Lidové noviny

Spořte si po vlastní ose na důchod. Vyplatí se to

-

Ekonomové odhadují, že průměrný český důchodce si od ledna 2022 polepší o více než 800 korun. Průměrný důchod se tedy zvýší ze stávajícíc­h 14 475 na 15 285 korun. I tak je ale průměrná mzda stále asi dvojnásobn­á. Jinými slovy, po nástupu do penze čeká mnoho lidí značný finanční propad. A nedojde-li k zásadní penzijní reformě, budou na tom budoucí penzisté ještě hůř. Jen za letošní první pololetí je totiž český důchodový systém v deficitu téměř 9 miliard korun. Doporučení spořit si na penzi po vlastní ose tak stále trvá.

To velká část lidí ví a odkládá si peníze do tzv. III. pilíře, tedy na penzijní spoření. Ke konci druhého kvartálu 2021 si v systému spořilo celkem 4,42 milionů osob. Doplňkové penzijní spoření (nové penzijko) čítá 1,37 milionů osob. Okolo tří milionů lidí si však stále peníze odkládá do „starého“penzijního připojiště­ní. A to je škoda. Sice to garantuje, že nemůžete o vložené peníze přijít, ale negeneruje prakticky žádný výnos. Peníze tak naopak ztrácejí na hodnotě.

Kdo má tedy do penze ještě alespoň 10 let, měl by uvažovat o přechodu do „nového penzijka“. To umí nejen porazit inflaci, ale i slušně vydělat, jak ukazují i čísla za první letošní půlrok.

„Druhý kvartál byl pro účastníky nového penzijka z hlediska zhodnocení vynikající. Doplňkové penzijní spoření vytvořilo střadatelů­m na penzi celkový zisk ve výši 2,384 miliardy korun, což je o 1,5 miliardy korun více než v předchozím čtvrtletí,“popisuje Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společnost­í ČR.

„Za letošní rok tak doplňkové penzijní spoření zhodnotilo lidem prostředky na jejich penzijních účtech v dynamickýc­h fondech 12,4 procenty a ve vyvážených fondech 4,36 procenty. Je to jasný signál všem účastníkům, že jim nové penzijko, zejména jeho dynamické a vyvážené fondy, pomůže výrazně zmírnit ekonomický propad, který je čeká po nástupu do starobního důchodu.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia