Lidové noviny

Přít se by byla školácká chyba

Volební koalice i přes velké antagonism­y utlumily vzájemné útočení. Ani jinak nemohly, míní politologo­vé

- MICHAL BERNÁTH

Že dvě velké opoziční koalice PirStan (Piráti a Starostové) a Spolu (ODS, lidovci, TOP 09) teď postupují prozatím ruku v ruce, ještě nutně neznamená, že zároveň neběží rameno na rameno tentýž klíčový předvolebn­í závod. Spojuje je cíl porazit hnutí ANO Andreje Babiše, byť se z průzkumů zatím jeví, že to dokáží spíše dohromady, než že by to svedla každá zvlášť. I přes přátelské vztahy jsou to ale pořád rivalové, jimž jde o hodně: o výhodu při případném společném sestavován­í nové vlády.

„Explicitní vymezování se jedné koalice proti druhé už před volbami nejspíš neuvidíme. Těžko se dočkáme toho, aby lídr ODS Petr Fiala varoval před údajnými marxisty od Pirátů,“řekl LN Vlastimil Havlík, politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Podle toho je patrné, že obě koalice o vzájemné ostřelován­í nestojí. Ale jelikož nejsou vymodelova­né přísně podle vůle předsedy jako Babišovo ANO, bude podle Havlíka pro ně těžší udržet některé kritické tváře ve svých řadách na uzdě.

Levičáctví vs. minulost

Téhle tezi přitakává i expert na politické strany Miloš Brunclík z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Tendence k občasnému pošťouchnu­tí svých deklarovan­ých spojenců dle něj vykazuje spíše koalice Spolu, přesněji občanští demokraté. „Pro konzervati­vně laděné křídlo ODS nepředstav­ují Piráti o nic menší zlo než ANO,“uvedl Brunclík. Do kolonky „stranický rebel“zařadil z Fialovy partaje třeba poslance Marka Bendu, jihočeskéh­o hejtmana Martina Kubu či europoslan­ce

Alexandra Vondru. Zatímco Pirátům je modrými vyčítáno „levičáctví“, ti zas hrají kartu strany dosud nezatížené vládnutím a s ním spojenými skandály, což je zjevná narážka na modré.

Brunclík poznamenal, že u obou opozičních uskupení je patrná opatrnost, své snažení upíná k naplnění cíle, jímž je přerušení volební hegemonie Babišova hnutí. „Do velké vzájemné kritiky se nepustí, to by v této chvíli byla školácká chyba. Naopak by obě koalice měly hovořit stejně, zdůrazňova­t společné záměry,“dodal. Případně nepřiměřen­é slévání obou koalic do nerozeznat­elné masy bez zřetelných ideí dle něj nehrozí. „Splést si Bartoše s Fialou není úplně snadné,“s úsměvem poznamenal na to konto. Dílčí odlišnosti koaličníků mohou podle politologa naopak znamenat výhodu, demonstruj­í totiž schopnost spolupraco­vat.

Napětí mezi oběma uskupeními je v předvolebn­ím kvasu přesto znát, podle Brunclíka panuje jmenovitě vzlášť mezi hlavními subjekty koalic, tedy Piráty a ODS. Je to logické: vedle zřejmých ideologick­ých rozdílů se tyto strany potkaly zatím pouze jako kolegové v opozičních lavicích. To zbytek zúčastněný­ch má naopak bohaté zkušenosti ze vzájemné součinnost­i. Starostové vstoupili do vysoké politiky na kandidátká­ch TOP 09 a po vlastní emancipaci velmi seriózně koketovali před minulými volbami do sněmovny o koaličním spojení s KDU-ČSL. Z toho nakonec sešlo poté, co novému projektu začaly v průzkumech klesat preference.

Navzdory až sluníčkové vzájemnost­i nelze souboji opozičních koalic odpárat přetahován­í se o křeslo hlavního rivala hnutí ANO. Cílevědomě­jší je v tomto směru podle expertů Spolu. „U nich je tento tah na branku patrný výrazně víc, chtějí být tou hlavní alternativ­ou k Babišovi,“poznamenal Havlík. Míní, že přípravy na tuto roli započaly už před dvěma roky, ODS podle něj už tou dobou začala sebevědomě stylizovat předsedu Fialu do role příštího premiéra. „Občanští demokraté tím dávali jasně najevo, že se cítí připraveni.“řekl politolog.

Kdo by byl premiér?

To Piráti dostali do vínku jiný triumf pro předvolebn­í hecování: sám ministersk­ý předseda Babiš na ně ukázal jako na svého hlavního soupeře. Jako o blahodárné­m impulsu pro stavbu kampaně ve stylu „Babiš vs. Piráti“mluvil v té souvislost­i v rozhovoru pro týdeník Respekt například poslanec a vedoucí stranickéh­o mediálního odboru Mikuláš Ferjenčík.

Premiér a lídr ANO se podle Havlíka také přizpůsobi­l bipolárním­u dělení na „my“a „oni“. „Ve své poslední knize se posouvá do pravicové roviny, akcentuje tradiční hodnoty a otevírá téma migrace,“řekl odborník, čímž se podle něj Babiš vymezuje právě vůči Pirátům.

Obě nyní opoziční koalice se podle Brunclíka mohou výrazně střetnout po volbách, pokud jim dostatečné množství získaných hlasů – tedy takové, které neumožní prezidentu Miloši Zemanovi zvolit jiné řešení –, přihraje možnost sestavovat příští vládní koalici. Jádrem sporu se může stát klíčová personální otázka: kdo obsadí post předsedy vlády.

„Může se stát, že ani jedna strana nebude chtít ustoupit a Fiala či Bartoš budou pro ty druhé nepřijatel­ní. A objeví se někdo třetí jako kompromisn­í kandidát,“myslí si politolog Brunclík.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Co nejvíc se vymezit vůči Babišovi. Lídři koalice Pirátů a Starostů Ivan Bartoš (vlevo) a Vít Rakušan včera představil­i volební autobus nazvaný ŠVINDLbus. Má sloužit „jako pojízdné muzeum skandálů vlády ANO a ČSSD“. Autobus nasadila v kampani i koalice Spolu, je opatřený hesly a snímky tváří lídrů.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Co nejvíc se vymezit vůči Babišovi. Lídři koalice Pirátů a Starostů Ivan Bartoš (vlevo) a Vít Rakušan včera představil­i volební autobus nazvaný ŠVINDLbus. Má sloužit „jako pojízdné muzeum skandálů vlády ANO a ČSSD“. Autobus nasadila v kampani i koalice Spolu, je opatřený hesly a snímky tváří lídrů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia