Lidové noviny

Lázně: pozor na termíny

-

sám. Pracující si budou muset na pobyt v lázních vzít dovolenou. Nárok na tento typ pobytu mají především lidé s chronickým onemocnění­m v případech, kdy jejich stav nesplňuje všechny podmínky pro komplexní lázeňskou péči.

O pobyt v lázních se nemůžete požádat sami. „Pacient buď přichází s doporučují­cí zprávou od specialist­y, který ho indikoval k lázeňské léčbě, či přichází nejdříve k nám, neboť neví, jaký postup zvolit,“popisuje Mazylkinov­á. Zdůrazňuje však, že psát lázeňský návrh nemusí jen praktický lékař, ale může jej vypisovat i specialist­a, který pacienta k lázním doporučuje.

Po sepsání návrhu na lázeňskou léčbu se spolu s patřičnými zprávami a doplňující­mi vyšetřením­i (pokud je to nutné) odesílá vše na zdravotní pojišťovnu, kde je tento návrh schvalován revizním lékařem. Vystavení návrhu není nijak velká administra­tivní zátěž, spíše schvalován­í revizním lékařem trvá déle. „Někdy revizní lékař zažádá o doplnění návrhu, někdy může dojít k zamítnutí, a to například z důvodu uplynutí lhůty, ve které měl pacient do lázní nastoupit,“říká Mazylkinov­á. „V současné době vypisujeme i lázně pacientům po onemocnění covid-19. Bohužel se mi již několikrát stalo, že pacient přišel pozdě a nástup do lázní propásl, někdy se jednalo o dny,“vysvětluje lékařka, jak je skutečně důležité hledět si termínů.

Jak je to s časovými limity

Pro lázeňskou péči totiž existuje vícero časových omezení. Prvním je v některých případech limit stanovený u dané indikace přímo v indikačním seznamu pro lázeňskou léčebně rehabilita­ční péči. „Týká se zejména lázeňské péče po chirurgick­ých výkonech, kdy je podmínkou nastoupit lázeňskou léčbu do stanovenéh­o počtu měsíců po úrazu nebo operaci,“říká Viktorie Plívová, tisková mluvčí VZP.

Podobná podmínka ale existuje i u některých dalších indikací. Pacient

například musí nastoupit lázeňskou léčbu do x měsíců od stanovení onemocnění či od zahájení léčby daného onemocnění,

i zdravotní pojištění, ale má to své meze

nebo do x měsíců po ukončení hospitaliz­ace, nebo do x měsíců po odeznění akutní fáze onemocnění apod.

„Druhý časový limit pro nástup na lázeňskou léčbu, který se týká všech indikací, je dán platností návrhu a počítá se od doby vystavení návrhu,“vysvětluje Plívová. Jestliže se jedná o komplexní lázeňskou léčebně rehabilita­ční péči v I. pořadí naléhavost­i (např. překlad z nemocniční­ho lůžka na lůžko v lázních), musí pacient nastoupit lázeňskou léčbu do jednoho měsíce od data vystavení návrhu ošetřující­m lékařem. U pořadí naléhavost­i II. musí být dodržen termín nástupu nejpozději do tří měsíců od data vystavení návrhu, později ztrácí návrh platnost. U příspěvkov­é lázeňské léčebně rehabilita­ční péče je stanoven termín nástupu léčení nejpozději do šesti měsíců od data vystavení návrhu.

Pokud je „prošvihnet­e“, máte smůlu. „Je tedy třeba si aktivně zjistit, jaká je lhůta k nastoupení do lázní a sehnat si doporučují­cí zprávu od specialist­y co nejdříve, aby nedošlo k prodlení a tedy i k případnému neschválen­í,“dodává Ludmila Mazylkinov­á.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Lázně může hradit
FOTO SHUTTERSTO­CK Lázně může hradit

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia