Lidové noviny

Smrt mladého baťováka

- PROKOP TOMEK

Osobnosti o smyslu života I Sportovní sloupek

Šachy I Politika na ulici I Rezonance

Čekstajl I Česká báseň I Zahraniční postřeh

O včelách a lidech I Foto týdne I Short

Usměvavý, vysoký a nadaný mladík se v zahraničí připojil dobrovolně k odboji a zúčastnil se ojedinělé mise. Zařadil se mezi desítky padlých českoslove­nských výsadkářů. Poručík in memoriam Bohuslav Nocar se narodil 22. října 1920 v Plzni jako jediný syn zaměstnank­yně firmy Baťa. Asi i proto našel již v sedmnácti letech zaměstnání u firmy ve Zlíně. Následujíc­ího 1944 odletěl do Itálie. Již 11. září 1944 odletěl s výsadkem SILICA-SOUTH z Brindisi do akce. Cílem operace bylo zorganizov­at přechod příslušník­ů protektorá­tního vládního vojska na stranu spojenců a jejich zařazení do čs. zahraniční armády.

Četař Nocar však zahynul téhož dne při havárii výsadkovéh­o letounu v horské oblasti u města Biella, severových­odně od Turína. Čtyřmotoro­vý britský bombardova­cí letoun Handley Page Halifax A Mk. II byl po nárazu do horského úbočí zcela zničen. Na místě zahynula osmičlenná britsko-kanadsko-novozéland­ská posádka a členové výsadku SILICA-NORTH: britský major Charles F. Whitaker i Češi kapitán Rudolf Hrubec a četař Bohuslav Nocar.

Partyzáni pohřbili všech jedenáct mrtvých na místě. Po válce byly ostatky exhumovány a uloženy na britském vojenském hřbitově v Miláně. Leží tu 417 mrtvých občanů britského společenst­ví a šest vojáků jiných národností. Osamělá matka se svého nadějného syna nedočkala. Dne 13. března 1945 byl Bohumil Nocar posmrtně vyznamenán Medailí za zásluhy II. stupně, 22. října 1945 Čs. válečným křížem 1939 a 1. prosince 1945 povýšen do hodnosti poručíka in memoriam.

 ?? FOTO JIŘÍ RAJLICH A VÚA-VHA ?? Válečný hřbitov v Miláně. Hrob Rudolfa Hrubce a Bohumila Nocara leží vedle hrobů britských, kanadských a novozéland­ských vojáků.
FOTO JIŘÍ RAJLICH A VÚA-VHA Válečný hřbitov v Miláně. Hrob Rudolfa Hrubce a Bohumila Nocara leží vedle hrobů britských, kanadských a novozéland­ských vojáků.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia