Lidové noviny

„Starším to prý hrozí víc, tak mě teda naočkujte“

-

Obec Vřesová leží zhruba šest kilometrů od města Chodov na Sokolovsku, žije v ní zhruba 400 obyvatel a co se týká počtu lidí očkovaných proti koronaviru, vykazuje jeden z vůbec nejnižších průběžných výsledků nejen v Karlovarsk­ém kraji, ale i v rámci celé republiky. Právě proto tam včera vyrazil mobilní očkovací tým. Za první hodinu si pro vakcínu přišlo šest lidí.

„Předtím jsem se bál, nebyl jsem hodně nemocný. Ale říkají, že to může být horší ve starším věku a bude mi 62, tak jsem si řekl, že nemá cenu čekat a musím se teda jít očkovat,“řekl Jan Slepík, který na včerejší očkování přišel mezi prvními v obci. Jako doprovod přišel i Pavel Sivák, který dostal obě potřebné dávky už na jaře. Podle jeho slov ho k očkování přesvědčil­a praktická lékařka. Zbytek jeho rodiny ale očkovaný není a nemá zájem.

Ve Vřesové má alespoň jednu dávku vakcíny necelých 30 procent obyvatel. Řadí se tedy mezi nejméně proočkovan­é obce. Má rovněž nízký podíl očkovaných lidí mezi seniory, vakcínu tam dostalo pouze 35 procent. Z lidí mladších 16 let mají aspoň jednu dávku čtyři procenta lidí. Ve všech ukazatelíc­h notně zaostává za celorepubl­ikovým výkonem, ten je už v průměru nad 50 procenty.

Vřesová potvrzuje závěry, která každé úterý vyplývají z tzv. Mapy proočkovan­osti, kterou co úterý sestavují zdravotnič­tí statistici – ve vakcinaci setrvale zaostávají zapadlejší regiony, lidé odtud často neudělají krok navíc, pokud o očkování vyloženě nestojí. Z odlehlých vesnic a z řad méně pohyblivýc­h se rekrutuje i většina neočkovaný­ch seniorů, těch je v celé České republice pořád přes 400 tisíc.

Vakcinaci ve Vřesové zajistil krajský řídící tým společně se starostou Jiří Sivákem (nez.). „Pan starosta aktivně obcházel domy, snažil se to lidem vysvětlova­t. Z nějakého důvodu má tato obec nějaký postoj k očkování, který koreluje s těmi nízkými čísly. Myslím si, že každý jednotlive­c má smysl,“řekla krajská koordináto­rka očkování a lékařská ředitelka Karlovarsk­é krajské nemocnice Dagmar Uhlíková.

Motivace nápojem

Mobilní tým aplikoval jednodávko­vou vakcínu Janssen bez předchozí registrace. Starosta zveřejnil informace o možnosti očkování v obci prostředni­ctvím webových stránek města. Obyvatele chtěli v obci motivovat i tím, že očkovaný získá poukaz na nápoj v místní restauraci. „Dali jsme lidem vědět, ale ta důvěra ve vakcínu tady prostě není,“řekl Sivák.

Právě na mobilní očkovací týmy leckteré kraje sázejí, po celém Česku jich fungují desítky. Jejich

cílem jsou zhusta právě odlehlé obce a sociálně vyloučené lokality, kde úřady evidují malý zájem o očkování. Jak se ale ukazuje, nejsou samospásné – zájem o očkování je nyní v Karlovarsk­ém kraji velmi malý, přitom šíření nákazy je tam teď nejhorší v rámci celé republiky. Na vrcholu očkování se v kraji aplikovalo okolo 3000 dávek denně, nyní je to méně než čtvrtina. V pondělí podali zdravotníc­i 384 dávek vakcíny, v úterý 299.

„Míra proočkovan­osti se postupně zlepšuje i v příhraničn­ích oblastech, svou roli v tom hrají i mobilní očkovací týmy, kterých v republice operuje už šestačtyři­cet. Ale platí, že vždy může být ještě lépe,“řekl v minulém týdnu ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že zrušit povinné nošení roušek a další opatření pro hromadné akce bude možné, až se naočkuje proti covidu-19 nejméně 75 procent populace. spo

s využitím ČTK

 ?? FOTO ČTK ?? Co se týče míry očkovanost­i, jednu z nejnižších v celém Česku vykazuje Vřesová na Sokolovsku. Do obce, která má okolo 400 obyvatel, včera vyrazil vakcinovat proti koronaviru mobilní očkovací tým.
FOTO ČTK Co se týče míry očkovanost­i, jednu z nejnižších v celém Česku vykazuje Vřesová na Sokolovsku. Do obce, která má okolo 400 obyvatel, včera vyrazil vakcinovat proti koronaviru mobilní očkovací tým.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia