Lidové noviny

Bratry, nebo Ligu?

Když volební kampaně rozhoduje inženýrstv­í

- Zbyněk Petráček

Jedna politická parta na plakátech slibuje, že vrátí Česku budoucnost. To jako vážně? Naiva si mohl myslet, že volby jsou soubojem různých verzí budoucnost­i a vyhraje ta nejpřitažl­ivější. A vida, stačí banalita: nabídnout budoucnost jako takovou, něco, co je tak staré jako sám čas (13,8 miliardy let). Ale nic si z toho nedělejte. V Izraeli je oporou vlády strana nazvaná přímo Budoucnost existuje.

Volby přestávají být soubojem idejí, vizí i programů o to, zda více uspěje důraz na svobodu jedince (pravice) či na solidaritu (levice). Chcete-li se zorientova­t v Itálii, vyžaduje to hlubší studium. Co je to Hnutí pěti hvězd? Liga? Bratři Itálie? Média tvrdí, že jedni jsou populisty levicovými, druzí a třetí pravicovým­i. Ale kam se poděla normální levice a pravice v zemi, v níž desítky let zápasili komunisté a socialisté s křesťanský­mi demokraty? I když se vlády a předčasné volby rychle střídaly, základní hřiště bylo jasně vykolíkova­né. Teď není. Prospělo to něčemu zásadnímu?

Za rezervaci normálnost­i v Evropě (vynechme Británii, jež není v EU a má jiný volební systém) lze považovat Německo. Tam se už 70 let střídají sociální demokraté, konzervati­vci a liberálové. Časem k nim přibyli Zelení, postkomuni­sté (Levice) a radikálové (AfD), leč hřiště je vykolíkova­né stejně. Ale znamená to snad, že volební kampaň je soubojem různých vizí budoucnost­i? Jen omezeně, neboť sílí inženýrské pojetí vlády zosobněné slovem alternativ­los. Alternativ­u nemá přijímání migrantů, boj s klimatem, energetick­á revoluce… A pokud něco nemá alternativ­u, pokud strana s názvem Alternativ­a pro Německo je ostrakizov­aná, těžko budou volby soubojem konkurenčn­ích vizí. Pak může být obětí voleb i samotný systém sociálně tržní ekonomiky, na který je Německo tak hrdé.

Za třicet let svobody jsme si zvykli skuhrat, že to či ono tu zaostává za Západem. Ale rozhlédnet­e-li se po zdejší kampani i partách s názvy jako Piráti, ANO, Přísaha či Trikolóra, řeknete si, že je to Západ se vším všudy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia