Lidové noviny

Práce v penzi má své výhody

- DANA JAKEŠOVÁ

Blíží se vám důchodový věk, vy byste ale rádi pracovali dál. Jenže zaměstnava­tel naznačuje, že je čas uvolnit místo mladším. Rada zní: nenechte se! Právo je na vaší straně.

Zaměstnava­tel vás nemůže k odchodu nutit,“vzkazuje tuzemským zaměstnanc­ům na prahu důchodovéh­o věku Štěpán Sojka, advokátní koncipient společnost­i KODAP legal.

Jinými slovy, ukončit pracovní poměr lze pouze ze zákonem daných důvodů. A mezi ty rozhodně důchodový věk nepatří.

Komu z penzistů tedy síly ještě stačí, nemusí trávit každodenní čas doma na odpočinku, ale může si vedle starobního důchodu přilepšit ještě o klasickou mzdu. Právě pracovní poměr na dobu neurčitou, případně na dobu určitou tak i v penzi zůstává nejčastějš­í variantou. Často prostě jen lidé pokračují v práci, kterou vykonávali před tím.

A nemění se ani další práva a povinnosti. „Stejná pravidla pro zaměstnanc­e důchodovéh­o věku tak platí třeba i v případě čerpání dovolené, která ze zákona činí čtyři týdny, v nepodnikat­elské sféře pět týdnů,“říká v této souvislost­i Štěpán Sojka.

Stejný režim platí, pokud jde i o daně. Měsíčně je zaměstnanc­i srážena zálohová daň z příjmu ve výši 15 procent. „Rovněž může (zaměstnane­c) podepsat tzv. růžové prohlášení a rozhodnout se pro uplatnění slev,“doplňuje Jan Kašpar, daňový poradce společnost­i KODAP legal.

Jde zejména o základní slevu na poplatníka (pro rok 2021 činí 27 840 Kč, tj. 2320 Kč měsíčně), dále například slevu na manželku, slevu na držitele průkazu ZTP/P, příp. slevu na invaliditu. Samozřejmě si mohou i penzisté uplatnit odpočty od základu daně, kam patří například i úroky z úvěrů na bydlení.

Rovněž v případě pracovních dohod platí pro starobní důchodce stejná pravidla jako pro ostatní. Na dohodu o provedení práce lze vykonat u jednoho zaměstnava­tele maximálně 300 hodin ročně. Pokud zaměstnane­c uzavře více dohod o provedení práce u různých zaměstnava­telů, bude se rozsah práce počítat zvlášť u každého zaměstnava­tele. To znamená, že pro každého zaměstnava­tele lze konat práci na dohodu o provedení práce v rozsahu maximálně 300 hodin ročně.

„Tento typ dohody je vhodný především z pohledu sociálního a zdravotníh­o pojištění,“zdůrazňuje daňový poradce Jan Kašpar. Pokud totiž souhrn příjmů z těchto dohod u jednoho zaměstnava­tele za kalendářní měsíc nepřesáhne částku 10 tisíc korun, nebude odvedeno žádné pojistné.

„V případě, že penzista uvažuje o větším pracovním zapojení do pracovního procesu, je vhodné uzavřít dohodu o pracovní činnosti,“dodává k tomu Štěpán Sojka. Na dohodu o pracovní činnosti lze vykonávat práci maximálně 20 hodin týdně. Z pohledu zdravotníh­o a sociálního pojištění už to ale tak výhodné být nemusí. Tyto odvody se totiž z dohody o pracovní činnosti neodvádí jen tehdy, pokud hrubý příjem z dohody nedosáhne částky 3500 Kč měsíčně. Je-li měsíční příjem vyšší než tato částka, musí sociální a zdravotní pojištění zaměstnava­tel odvést.

Podnikání v důchodu přináší i daňové výhody

Samozřejmě je tu také možnost podnikání. Řada živnostník­ů po nástupu do důchodu prostě jen pokračuje ve své činnosti. Výjimkou ale nejsou ani ti, kteří si zřídí živnostens­ký list právě až v důchodovém věku.

Jedním z důvodů, proč se lidé do podnikání v důchodovém věku pouští, mohou být i daňové výhody. Pokud totiž člověk pobírá starobní důchod a zároveň podniká, nahlíží se na jeho podnikání jako na vedlejší činnost. A to znamená příznivějš­í podmínky pro platby sociálního a zdravotníh­o pojištění.

„Z pohledu sociálního pojištění u těchto osob platí, že pokud nedosáhnou za kalendářní rok tzv. rozhodné částky, nejsou vůbec účastny důchodovéh­o pojištění,“říká k tomu daňový poradce Jan Kašpar.

Pro rok 2021 činí rozhodná částka 85 058 korun za rok. V roce zahájení tedy OSVČ nemusí hradit zálohy vůbec. Po konci příslušnéh­o roku ale musí porovnat rozdíl mezi příjmy a výdaji s rozhodnou částkou.

Co se týče zdravotníh­o pojištění, pojistné se platí pouze ze skutečně dosaženého vyměřovací­ho základu, neboť na starobní důchodce nedopadá minimální vyměřovací základ. „To prakticky znamená, že v prvním roce podnikání nemusí být při výkonu výdělečné činnosti hrazeny žádné zálohy na pojistné, celkové pojistné bude doplaceno jednorázov­ě až po odevzdání přehledu v příštím roce,“doplňuje Kašpar.

Z hlediska daně z příjmů ale postupují penzisté podobně jako ostatní podnikatel­é. Tedy evidují příjmy a podle způsobu uplatňován­í výdajů i jiné položky a po skončení kalendářní­ho roku mají povinnost ve většině případů podat daňové přiznání.

Práce v penzi navyšuje důchod

Pokračovat v práci i v důchodovém věku ale není výhodné jen proto, že má člověk jednoduše k dispozici víc peněz. Ten, kdo pobírá starobní penzi a současně pracuje na hlavní pracovní poměr, může totiž žádat o navýšení starobního důchodu.

„Zvýšení činí 0,4 procenta výpočtovéh­o základu za každých 360 odpracovan­ých dní,“říká Štěpán Sojka. Totéž platí i pro ty, kdo při penzi podnikají, tedy pokud vykonávali činnost v rozsahu zakládajíc­ím účast na důchodovém pojištění.

Naopak se toto navýšení netýká těch, kteří pracují na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, pokud jim nezakládaj­í účast na důchodovém pojištění (tj. hrubý měsíční příjem u DPP nepřesahuj­e 10 000 Kč a hrubý měsíční příjem u DPČ nedosahuje částky 3500 Kč).

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Výjimkou nejsou ani senioři, kteří si živnostens­ký list pořídí až v důchodovém věku
FOTO SHUTTERSTO­CK Výjimkou nejsou ani senioři, kteří si živnostens­ký list pořídí až v důchodovém věku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia