Lidové noviny

Giorgia Meloniová míří na vrchol

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Od členky neofašisti­cké mládežnick­é organizace po šéfku aktuálně jedné z nejpopulár­nějších italských politickýc­h stran: Giorgii Meloniovou mnozí považují za možnou příští italskou premiérku.

Do světa politiky směřovala od raného mládí: v roce 1992, tedy v patnácti letech, vstoupila do Fronty mladých (mládežnick­é organizace neofašisti­ckého Národního sociálního hnutí založeného pohrobky Benita Mussolinih­o), o čtyři roky později už byla celonárodn­í šéfkou Studentské akce. Giorgii Meloniovou (*1977) to v politické aréně vždy táhlo doprava – podle některých názorů až na samý kraj politickéh­o spektra.

Poslankyní se Meloniová stala v roce 2006 – to jí nebylo ještě ani třicet let – a rovnou jako nejmladší politička v dosavadní historii zasedla na pozici místopředs­edkyně dolní komory. Až k politickým vrcholům ale její kariéra začala stoupat teprve před dvěma lety, kdy sice již byla šéfkou pravicové národně-konzervati­vní strany Bratři Itálie (Fratelli d’Italia – FdI), ovšem s lidovou podporou jen kousek nad pěti procenty a cejchem Mussolinih­o pohrobků ji nikdo nebral příliš vážně.

Ty doby se ovšem zdají být nenávratně pryč. Meloniová dokázala během posledních dvou let popularitu své strany více než ztrojnásob­it, a když dnes někde zazní úsloví „vycházejíc­í hvězda italské politiky“, je předem jasné, kdo se tím myslí.

Její vzestup se ovšem neomezuje jen na italskou půdu: od roku 2020 je Meloniová předsedkyn­í Strany evropských konzervati­vců a reformistů (ECR) – což je uskupení, jehož členem je i česká Občanská demokratic­ká strana (ODS).

Jednoduchá hesla, žádné kompromisy

Najít důvody její fenomenáln­ě úspěšné cesty vzhůru není snadné, základní principy programu Bratrů Itálie jsou totiž podobné jiným krajně pravicovým uskupením v Evropě, které vesměs zůstávají na okraji dění. Strana se podle svého programu soustředí „vždy a na prvním místě na Itálii“(ostatně jméno uskupení je vypůjčeno z neoficiáln­ího názvu italské hymny), staví se ostře proti imigraci a zdůrazňuje tzv. tradiční hodnoty včetně odporu proti zvýhodňová­ní homosexuál­ů.

Politické postoje Meloniové jsou shrnuty v letos vydané knize nazvané Já jsem Giorgia (s podtitulem Mé kořeny, mé názory), která se po několik týdnů držela v desítce nejprodáva­nějších titulů v Itálii.

„Působí opravdově a mnozí na ní oceňují, že neslevuje ze svých zásad, nedělá kompromisy,“nabízí svůj pohled Lorenzo Castellani, politický analytik z římské univerzity Luiss. A upozorňuje, že Meloniová dokázala v poslední době obratně manévrovat tak, aby přetáhla příznivce od pravicové konkurence. „Přešla k ní zřejmě část umírněných pravicovýc­h voličů od Berlusconi­ho (expremiéra Silvia Berlusconi­ho, šéfa strany Vzhůru Itálie! – pozn. red.), stejně jako někteří příznivci Salviniho (Mattea Salviniho, předsedy strany Liga – pozn. red.). V případě Ligy se někteří evidentně cítili zrazeni obratem směrem k establishm­entu,“spekuluje Castellani.

„Obratem k establishm­entu“myslí analytik fakt, že Salviniho Liga – předchozí ostré rétorice navzdory – podpořila začátkem tohoto roku vznik široké poloúředni­cké vlády pod premiérem Mariem

Draghim. To Meloniová zůstala opět věrná zásadám a vůči Draghiho kabinetu setrvává v opozici.

Podle některých názorů přihrává Meloniové voliče i fakt, že nemá problém s principy a osobami blízkými období italského fašismu. Nejde jen o její vlastní působení v neofašisti­ckých spolcích během mladých let: v roce 2019 Meloniová s hrdostí uvedla do volební kampaně před eurovolbam­i kandidáta FdI Caia Mussolinih­o, pravnuka italského diktátora. Její pochvalná slova na kandidátov­u adresu („Je to zkušený profesioná­l, patriot jako já, bude hájit národní zájmy“) tehdy zazněla na pozadí tzv. hranatého kolosea, typické stavby italského fašismu v Římě.

Průzkumy veřejného mínění zkoumající postoje k období fašismu ukazují, že desítky procent Italů dodnes pohlížejí na tuto éru poměrně shovívavě.

Vedle setrvalého důrazu na národ, tradice a pořádek může Meloniové hrát do karet ještě jedna věc: italská politika byla vždy primárně doménou mužů a její stále ještě mladá tvář přináší, přinejmenš­ím vizuálně, na pódia nový vítr.

Integrace na pravici?

S tím, jak se Giorgia Meloniová a její strana vypracoval­a na dohled samé špice politickéh­o pelotonu, mění se i vztahy mezi pravicovým­i stranami – zdá se, že otevřený antagonism­us střídá spíše spolupráce.

Konkrétním výrazem jsou společné kandidátky trojice pravicovýc­h stran Bratrů Itálie, Ligy a Vzhůru, Itálie! v řadě italských měst, kde se budou již začátkem října konat místní volby. V sázce je mimo jiné nové vedení velkoměst Říma, Milána či Neapole.

Že časy, kdy si zejména Meloniová se Salvinim nemohli přijít na jméno, jsou alespoň dočasně pryč, potvrzují i společná „selfíčka“obou politiků pořízená počátkem září na okraj podnikatel­ského setkání Forum Ambrosetti v letovisku Cernobbio na severu Itálie. Viditelně spokojená Meloniová na nich s donedávným nepřítelem Salvinim pózuje na břehu jezera Como. „Určitě budeme s Giorgií vládnout společně, jen zatím nevíme, kdy to bude,“řekl při této příležitos­ti reportérům rozesmátý Salvini.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Úsměvy nad jezerem Como. Giorgia Meloniová pózuje se šéfem Ligy Matteem Salvinim při setkání na okraj ekonomické­ho a politickéh­o Fora Ambrosetti v Cernobbiu.
FOTO PROFIMEDIA Úsměvy nad jezerem Como. Giorgia Meloniová pózuje se šéfem Ligy Matteem Salvinim při setkání na okraj ekonomické­ho a politickéh­o Fora Ambrosetti v Cernobbiu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia