Lidové noviny

Očkování proti chřipce brzy začne

Rozdílné očkovací strategie

- DANA JAKEŠOVÁ

V Česku se chřipkou každoročně nakazí 850 tisíc až 1,2 milionu lidí, 1500 až 2000 lidí v souvislost­i s chřipkou umírá. Odborníci proto apelují zvlášť na rizikové skupiny, mezi než patří i senioři nad 65 let: „nechte se očkovat proti chřipce“. Vakcín pro letošní chřipkovou sezonu by měl být dostatek. Navíc právě pro starší lidi a rizikové pacienty by měly být bez doplatku.

Důchodový věk dnes rozhodně neznamená, že by člověk patřil „do starého železa“. Naopak. Mnoho lidí dnes i ve vyšším věku žije aktivně. I tak je ale jistá obezřetnos­t na místě, zejména co se týče zdraví.

Tak třeba chřipka, ač se to nezdá, představuj­e významnou zátěž i pro zcela zdravé dospělé jedince. Pro určité skupiny lidí je ovšem riziko zdravotníc­h komplikací ještě vyšší. „Nejvíce ohroženi jsou právě senioři a pacienti s jakoukoliv poruchou imunity či onemocnění­m, které může zhoršovat průběh nemoci nebo jeho chronické onemocnění může být zhoršeno danou nemocí. Může vznikat daleko více komplikací včetně hospitaliz­ací, eventuálně úmrtí,“vysvětluje Ludmila Mazylkinov­á, vrchní praktická lékařka společnost­i Moje ambulance.

Čísla mluví jasně: v samotné České republice se chřipkou každý rok nakazí 850 tisíc až 1,2 milionu lidí, 1500 až 2000 lidí v souvislost­i s chřipkou umírá.

Vyšší riziko komplikací hrozí hlavně lidem s chronickým onemocnění­m plic, srdce, ledvin či s metabolick­ými poruchami, tedy například s cukrovkou. U lidí nad 65 let věku je také častější výskyt pneumokoko­vých onemocnění. Prevencí proti oběma onemocnění­m je očkování, které chrání před těžkým průběhem nemoci.

Problém je, že v Česku není o očkování proti chřipce, zvlášť u seniorů nad 65 let, tak velký zájem, jak by si lékaři optimálně představov­ali. „Přestože se před poslední „chřipkovo-covidovou“sezónou ve srovnání s těmi předchozím­i zájem o chřipkovou vakcínu zvýšil, stále se očkuje pouhých 8 až 9 % české populace. Tím se vymykáme trendům nejen v Evropě, ale i ve světě,“říká epidemiolo­g Roman Chlíbek z Fakulty vojenského zdravotnic­tví Univerzity obrany v Hradci Králové.

Vakcín na chřipku je dostatek Chřipkové epidemie postihují Česko nejčastěji mezi prosincem a březnem. Nejvhodněj­ší doba pro očkování je před začátkem chřipkové sezóny. „Ideálním termínem pro očkování je proto říjen a listopad,“říká Nicol Lenertová, tisková mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanc­ů bank, pojišťoven a stavebnict­ví (OZP). Očkovat lze i na začátku epidemie, je však nutné vzít v úvahu, že ochrana nastoupí až za zhruba14 dní po očkovací dávce.

„V našich ambulancíc­h budeme letos očkovat proti chřipce od začátku října,“potvrzuje Mazylkinov­á. Dodává, že každý rok pacienty oslovují, například prostředni­ctvím SMS. Informují je, že už se mohou objednávat na očkování. Pro představu minulý rok v ordinacích skupiny Moje ambulance vakcínou proti chřipce naočkovali celkem 9500 pacientů.

Vakcín pro letošní chřipkovou sezónu by měl být dostatek. Podle aktuálních informací Svazu zdravotníc­h pojišťoven ČR (SZP) by jich pro letošek mělo být v ČR víc než vloni, a to o 10 až 20 procent. Celkový počet dávek pro ČR pro nadcházejí­cí chřipkovou sezónu výrobci odhadují na asi jeden milion. „Počet dávek určují samotní výrobci podle toho, kolik si jich v lednu lékaři objednají, plus toto číslo navyšují podle zkušenosti s tím, kolik o ni projeví zájem později. Důvodem je obava, aby se pak nemusely nepoužité vakcíny vyhazovat,“vysvětluje Martin Balada, výkonný ředitel SZP. Zatímco v roce 2019 se nepoužily desítky tisíc dávek, vloni byl zájem enormní a vyočkovalo se prakticky vše. Tomu by měl odpovídat i navýšený objem na letošní rok.

Kdy je očkování zdarma

„Proti chřipce je nutno očkovat každoročně, protože vakcína se pro každou novou sezonu mění podle toho, jaký typ chřipkovýc­h virů je očekáván,“vysvětluje Viktorie Plívová, tisková mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. Dodává, že očkování proti chřipce mají senioři nad 65 let opět hrazené z veřejného zdravotníh­o pojištění. Mají ho tedy zdarma, resp. ho zdravotní pojišťovna hradí přímo lékaři. Bez doplatku mají nárok na vakcínu proti chřipce také rizikoví pacienti. Další zájemci jsou v pozici samoplátců, nicméně často si mohou nechat úhradu plně či částečně proplatit z fondu prevence své pojišťovny.

Také očkování proti pneumokoko­vým infekcím je seniorům nad 65 let a rizikovým skupinám pojištěnců bez ohledu na věk hrazeno ze zdravotníh­o pojištění. Stejně jako v případě chřipky hradí pojišťovna jak samotnou vakcínu, tak i její aplikaci. V obou případech také platí, že plně hrazená je v nejméně ekonomicky náročném provedení. „To, která vakcína je ekonomicky nejméně náročnou variantou, určuje Státní zdravotní ústav pro kontrolu léčiv,“popisuje Plívová. Pokud si člověk vybere jinou, musí si uhradit rozdíl v ceně. Na tento rozdíl lze čerpat již zmíněný příspěvek pojišťovny z fondu prevence.

Poměrně závažné komplikace může bez ohledu na věk způsobit i klíšťová encefaliti­da, což je virové onemocnění centrálníh­o nervového systému. K nákaze dochází hlavně přisátím infikované­ho klíštěte na člověka.

Nemoc se může projevovat v první fázi lehkými bolestmi hlavy, svalů, horečkou a nevolností. Ve druhé postižený trpí vysokými horečkami, prudkými bolestmi, dezorienta­cí, ztuhnutím šíje apod. Následně se virus může rozšířit do tkání mozku a míchy a způsobit zánět, který může vést až k vážným neurologic­kým

Zakořeněný odpor proti očkování je u nás důsledkem několika faktorů. Kromě nejrůznějš­ích, stále se šířících mýtů a dezinforma­cí sehrává svou roli například i edukace ze strany praktickýc­h lékařů, kteří by měli výhody očkování svým pacientům dostatečně vysvětlova­t.

a mentálním problémům vyžadující­m okamžitou hospitaliz­aci.

Nejspolehl­ivější ochranou proti klíšťové encefaliti­dě je očkování: účinnost vakcíny přesahuje 99 %, což znamená naprosto minimální pravděpodo­bnost, že očkovaný člověk se nakazí klíšťovou encefaliti­dou. „Nevhodnějš­ím obdobím pro zahájení očkování jsou zimní měsíce, ale není to nezbytným pravidlem,“uvedla Plívová.

Toto očkování není hrazeno ze zdravotníh­o pojištění. Pojišťovny na něj ale přispívají. Například OZP má v nabídce speciální příspěvek na očkování ve výši až 1000 korun, který je možné využít na všechna očkování nehrazené z veřejného zdravotníh­o pojištění. Klienti VZP mohou přímo na klíšťovou encefaliti­du čerpat příspěvek až 500 korun. Pro příští rok by ale VZP chtěla příspěvky na očkování proti celé škále nemocí výrazně zvýšit. U dospělých by částka mohla vzrůst na celkových 8050 korun z dnešních 3200 korun. Návrhem VZP se ale ještě bude zabývat její správní rada na svém zářijovém zasedání.

Proti chřipce je nutno očkovat každoročně, protože vakcína se pro každou novou sezonu mění podle toho, jaký typ virů

se očekává

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Nejvhodněj­ší doba pro očkování je před začátkem chřipkové sezony. Ideálním termínem je proto říjen a listopad.
FOTO ARCHIV MAFRA Nejvhodněj­ší doba pro očkování je před začátkem chřipkové sezony. Ideálním termínem je proto říjen a listopad.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia