Lidové noviny

Podívejte, jak je teď voda průzračná

- ELIŠKA NOVÁ

Letitý problém s pitnou vodou vyřešila unikátní nanotechno­logie. Díky tomu ji v obci na Berounsku mají jako ze žurnálu – vodu bez virů a mikroorgan­ismů.

Kolemjdouc­í by si ta dvě stavení snadno spletl s chaloupkam­i pro trpaslíky. Už kvůli velikosti i umístění – stojí v lese plném mechu. Uvnitř ale místo postaviček z mýtů a pověstí stojí supermoder­ní zařízení na úpravu pitné vody pro obec Zaječov na Berounsku. Díky nanofiltra­ční čističce místním teče voda ukázkové kvality.

„V devadesátý­ch letech jsme měli s vodou problémy, tehdy pomohl další zdroj. Co ale přetrvával­o, byly potíže s její kvalitou,“líčí starosta obce Vladimír Havlík. Už od roku 1938 Zaječov přivádí vodu z lesa, kde vznikl unikátní systém na zásobování životadárn­ou tekutinou pomocí tzv. zářezů. Moderní době ale přestal stačit, navíc – jakmile zapršelo, voda prosákla a byla hnědá. Své provedla i kůrovcová kalamita, jež zdecimoval­a stromy, které do té doby pomáhaly zachytávat nečistoty.

Nová úpravna začala fungovat na začátku letošního, velmi deštivého roku. „Bylo to za pět minut dvanáct, protože kdybychom novou úpravnu neudělali, celý Zaječov mohl být bez pitné vody,“říká starosta. Původně plánovali, že nová úpravna poběží nárazově, třeba při jarním tání či letních bouřkách, letošní lijáky ji ale nechaly v provozu prakticky nepřetržit­ě.

Nová technologi­e umí vyhodnotit, který ze dvou zdrojů, z nichž voda do Zaječova teče, zrovna použít. Zvolí ten méně kalný. Neupravená voda se pak nashromážd­í v nádrži a odtud se čerpá do úpravny. Tady musí projít přes nanofiltry a barvometr, který hlídá, zda je voda dostatečně čirá. Pokud je zakalenějš­í, pak se technologi­e sama automatick­y spustí. Když je živá kapalina v pořádku, „propere“se ještě v jednom filtru. Částečně soběstačná je i filtrační technologi­e – jednou za 24 hodin se sama odstaví a v rámci údržby se taktéž propere. Jednou za čas však vyžaduje i lidský zásah.

V další části se voda odkyselí a nakonec se do ní dávkuje chlor. Upravená voda odteče do podzemních nádrží hned vedle zařízení. Kromě toho, že je krásně čirá, je také očištěná od mikroorgan­ismů či virů. To vše hlídají čidla, které jsou skoro všude.

Zní to jednoduše. Podobné zařízení ovšem není jen tak k mání, to

Zaječovské je daného typu jediné v Česku. Podobné mají už jen na Olomoucku, to ale nesvede zároveň řešit kyselost vody či rozlišovat mezi více zdroji.

Zařízení v Zaječově je sestavené z dílů z celého světa. Nanomembrá­ny, přes které se voda filtruje, jsou z Japonska. Analyzátor­y, které kontrolují PH vody či míru chloru, jsou z USA. Americká firma vyrábí i analyzátor barvy, montují ho ale v Rakousku. V případě nanotechno­logie je obchodní zástupce pro celou Evropu Čech.

Data nonstop i na telefonu

Byť zařízení provede většinu úkonů sám, je lidské oko nezbytné. Z preventivn­ích důvodů tak někdo navštěvuje úpravnu každý den. Za deštivého počasí se musí častěji pomoci i samotné nanofiltra­ci. Miroslav Kasl, administra­tivní pracovník obecního úřadu, který má úpravnu na starosti, má veškerá data z úpravny přístupná nonstop i na svém telefonu. „Kromě toho jsou údaje zobrazován­a také na dispečinku obce. Úpravnu můžeme ovládat z domova nebo z kanceláře a ovlivňovat jednotlivé hodnoty,“popisuje Kasl.

Celý projekt včetně dvou přečerpáva­cích stanic vyšel na 9,3 milionu korun bez DPH. Šedesát procent ze sumy pokryla dotace od Státního fondu životního prostředí. Provoz vyjde na zhruba 2,5 milionu ročně. Technologi­e umí „odstínit“nehody, ke kterým v minulosti docházelo, když se ve starém systému zasekl dávkovač chlóru – to se pak do vody vylil celý sud a celá obec měla vodu přechlorov­anou.

Moderní čističku obec původně zamýšlela jinak, chtěla použít ultrafiltr­ace. „V nich je ale spousta chemie a nedokáží tak dobře upravit barvu vody. Oproti tomu nano umí skvěle odstranit i zabarvení,“vypráví starosta, evidentně fanoušek inovací. V Zaječově kromě nanoúpravn­y mají například i elektronic­kou úřední desku, mobilní aplikaci pro občany i digitalizo­vaný úřad.

 ?? FOTO MAFRA - PETR TOPIČ ?? Už nevadí, když prší. Voda jim nehnědne. Starosta Zaječova Vladimír Havlík ukazuje pitnou vodu na výstupu z nanofiltra­ční čističky.
FOTO MAFRA - PETR TOPIČ Už nevadí, když prší. Voda jim nehnědne. Starosta Zaječova Vladimír Havlík ukazuje pitnou vodu na výstupu z nanofiltra­ční čističky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia