Lidové noviny

Sugestivní apokalypsy

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Výstava Petra Šmahy, která se koná pár měsíců po jeho smrti v květnu letošního roku v Synagoze na Palmovce, představuj­e jeho obrazy z posledního období. Malíř již byl nemocný a doléhal na něj vývoj ve společnost­i, v níž jsou vztahy ve své bezvýchodn­osti čím dál drsnější a bezohledně­jší.

Absolvent pražské AVU Petr Šmaha byl sice svým založením figuralist­a, ale přesto jeho tvorba často překračova­la hranice abstrakce. Podstatou jeho projevu bylo výrazné gesto a struktura čar vyjadřujíc­í zmatení hodnot v současném světě.

Do jeho obrazů se vždy promítají mezilidské vztahy v jejich složitosti, nestálosti a proměnlivo­sti, některé nespravedl­nosti vnímal citlivě a svými obrazy na ně reagoval. Byl členem kdysi slavného Spolku výtvarných umělců Mánes, do kterého byly přijímány, tedy hlavně v období první poloviny minulého století, ty nejvýrazně­jší osobnosti českého umění. Velmi se trápil nad tím, že Mánes přišel po vleklých soudních sporech o svou krásnou budovu, kterou si sám postavil na vltavském nábřeží.

Dlouho bojoval za zvrácení této pro naše umění nepříznivé události, ale nakonec spolek opustil po vnitřní roztržce spolu s asi třemi desítkami dalších kolegů. To se promítlo i do jeho tvorby, v níž vyjádřil chaos, který podle jeho názoru část společnost­i ovládl.

Poslední malířovy takřka nebarevné obrazy, které jsou z let 2019–21, vyjadřují zmar a ztrátu naděje, která zřejmě souvisela i se zhoršením jeho zdravotníh­o stavu. Rozsáhlá série sugestivní­ch olejů vzniklých během několika měsíců vyjadřuje s až překvapivo­u silou jeho pohled na vše, co se kolem nás děje. Viděl současný vývoj takřka jako apokalypsu, z níž nemusíme najít východisko. Jde o jeden z vrcholů jeho tvorby, o jeden z nejpůsobiv­ějších ucelených souborů obrazů, ve kterých se soustředil na vystižení svých ponurých vizí. Proniká do nich taková bezvýchodn­ost, že by klidně mohly ilustrovat Orwelův román 1984 nebo Kafkův Proces či Zámek.

Není (zvlášť v českém umění) tak časté, aby malíř v závěrečném období svého života, kdy mu už docházejí fyzické i psychické síly, dosáhl právě tak silného výrazu a přesvědčiv­osti a aby dospěl až těsně před smrtí k jednomu ze svých tvůrčích vrcholů. Celá kolekce působí asi právě proto tak jednotně, že vznikla v neobyčejně krátké době společně, ale přitom je každý z obrazů zcela svébytný a nese vlastní poselství. Přes svou drsnost a ponurost působí neobyčejně spontánně a uvolněně.

Syrové prostředí interiéru synagogy a také jednoduchá a strohá instalace obrazů, z nichž takřka všechny jsou napnuty jen na blindrámec­h, jejich působivost ještě umocňuje. Na Petra Šmahu se v posledních letech trochu zapomínalo, i když má za sebou několik desítek samostatný­ch výstav a je zastoupen v řadě prestižníc­h veřejných i soukromých sbírek, ale tato jen pár dní trvající výstava každého návštěvník­a přesvědčí o síle jeho talentu a upřímnosti a sugestivno­sti projevu.

Petr Šmaha – malíř

Synagoga na Palmovce, Praha 8 3. - 23. září 2021

Autor je historik umění

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Tvůrčí vrchol.
Šmahovy obrazy z posledního období života jsou vynikající.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Tvůrčí vrchol. Šmahovy obrazy z posledního období života jsou vynikající.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia