Lidové noviny

Není pití bez rizika. Hrozí i rakovina

NOVÁ STUDIE: pravidelné pití alkoholu vede k rakovině. Experti navrhují i varovné etikety jako u cigaret

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Pokud někdo holduje pravidelné skleničce vína či piva „na zdraví“, hrozí mu zvýšené riziko rakoviny. V případě tvrdého alkoholu je nebezpečí ještě větší. Neexistuje zkrátka nic jako nerizikové pití, potvrdila nedávná analýza zveřejněná v prestižním vědeckém magazínu The Lancet.

Byť čeští specialist­é teze o vlivu alkoholu nejen na onkologick­á onemocnění hlásají již několik let, jeho spotřeba v tuzemsku stále roste. Evropského bronzu se Česko nezbavilo ani loni v době pandemie, která populaci rozpila nejvíce za poslední tři roky.

„Vysoká spotřeba alkoholu může být opravdu příčinou řady maligních onemocnění. Česko v tom není výjimkou,“řekla LN předsedkyn­ě České onkologick­é společnost­i Jana Prausová, podle níž je sice onkologick­á péče v Česku na vysoké úrovni, není ale samospásná. „Je to volba každého jedince, jak se odpovědně ke svému zdraví chová,“dodala.

Češi hrozbu nevnímají

Strašáka v podobě rakoviny nicméně Češi navzdory lékařským apelům zatím moc nevnímají. Dílem kvůli nedostateč­né vládní alkoholové politice, dílem kvůli nízké zdravotní gramotnost­i. „Lidé dostatečně nerozumí textům, které jsou o zdraví. A už vůbec to pak neumí integrovat do svého chování,“zdůraznil v rozhovoru pro LN Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologi­e 1. LF UK a VFN. Z hlediska onkologie je podle něj kritickým parametrem celkové množství alkoholu a jeho pravidelný, dlouhodobý příjem. Problemati­cké je také nárazové pití nadměrných dávek alkoholu, což je případ především mladší generace.

Jen loni dle studie v Lancetu alkohol celosvětov­ě přímo způsobil 741 300 nově diagnostik­ovaných případů rakoviny. Zatočit se spotřebou alkoholu, a tím i snížit rizika onkologick­ých onemocnění, by podle vědců mohly i varovné etikety na lahvích, podobné těm z cigaretový­ch krabiček. Kýžené ovoce by mohly přinést i vyšší daně na alkohol a omezení alkoholové reklamy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia