Lidové noviny

Startuje vakcinace třetí dávkou

Přeočkován­í je doporučeno zejména seniorům a pacientům s oslabenou imunitou

-

Dnes se v Česku otevírá registrace k očkování třetí dávkou vakcíny proti koronaviru. Mohou ji dostat ti, kteří mají nejméně osm měsíců po očkování. Podle ministerst­va zdravotnic­tví by se měli nechat přeočkovat zejména lidé starší 60 let a pacienti s přidružený­mi nemocemi či s oslabenou imunitou.

Od dneška začnou potenciáln­ím zájemcům chodit SMS zprávy s upozornění­m, že se mohou přihlásit k očkování, a to buď prostředni­ctvím svého praktickéh­o lékaře, nebo přes registraci na webu www.ceskoockuj­e.cz.

Statisíce starších bez vakcíny Do soboty 18. září bylo podle ministerst­va zdravotnic­tví vyočkováno v Česku 11 708 897 dávek vakcín, ukončené očkování mělo 5 892 124 lidí. Česká republika tak vykazuje přes 109 vakcín na sto obyvatel, což je v celoevrops­kém srovnání podprůměr, nejlépe si ze zemí EU vede Malta (přes 157 dávek na sto lidí). V Evropské unii bylo dosud aplikováno zhruba 551 milionů dávek vakcín (zhruba 123 dávek na sto lidí).

Dle dat Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky stále není očkováno více než 435 tisíc seniorů nad 60 let. Dosud si nechalo vakcínu aplikovat 80 procent populace v tomto věku a nových zájemců už výrazně nepřibývá.

Pro podávání třetí dávky očkování se rozhoduje čím dál více zemí ve světě, a to zejména kvůli obavám z nových mutací koronaviru a s ohledem na postupné oslabování ochrany poskytnuté předchozím očkováním. Třetí dávkou už očkují například Izrael, Maďarsko, Francie, Chile, Srbsko či Německo, další země ji schválily. Rozhodnutí však kritizoval­a Světová zdravotnic­ká organizace (WHO), podle které není přínos třetí dávky dostatečně prokázán. WHO se domnívá, že třetí dávka zatím není potřeba a že by se nejprve měli naočkovat lidé, kteří dosud vakcínu vůbec nedostali. Podle organizace by se státy měly zaměřit na zrychlené očkování v zemích, kde vakcínu dostala jen malá část obyvatel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia