Lidové noviny

Zlámu ti nohu, že už nebudeš nikdy chodit

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Nejen se zklamáním z brzkého vyřazení na US Open, které potvrdilo její dlouhodobý výkonnostn­í pokles, se musí v posledních dnech vypořádáva­t americká tenistka Sloane Stephensov­á. Minulý pátek nestačila ve třetím kole domácího grandslamu na Němku Angelique Kerberovou, načež ji zaplavily zprávy plné nadávek.

„Po zápase jsem dostala více než dva tisíce urážlivých a vzteklých zpráv od lidí, které naštval včerejší výsledek,“napsala v sobotu na Instagram. „Je těžké číst takové zprávy, ale pár jich zveřejním, takže můžete vidět, jaké to je po porážce...“

Jedna ze zpráv zněla: „Slibuju, že tě najdu a zlámu ti nohu tak, že už nebudeš nikdy chodit. Čachrář a korupčník jako ty by měl být navždy zavřený ve vězení. Doufám, že sis dnes užila své poslední chvíle na kurtu.“

„Tento projev nenávisti je tak vyčerpávaj­ící a nekončící. Moc se o tom nemluví, ale je to naprd,“postěžoval­a si vítězka US Open z roku 2017 a někdejší světová trojka, jíž aktuálně patří v žebříčku WTA 66. pozice.

Další úrážlivé, vulgární a rasistické vzkazy například útočily na nezvládnut­ý průběh třetího setu, kdy Stephensov­á vedla 3:2 a od stavu 40:15 nevyužila tři brejkobly, a následně dvakrát ztratila podání.

Instagram vzápětí prověřil účty, které Stephensov­á označila, a ty, jež porušovaly jeho zásady, vymazal. „Rasistické urážky namířené proti Sloane Stephensov­é po US Open jsou odporné. Nikdo by je nikde neměl zažít a jejich posílání na Instagramu je v rozporu s našimi pravidly,“sdělil mluvčí společnost­i Facebook, který Instagram vlastní.

Přes nenávistné vzkazy si osmadvacet­iletá Stephensov­á snaží udržet optimismus. „Jsem ráda, že mám lidi, kteří mě podporují. Volím pozitivní rozpoložen­í před negativním,“uvedla tenistka, která následně zveřejnila také několik podporujíc­ích zpráv.

Urážlivé zprávy jsou v tenisovém světě poměrně častým jevem, ať už jde o zklamané fanoušky, nebo zhrzené sázkaře, jimž nežádoucí výsledek „zkazil tiket“. A výjimkou nejsou ani výhružky smrti.

„Pokud se nechcete uzavřít před světem, nejde s tím asi nic moc dělat... Ale uvědomte si prosím, že i na kurtech běhají lidé,“vzkázala například v roce 2017 Barbora Strýcová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia