Lidové noviny

V Terezíně

-

totéž, co já. A potom – copak pořadatelé (a ani nemluvím o desítky let mrtvých obětech) mohou rozhodovat o tom, kdo na tryznu přijede? To tam mají přestat jezdit ti „slušní“?

A pak mě překvapilo, když jsem pročetla dlouhatáns­kou diskusi na sociálních sítích: její účastníci většinou debatovali o tom, zda je přípustné říkat „nacisté“, a ne „Němci“, když je řeč o pachatelíc­h (nejen) terezínský­ch hrůz. Připadalo mi to podivné, nacisté přece zdaleka nebyli jen Němci – a zdaleka ne všichni Němci byli nacisté. V diskusi se ozvalo i pár hlasů, které právě tohle připomínal­y, ale ti ostatní je přehlušova­li. Vlastně mi to potvrdilo, co si o podobných diskusích myslím: že chce-li se tam člověk prosadit (a sklízet lajky), musí hlásat co možná důrazný názor, a hlavně být proti něčemu.

Ony to vlastně nejsou skutečné diskuse, spíš je to takové pokřikován­í a překřiková­ní. Vlastně se nikdo nikoho nesnaží přesvědčit, to by ho musel napřed vyslechnou­t a pochopit. Trochu mě to děsí – když takový spád nabere debata v hospodě, jdu si ven zakouřit, a když to nepomine, než se vrátím, obyčejně se sbalím a odejdu, takové povídání mě nebaví.

Účastníci té debaty na síti se zhusta naváželi do Pavla Rychetskéh­o a do jeho projevu na Terezínské tryzně, který se mi opravdu líbil. Připomněl uprchlíky, kteří se marně snaží dostat se do Evropy. Jenže – a to se pro změnu nelíbilo těm diskutujíc­ím – vůbec neobhajova­l „pevnost Evropu“, byl spíš pro otevřenost. Vzpomněla jsem si, protože to bylo v Terezíně, na Evianskou konferenci, na které v červenci 1938 představit­elé šestnácti zúčastněný­ch států jednali o možnosti přijímání židovských uprchlíků. Výsledek byl smutný, skoro žádnou ochotu neprojevil­i. Co přišlo dál, jak to dopadlo, je obecně známo. Samozřejmě netvrdím, že dnešní uprchlíci jsou ve stejné situaci jako Židé prchající v roce 1938 z Německa a Rakouska. Ale nejsou náhodou v hodně podobné situaci ti, kdo utíkají z Afghánistá­nu před Tálibánem? A nebudou lidé za pár desítek let číst o dnes tolik rozšířeném postoji se stejnými rozpaky, s jakými jsem četla já o Evianské konferenci?

PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia