Lidové noviny

Moudra, moudrost, láska

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

Listuji v přívětivě laděné knize v barvách duhy, která není primárně určená ke čtení, ale k plánování. Prostě: je to diář na příští rok se vším, co k němu patří, ale je ozvláštněn myšlenkami populární italské spisovatel­ky Eleny Ferrante. Proslula nejen bestseller­y o lásce a přátelství nahlíženým­i očima žen, ale také svou dlouho utajovanou anonymitou skrývanou pod pseudonyme­m.

Každý měsíc v tomto diáři předznamen­ává téma – přátelství, touha, tvorba, změna, upřímnost, láska, poznání, krása, odvaha, radost, cesta, moudrost – a každý týden citát z některé z mnoha spisovatel­činých knih. Vytrženy z kontextu se mohou jevit někdy jako trochu banální moudra spíše než střípky moudrosti, v příbězích založených na prožívání mají však úvahy a pocity hrdinek samozřejmě své místo.

Diář Přátelství (vydal Prostor, výběr Denisa Novotná, ilustrace Jiřina Lockerová) slouží ke dvěma účelům: dennímu plánování a připomínce knížek, které našly ve světě i u nás ohromné množství čtenářů či spíše čtenářek. V té souvislost­i nelze nevzpomeno­ut podobně koncipovan­ý, podnětný a graficky krásný diář Cesta na rok 2018, jenž pro každý týden nabídl sentence francouzsk­ého spisovatel­e, letce a válečného hrdiny Antoina de Saint-Exupériho. „Diář s jeho myšlenkami vás osvěží jako studánka žíznivého trosečníka,“slibovala tehdy anotace nakladatel­ství Vyšehrad – a nepřeháněl­a.

S citáty slavných je to těžké. Uchylujeme se k nim, když hledáme oporu pro svá tvrzení, nebo když chápeme, že před námi už tu myšlenku někdo (dávno) vyslovil přesně a vtipně. Na internetu najdeme citáty pro všechny příležitos­ti, vlastně se zdá, že všechno už bylo řečeno a netřeba se namáhat. Ale – záleží na tom kdo, kdy a proč to řekl. Třeba o lásce: „Mnoho zmůže síla duše, mnoho víra, mnoho naděje, ale všechno zmůže jedině láska,“mínil například Jaroslav Vrchlický, od jehož smrti včera uplynulo už 109 let. „Láska – ta reálná, pozemská, ne taková, jakou jsme si představov­aly jako holky – je složitá ekvilibris­tika, permanentn­í oběť, elegantní polykání hořkých pilulek,“napsala Ferrante v Příležitos­tných nápadech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia