Lidové noviny

Ježíšek se zpožděním

Pandemie způsobila nedostatek kontejnerů v Číně. Vánoční dárky tak z říše středu dorazí možná až v lednu

- DOMINIK STROUKAL ekonom společnost­i Roger

Jako kdyby bylo negativníc­h dopadů pandemie málo. Vypadá to, že letošní Vánoce by mohly být o poznání chudší. Nejen kvůli ekonomický­m dopadům na naše peněženky a kvůli vyšším cenám, ale svou roli také sehraje logistická krize v Číně. Nejsou kontejnery a když jsou, tak jsou drahé a dostávají se k nám pomalu. Vánoční dárek na nás už nyní možná čeká v jednom z velkých čínských přístavů a měl by brzy vyrazit na cestu. Jenže není čím.

Obrovská poptávka po čínském zboží z Evropy a Spojených států by sama o sobě stačila na výrazný růst ceny lodní přepravy přes půl světa. Koronaviru­s do toho přidal ještě prvek chaosu, když se čas od času zavře celý čínský přístav, pokud se v něm vyskytne nákaza. Čekající lodě s kontejnery nevyplouva­jí a prázdné kontejnery chybí, aby se do nich zboží mohlo nalodit.

Výsledkem je, že kontejner dnes stojí až 15 tisíc dolarů, což je pro srovnání zhruba desetkrát více než před pandemií. Cena dokonce místy vystřelila až nad 20 tisíc dolarů a nevypadá to, že by měla příliš padat. Návrat na předpandem­ickou úroveň je v nedohlednu.

Fronty před kontejnery

Není to ale jen o ceně, která je oficiálně známá. Cena je často nižší než tržní a převis poptávky vytváří před kontejnery pomyslné fronty. Nepřekvapí tak, že v přístavech začali operovat podnikavci, kteří si od zájemců o kontejner berou vysoké úplatky, aby na místě zajistili, že předběhnou frontu. A protože obchodník z Česka nezná tamní prostředí, na scénu přišli i místní zprostředk­ovatelé, kteří za poplatek zajistí, že se úplatek dostane v Číně do správných rukou. Je to chaotické, drahé a pomalé.

Logickým krokem by bylo vyřešit nedostatek pomocí vyššího množství kontejnerů. Vysoká cena by měla výrobce motivovat k tomu, aby jich dodávali víc a vydělali na tom. Bohužel výroba kontejnerů je časově náročná a i když se spustila naplno, dodat nové trvá často i dva a více let. A materiály k jejich výrobě také zdražily, takže část zdražení by zůstala, i kdyby jich bylo dostatek. Cesta tudy určitě vede, jen není rychlá a letošní Vánoce zachránit nedokáže. Kontejnery ještě dlouho budou extrémně drahé.

Viděli jsme to ostatně už minulý rok, kdy na Vánoce měla celá řada zboží zpoždění, nebo vůbec nedorazila. Není důvod se domnívat, že by na tom měly letošní Vánoce být jinak, ať už budou s lockdownem či bez něj. Cena to jasně ukazuje. Poptávka visí nad nabídkou a tlačí cenu vzhůru.

Vánoční dárky z Číny musí obvykle vyrazit během října, aby se z Číny dostaly pod naše stromečky. Je to nejen peněžně, ale hlavně časově náročný proces, který nejde jednoduše urychlit. Nalodění kontejnerů může trvat i měsíc a další měsíc až měsíc a půl loď pluje do Ameriky či Evropy. Poté se zboží potřebuje dostat do jednotlivý­ch zemí a na pulty obchodů, které je rozešlou do domácností či prodají v obchodě. Celkem se bavíme často i o třech měsících, které může trvat cesta hračky pro děti z čínské fabriky až pod náš vánoční stromeček. A do Vánoc zbývají tři a půl měsíce.

Jsou to následujíc­í dny a týdny, kdy se hraje o to, co je vůbec možné. A stojí to peníze. Jednoduché řešení bohužel neexistuje a firmy budou muset zdražit, pokud to již neudělaly. Příjmy

ze zdražení ale dostanou až pozdě, zatímco musí vynaložit mnohem větší náklady na dopravu. Vzniká tak nová poptávka po financován­í, aby firmy náhlý nárůst v nákladech zvládly překonat. Existuje celá řada bankovních i nebankovní­ch nástrojů, které krátkodobo­u krizi pomůžou zmírnit, i když už dnes je jasné, že to není zadarmo. Nedostatek kontejnerů se musí projevit, nákladům se nelze vyhnout. Nedává ale smysl čekat, že vše bude vyřešené okamžitě. Nebude to letos a ani příští rok nebude ještě standardní. A to se ještě vůbec nebavíme o možnosti další velké vlny pandemie. Studie řady velkých institucí, jako je Citigroup, se pokusily krizi dát i data a shodují se na jednom jediném – neskončí to brzy.

Jednoduché řešení bohužel neexistuje a firmy budou muset zdražit, pokud to již neudělaly

Trh se srovná

V budoucnost­i se vyrobí více kontejnerů a krize pomine, nejde to ale hned a letošní dárky můžou pod stromeček dorazit až v lednu. Problém s dopravou z Číny navíc podtrhuje dlouho diskutovan­ou otázku ohledně naší závislosti na levné výrobě z východu. Ta dává smysl a bude i v budoucnost­i, ale krátkodobě ji můžou začít politici řešit záplatován­ím a snahou o soběstačno­st, která ekonomicky nedává smysl. V USA ještě nestačili zapomenout na předcovido­vé obchodní války, které spolu s Čínou vedl Donald Trump a další obchodní spory jsou na spadnutí kvůli krizi v dopravě. Snaha vyrábět masově dnešní čínské zboží v USA či Evropě je ale lichá.

To jsou náklady na celou naší společnost, kterým se musíme ubránit a nechat trh se srovnat, i když to bude trvat déle. Není to žádná ostuda, protože nás potkal bezprecede­ntní ekonomický šok jak na nabídkové, tak poptávkové straně. Možná jen oslavíme letošní Vánoce o něco později.

 ?? FOTO REUTERS ?? Vánoční dárky z Číny musí vyrazit během října, jinak Vánoce v Evropě nestihnou. Snímek je z přístavu ve městě Čching-tao.
FOTO REUTERS Vánoční dárky z Číny musí vyrazit během října, jinak Vánoce v Evropě nestihnou. Snímek je z přístavu ve městě Čching-tao.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia