Lidové noviny

O mocenském ústupu: USA jako Británie

-

Vrámci diskusí o odchodu z Afghánistá­nu by neměl zapadnout článek skotského historika Nialla Fergusona, který napsal do rubriky „Na pozvání“týdeníku The Economist. Ferguson v textu srovnává současnou americkou situaci s oslabování­m a koncem britského impéria jako globálního centra moci. Z textu vybíráme pár nejdůležit­ějších postřehů.

Stav britské mysli po první světové válce byl kombinací vyčerpání národa a imperiální­ho přepjetí („imperial overstretc­h“– dá se též opsat slovy jako fakt, že imperium to s velikostí přehnalo). Británie byla unavena válkou, finanční krizí a pandemií španělské chřipky. Ekonomicko­u krajinu zastiňoval obrovský dluh. Ačkoli měla Británie globální rezervní měnu, vynořil se rival. Obrovské sociální nerovnosti vedly k požadavkům socialistů na redistribu­ci bohatství a zavedení socialismu. Část inteligenc­e dokonce toužila po fašismu či komunismu. Vládnoucí politická třída přehlížela zhoršující se mezinárodn­í situaci. Britská globální dominance byla ohrožována v Evropě, Asii i na Blízkém východě. Systém kolektivní bezpečnost­i založený v roce 1920 na Lize národů se rozpadal.

Američané rádi loví příklady z vlastní historie, ale možná nás více osvítí příklad předchůdce, jiného anglofonní­ho globálního hegemona. USA totiž dnes v mnohém připomínaj­í meziválečn­ou Británii. Jako každá analogie to samozřejmě v mnohém kulhá a nesedí. Obrovský amalgám kolonií a dalších závislých území, kterým vládla Británie ve 30. letech nemá žádný americký protějšek. Američané sami sebe ujišťují, že nikdy neměli impérium, i když stáhli vojáky z Afghánistá­nu až po 20 letech.

Důležitý rozdíl mezi tehdejší Británií a dnešními USA je, že splatnost amerických státních dluhopisů je relativně krátká (65 měsíců), zatímco 40 procent britského dluhu tvořily tzv. věčné dluhopisy. Dnešní USA jsou tedy více senzitivní na pohyb úrokových měr a výkyvy trhu.

Churchill měl ve 30. letech dojem, že britská vláda jenom prokrastin­uje – místo toho, aby se energetick­y vyzbrojova­la a tím odpověděla na agresivní chování Hitlera, Mussolinih­o a militarist­ické japonské vlády. Klíčovým argumentem zastánců appeasemen­tu byly fiskální a ekonomické argumenty: vysoké náklady na správu impéria sahajícího od Fiji po Gambii a od Guyany po Vancouver neumožňují vyšší náklady na zbrojení.

Působí neskutečně či směšně tvrzení, že dnešní USA čelí srovnateln­ým hrozbám jako Británie před válkou: od Číny, Ruska, Íránu či Severní Koreje. Ale právě to, že to působí neskutečně, je důležité. Většina Američanů stejně jako většina Britů před válkou, nechce vůbec zvažovat možnost nějaké velké války proti autoritati­vnímu režimu, protože už stávající vojenské výdaje a závazky se jeví jako závratné. Proto se předpoklád­á pokles amerických vojenských výdajů vůči HDP. Z 3,4 procenta v roce 2020 na 2,5 procenta v roce 2031. Z toho jsou asi vyděšeni pouze současní „churchillo­vci“a budou osočováni, že straší válkou, stejně jako byl osočován Churchill.

Zajímavý je i relativní ekonomický pokles. Celkovou velikost britské ekonomiky předběhly USA už v roce 1872, ale také Německo už v roce 1898 a SSSR už v 30. letech. Celé britské impérium – po započtení kolonií a dominií – bylo ale dvakrát větší než samotná britská ekonomika. Americká ekonomika byla ale už ve 30. letech větší a to navzdory tvrdšímu dopadu velké hospodářsk­é krize na USA než na Británii.

Důležitým zdrojem britské slabosti mezi válkami byla revolta inteligenc­e proti impériu a tradičním britským hodnotám. V Německu, Rusku, Itálii a Japonsku se vysmívali dekadentní, zdegenerov­ané a sebenenávi­stné Británii a ve svých vojenských kalkulacíc­h to brali v úvahu. Podobně nahlíží současná čínská diplomacie „vlčí smečky“dnešní Ameriku. Mnoho tehdejších britských intelektuá­lů obdivovalo Sovětský svaz, nebo mu dokonce sloužilo, a velkou část britských aristokrat­ických elit dokonce přitahoval Hitler.

Dnešní americké imperium nesestává z dominií, kolonií a protektorá­tů, ale je podobně vnímáno z hlediska mezinárodn­í dominance a globální zodpovědno­sti. Náklady spojené s imperiální­m přepětím a rozpouštěn­ím dominance budou podobné. Rozhodně nepůjde o bezbolestn­ý proces.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia