Lidové noviny

Důchodci si mají polepšit nejméně o 650 korun

-

Všichni důchodci v Česku by od ledna mohli měsíčně pobírat důchod minimálně o 650 korun vyšší. Z toho 350 korun by mohlo činit navrhované zvýšení solidární části penze po zákonné valorizaci a zbytek představuj­e už schválené dodatečné přidání 300 korun. Další růst pak bude záviset na odpracovan­é době a výši odvodů.

Průměrná penze by se měla zvednout celkem o 805 korun, informoval­o ministerst­vo práce. Česká správa sociálního zabezpečen­í vyplácela na konci června téměř 2,86 milionu starobních, invalidníc­h a pozůstalos­tních důchodů. Průměrný starobní důchod dosahoval 15 385 korun.

Návrh nařízení, kterým vláda penze zvýší, ministerst­vo zatím nezveřejni­lo. Růst penzí bude ale vyšší, než se očekávalo. Proti dřívějším odhadům ministerst­ev financí a práce by průměrná zákonná valorizace měla být vyšší téměř o 50 korun. Původně měla činit 458 korun. Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) koncem srpna uvedla, že při sestavován­í návrhu rozpočtu počítala se 497 korunami.

Resort práce včera sdělil médiím, že zákonná valorizace u průměrné penze má být 505 korun. Do částky se promítl růst cen. Na důchody bude tak ale potřeba i vyšší suma. Ke svému zákonnému přidání všichni důchodci a důchodkyně dostanou měsíčně ještě 300 korun.

Důchody se skládají ze dvou částí. Solidární pevná část je pro všechny stejná a má odpovídat desetině průměrné mzdy. Letos činí 3550 korun. Zásluhová část se stanoví podle odvodů a odpracovan­ých let. Ministerst­vo práce navrhuje, aby se solidární díl zvedl všem o 350 korun. S třísetkoru­novým měsíčním bonusem by si tak všichni lidé s penzí přilepšili o 650 korun. Zásluhový díl by se jim pak podle ministerst­va měl navýšit o 1,3 procenta. Průměrná starobní penze by se zvedla podle zákona o 505 korun, s příspěvkem 300 korun tedy dohromady o 805 korun.

Ministerst­vo práce má mít podle návrhu rozpočtu na penze příští rok 526,8 miliardy korun. Je to o 24 miliard víc než letos. První rozpočtová verze počítala proti letošku s částkou o 30,9 miliardy vyšší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia