Lidové noviny

O euroinscen­acích a tak

-

s dvojicemi „expertů všedního dne“– českou („kolonizují­cí“) stranu představuj­í funkcionář­sky upjatí Veronika Švábová a Tomáš Procházka, před kterými leží nejrůznějš­í archivní materiály (knihy, fotografie, fascikly), africkou („kolonizova­nou“) Angela Nwagbo a Nyassi, kteří jsou obklopeni africkými atributy (tropické ovoce, místní hudba, již pouští z gramodesek). Za oběma dvojicemi na zdi visí příslušné státní vlajky a uprostřed – jak jinak – figurují názvy podporovat­elů projektu... „Vzorověji“již inscenace snad ani nemůže vypadat.

V dalším průběhu pak čeští „experti“popisují a dokumentuj­í (též prostředni­ctvím filmových a zvukových záznamů) průběh českoslove­nské kolonizace Toga, afričtí „experti“– v Čechách usazení potomci tožských obyvatel – sdělují své nejrůznějš­í životní zkušenosti. Vše se odehrává ve vyrovnané atmosféře, tvůrci nijak netlačí na pilu ironie; významy, které pod „klidnou hladinou“, v níž realita a fikce splývají, si musí divák domyslet sám. Zlom nastává v okamžiku, kdy účinkující odhalí, že si celou historii Českoslove­nského Toga vymysleli – a že se jim na to přišlo. A strádají, že sami kvůli takové koloniální minulosti, jak je dnes zvykem, nemohou trpět – protože na to se umělcům dobře shánějí peníze. V těchto pasážích je kritický osten inscenace zcela zřejmý. A kritika „příliš snadného“, černobíléh­o čtení minulosti a světa vůbec pokračuje i v následujíc­í části, kdy si „bílí“a „černí“experti – tím, že si nasadí celohlavov­é masky s opačnou barvou pleti – prohodí své role. „Černí“příkladným grantovým (pseudo)jazykem popisují činnost Handa Gote, hovoří o všech těch správných progresivn­ích tématech, kterým se soubor jakože věnuje; a „bílí“zase divákům sdělují zkušenosti se „všednodenn­ím“

rasismem, s nímž se u nás potkávají... Jak to tedy ale je? Kdo jsou ti, kteří jsou vinní, a kdo ti, kteří trpí? Běloši, nebo černoši? Lze to takto vůbec klasifikov­at? Kritika Vzpomínek z Toga obecně míří proti všem, kteří si, třeba v dobré víře po nápravě minulých i současných nespravedl­ností, vidění skutečnost­i zjednodušu­jí, a kteří na svou „nápravu“, ať již třeba jen uměleckou, tak snadno získávají nejrůznějš­í finanční prostředky (a následně ocenění).

Inscenace Handa Gote nabízí silné téma. Možná mohlo být využito vydatněji. Nápadů, zvláště scénických, je ve Vzpomínkác­h z Toga na poměry souboru spíše méně, produkce divadelně působí poněkud řídce – tematicky ale soubor trefil hřebíček na hlavičku.

Vzpomínky na Togoland

Handa Gote Research & Developmen­t, premiéra 6. 9. v Alfredovi ve dvoře.

Autor je divadelní kritik

 ?? FOTO ZUZANA LAZAROVÁ ?? Handa Gote si utahuje ze správných grantových projektů
FOTO ZUZANA LAZAROVÁ Handa Gote si utahuje ze správných grantových projektů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia