k činu přizná, lituje ho a všechny důkazy na něj ukazují, proč by dohodou o vině a trestu nemohl být uložen trest odnětí svobody například ve výši deseti let.

Dohoda musí být pro pachatele výhodná. Přesvědčuj­i také státní zástupce, aby uzavírali dohodu o vině a trestu na začátku vyšetřován­í, a ne až když je dokazování uzavřeno.

LN Proč?

Na konci vyšetřován­í to už postrádá smysl. Smyslem je rychle se na začátku vyrovnat s otázkou viny. Máme za tím účelem prohlášení o vině. Následuje dohoda o trestu. Tam by bylo na místě, aby státní zástupce obviněnému nabídl trest, který pro něj bude zajímavý.

Nejsme ale v USA, kde bychom mohli žonglovat s právní kvalifikac­í, aby státní zástupce řekl: Chlape, nebude to vražda, ale dáme tam neúmyslné zabití. To samozřejmě u nás nejde. Můžeme ale navrhovat tresty při nejnižší hranici. Pokud jsou pro to splněné podmínky, lze uložit i sazby pod touto hranicí.

LN Jaké to má úskalí?

Samozřejmě obviněný musí vědět, že první nabídka bude ta nejvýhodně­jší. V okamžiku, kdy čeká na konec vyšetřován­í, analýzu důkazů a zda jsou dostatečně usvědčujíc­í, aby viděl, jaké má případně šance na zprošťujíc­í rozsudek, a teprve následně začne vyjednávat o dohodě, to už je pro nás pozdě.

LN Je dohoda o vině a trestu použitelný nástroj pro všechny případy?

V podstatě to jde všude. Výjimkou jsou případy, které byly provedeny zvlášť zavrženího­dným způsobem, nebo které si zasluhují projednání před soudem kvůli případným širším následkům a poškozeným.

Faktem nicméně je, že dohoda o vině a trestu řeší i vyrovnání s poškozeným­i. Snažím se státní zástupce přesvědčit, aby k soudům chodili jen s případy, které nejsou doznané, důkazně jednoznačn­é a vyžadují projednání před soudem kvůli provedení důkazů.

 ?? FOTO: MAFRA-ALEXANDR SATINSKÝ,
// KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Počty dohod o vině a trestu od svého zavedení v roce 2012 rostou. A to i díky loňské novele trestního řádu, která umožnila takto ukončit zvlášť závažné zločiny včetně například vraždy, u které je nejmírnějš­í trest odnětí svobody deset let.
Když pachatel uzná vinu a přijme trest, žalobce může navrhnout mírnější trest. Odpadá i hlavní líčení před soudem.
V USA takto končí 90 procent trestních kauz. Takové dohody existují také na Slovensku ,v Německu, Itálii nebo Španělsku.
Institut zrychluje a zefektivňu­je trestní řízení.
2018
Od ledna 2020 do června 2021
zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby
2019
nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotrop­ními látkami
těžké ublížení na zdraví
zneužití pravomoci úřední osoby
podpora a propagace terorismu
2020
I-VII 2021
Bohumínský žhář Zdeněk K. má na dosah šanci vyhnout se hlavnímu líčení díky dohodě o vině a trestu
FOTO: MAFRA-ALEXANDR SATINSKÝ, // KOLÁŽ ŠIMON / LN Počty dohod o vině a trestu od svého zavedení v roce 2012 rostou. A to i díky loňské novele trestního řádu, která umožnila takto ukončit zvlášť závažné zločiny včetně například vraždy, u které je nejmírnějš­í trest odnětí svobody deset let. Když pachatel uzná vinu a přijme trest, žalobce může navrhnout mírnější trest. Odpadá i hlavní líčení před soudem. V USA takto končí 90 procent trestních kauz. Takové dohody existují také na Slovensku ,v Německu, Itálii nebo Španělsku. Institut zrychluje a zefektivňu­je trestní řízení. 2018 Od ledna 2020 do června 2021 zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby 2019 nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotrop­ními látkami těžké ublížení na zdraví zneužití pravomoci úřední osoby podpora a propagace terorismu 2020 I-VII 2021 Bohumínský žhář Zdeněk K. má na dosah šanci vyhnout se hlavnímu líčení díky dohodě o vině a trestu
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia