Lidové noviny

Ztrápená D1 utrpěla další šrámy

- MICHAL PAVEC

U středočesk­ého Lokte je nová část dálnice D1 hotová už rok. Zřejmě už při přejímání úseku s pořadovým číslem 7 ale bylo jasné, že tam bude nutné kopnout ještě jednou. „Zhotovitel bohužel nezvládl optimálně proces vymetání (proces, kdy dochází ke zdrsňování betonu – pozn. red.). Je to vada, o které víme už delší dobu, a objevena byla v rámci přejímky úseku,“řekl LN šéf Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Na zhruba 130 metrech jeho zaměstnanc­i zjistili trhliny sahající do hloubky asi dvou centimetrů, v rychlém pruhu dokonce tří centimetrů.

Omezení na dva týdny

Vada se objevila mezi 65. a 66. kilometrem modernizov­ané dálnice na její středočesk­é části. Tam také od 17. září začnou opravy, které budou trvat zhruba dva týdny. Na úseku stavěla firma Eurovia, jež o nápravě technologi­cké chyby nijak nediskutov­ala. „Okamžitě jsme zahájili jednání s investorem a společně jsme se domluvili na způsobu oprav, které provedeme na naše náklady neprodleně,“ uvedla mluvčí společnost­i Iveta Štočková.

Odhalila také důvody, proč k problému došlo. „Jako příčina mikrotrhli­n se jeví rychlejší nástup navazující­ch technologi­í a nepředpokl­ádané dramatické změny teplot v době začátku zrání betonu,“dodala Štočková.

Firmě Eurovia za toto pochybení žádné sankce nehrozí, postačí, že povrch opraví na vlastní náklady. Termín celkového dokončení modernizac­e nejfrekven­tovanější české autostrády tato komplikace pravděpodo­bně neohrozí. Hotovo má být na přelomu září a října.

V době, kdy o opravách D1 vycházejí už skoro jen dobré zprávy, přišla jedna horší. Část už hotové dálnice se opět vrátí do provozu ve zúžených pruzích. V betonu se objevily trhliny.

Žádné (další) trhliny

Jak bude omezení vypadat konkrétně: provoz na Prahu bude sveden do protisměru, bude tam stejný režim jako dříve: tedy dva zúžené pruhy v každém směru.

Nyní se zdá, že další trhliny či jiné vady nejsou na obzoru. ŘSD zkontrolov­alo i další úseky, kde nic nezjistilo. „Toto není nic mimořádnéh­o, D1 byla de facto kompletně nově postavena na 161 kilometrec­h, drobné praskliny jsme odhalili na 130 metrech. Na termínu zahájení provozu se nic nemění, jinde diagnostik­a problémy neukázala, dálnice je udělaná velmi kvalitně,“uvedl pro LN ministr dopravy Karel Havlíček.

Nyní stavební firmy pracují ještě na třech úsecích, zbývá „vyhladit“ještě zhruba 34 kilometrů z celkových 161 mezi Mirošovice­mi a Kývalkou u Brna, které prochází modernizac­í. D1 tam vzniká jako nová dálnice na trase té původní. Dělníci nedělají jen nový povrch vozovky, ale mění třeba i podloží. Dříve museli řidiči snášet kodrcání po deskách nekvalitní dálnice, od roku 2013, kdy modernizac­e začala, zase pomalou jízdu kvůli omezením.

 ??  ?? 100 km
Dálnice
100 km Dálnice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia