Lidové noviny

Sdílejte, než to smažou!

Bolsonaro dělá psí kusy, aby příští rok obhájil post brazilskéh­o prezidenta

- LEONA ŠMELCOVÁ spolupraco­vnice LN

Brazilský prezident Jair Bolsonaro tento týden vydal nařízení, které ztěžuje provozovat­elům sociálních sítí mazat závadné, neověřené či konspiračn­í příspěvky. Společnost­i typu Facebook nebo Twitter by měly v budoucnu vysvětlova­t, proč hodlají některé informace na sítích odstranit. Bolsonaro ale v tomto případě zřejmě nebude takový bojovník za základní lidská práva a svobodu slova, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jedním z cílů nového výnosu je bezesporu znemožňova­t internetov­ým firmám odstraňová­ní příspěvků z jeho vlastních účtů. Jen v posledních několika měsících YouTube smazal asi 14 videí z dílny prezidento­vých spolupraco­vníků. Samotnému Bolsonarov­i velké společnost­i zablokoval­y účet už několikrát, a to hlavně kvůli rozšiřován­í neověřenýc­h zpráv o koronaviro­vé infekci, které v Brazílii podlehlo už více než 580 tisíc lidí. Ostatně Bolsonaro by měl být kvůli šíření manipulati­vních a zavádějící­ch zpráv vyšetřován, on sám samozřejmě tvrdě odmítá, že by se něčeho takového dopouštěl.

Bolsonaro je proslulý odpůrce „covidismu“, roušek či očkování, před nímž začátkem roku varoval slovy, že pokud se kdokoli „chce proměnit v krokodýla, nebo mu nevadí manželka s vousy, ať si tu injekci klidně píchne“. Dále z úst nejvýše postavené hlavy v zemi zaznívala doporučení na užívání medikament­ů, jejichž účinnost proti covidu-19 lékaři a vědci opakovaně vyvrátili.

Minimaliza­ce překážek

Mnozí vnímají nové nařízení jako další z kroků bývalého vojenského důstojníka k minimaliza­ci možných překážek před prezidents­kými volbami, v nichž by příští rok rád uspěl. A o to jde především.

Už v červenci Bolsonaro zatlačil na brazilské instituce, s nimiž zápasí bezmála od nástupu do úřadu, takovým způsobem, že i mnozí z těch, kteří ho v roce 2018 volili a stále mu zůstávali věrní, se nyní obávají o budoucnost demokracie v zemi. Poslední krize odstartova­la, když prezident prohlásil, že pokud země nezmění svůj elektronic­ký volební systém, tak zkrátka „žádné hlasování nebude“. Elektronic­ká volba prezidenta je podle něj zavádějící a přispívá k možnému falšování, přičemž on se takové „frašky“zúčastňova­t nebude. Brazilský elektronic­ký systém hlasování se v zemi používá od roku 1996 a byl zaveden právě ve snaze bránit korupci a usnadnit logistiku voleb v páté nejrozlehl­ejší zemi světa. Volební systém se má změnit a hlavní slovo by v hlasování měly opět získat vytištěné hlasovací lístky.

Brazilský prezident zažívá krušné časy. Jeho podpora v poslední době výrazně a nezastavit­elně klesá, takže mu nezbývá než vsadit na taktiku všechno, nebo nic. Brazilci jsou unavení z táhlé koronaviro­vé krize a už jen málokdo věří, že vláda pandemii zvládá, jak nejlépe může. Ekonomice se nedaří, nezaměstna­nost je vysoká, nerovnost se prohlubuje a chudoba roste. Korupční skandály, s nimiž prezident hodlal dle svého předvolebn­ího programu v zemi zatočit, se naopak povážlivě obtáčejí kolem jeho vlastní rodiny. Rovněž situace v amazonském pralese a mohutné odlesňován­í deštného pralesa přispívá k obavám mnohých Brazilců.

Zjara navíc do té doby spíše neporazite­lný kandidát dostal tvrdou ránu, když brazilský nejvyšší soud zrušil pět let starý rozsudek ve věci korupce a praní špinavých peněz týkající se někdejšího prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy. A přestože to vzhledem k obřímu korupčnímu skandálu, který je spojován s jménem bývalého lídra země, může působit nepravděpo­dobně, miliony Brazilců mají Lulu da Silvu dosud v oblibě a hned to dokázaly. Pětasedmde­sátiletý politik v průzkumech vystřelil nahoru a nyní se drží v čele žebříčku. Bolsonaro se od té doby sice začal sem tam objevovat i v roušce, ale příliš mu to nepomáhá. Nicméně silnou mobilizačn­í schopnost mu nelze upřít a právě ta vzbuzuje obavy.

Korupční skandály, s nimiž prezident hodlal dle svého programu v zemi zatočit, se naopak povážlivě obtáčejí

kolem jeho vlastní rodiny

„Vězení, smrt, nebo vítězství“Brazílie si tento týden připomněla bez jednoho roku dvousté výročí nezávislos­ti své země na Portugalsk­u a Bolsonaro na tento den svolal ohromná shromážděn­í na svou podporu a především protesty proti brazilském­u nejvyššímu soudu. Jak v Riu de Janeiru, tak v Sao Paulu, velkoměste­ch, která obě navštívil, se sdružily desítky až stovky tisíc lidí, kteří brojili proti nejvyšším státním institucím. Bolsonaro po celou dobu svého vládnutí vzhlížel ke svému vzoru na severu bývalému prezidento­vi USA Donaldu Trumpovi. Vzhledem ke kritice a podrývání důvěry ve volební systém a soudy v jeho cestě i pokračuje. A má jednu výhodu. Už ví, jak to dopadlo v USA, tak by se mohl lépe připravit na možný neúspěch.

Otázka ale je, jak silný vskutku je. Přestože při něm stojí mnozí řadoví vojáci, není zdaleka jisté, jestli by se kvůli němu ozbrojené síly pouštěly do nějaké akce. I když tento týden na brazilskýc­h náměstích oznámil, že má jen tři možnosti. „Vězení, smrt, nebo vítězství“. Z prezidents­kého paláce ho prý „dostane jen Bůh“. Nebo ho odtamtud dostane naopak jeden z nejlevicov­ějších lídrů regionu předminulé dekády, přítel Fidela Castra a Huga Cháveze.

Ve výsledku však bohužel jediný, kdo bude tratit, ať už vyhraje Bolsonaro, či korupčními skandály prorostlý Lula da Silva, bude Brazílie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia