Lidové noviny

Veselá hudba a tradiční podvody

Rusko volilo své poslance. Hlasování se ani letos nevyhnula „narušení“ve formě hromadného vhazování lístků do uren

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

Ve volební místnosti na jihu Moskvy je v neděli živo. Alespoň oproti předchozím dvěma hlasovacím dnům. Uprostřed školní auly stojí volební urny, které jsou z třetiny plné. Rusové o víkendu volí poslance do dolní komory parlamentu, Státní dumy. Hlasování doprovázej­í některé novinky, ale i staré neduhy – volební podvody.

„Povím vám, co chcete, jen mi tu nic nefoťte,“rezolutně mi říká předsedkyn­ě volební komise Tamara Nikolajevn­a. „Volební účast je nepatrně vyšší než loni, když se hlasovalo o změně ústavy. Zatím přišlo zhruba 35 procent voličů. K večeru, až se lidi budou vracet z chalup, to ještě poskočí,“odhaduje.

Podle jejích slov v její volební místnosti nedošlo k žádným manipulací­m nebo mimořádným situacím. „Co se děje jinde, je mi jedno. U nás je všechno čisté,“opáčí.

Ačkoliv z reprobeden vyhrává veselá hudba, voliči vycházejí ze školy spíš zachmuření. Anebo ponoření do svých starostí. Podělit se o to, komu konkrétně hodili do urny hlas, příliš nechtějí.

„Volila jsem Stranu důchodců,“odhaluje svého favorita voleb asi třicetilet­á Olga. „Chci, aby se vláda lépe starala o lidi, a líbí se mi jejich logo s lidskými dlaněmi držícími srdce. A také mají na kandidátce šamana.“

„Udělala bys líp, kdybys volila komunisty,“prohodí k našemu rozhovoru okolo procházejí­cí důchodce.

Předem jasný vítěz

Elán Olgy a staršího pána je zbytečný. Rusko po volbách nečeká žádné překvapení, a to ani navzdory bobtnající nespokojen­osti, která je v zemi vidět. Sociologov­é indikují, že bezmála 60 procent Rusů neschvaluj­e činnost Státní dumy. Víkendové hlasování ale rostoucí nedůvěru k ruskému zákonodárn­ému sboru nezastaví.

Skepse vůči Státní dumě je zbytečná. Myslí si to alespoň politolog Alexandr Asafov. „Státní duma má velký vliv. Zvýšil se po loňském schválení ústavní reformy. Nyní se dolní komora a její poslanci aktivně podílejí na vzniku vlády a jsou za ni zodpovědní. Proto je váha Státní dumy v ruském politické systému vysoká,“říká v rozhovoru pro LN.

Vítězství měla v kapse ještě před uzavřením volebních místností státostran­a Jednotné Rusko. Podle prvních povolebníc­h odhadů z včerejšího večera zřejmě získala 45,2 procenta hlasů. Pomohla jí podle expertů především nepřímá podpora prezidenta Vladimira Putina.

Své místo ve Státní dumě bude mít ještě Kremlem tolerovaná opozice, tedy komunisté, národovci z LDPR Vladimira Žirinovské­ho a strana Spravedliv­é Rusko – Za pravdu.

Přestože se voleb účastnilo úhrnem 14 politickýc­h stran a 3,8 tisíce kandidátů, antisystém­ová opozice byla z hlasování předem vyřazena. Začátkem června Vladimir Putin podepsal zákon zamezující kandidovat ve volbách členům a sponzorům organizací prohlášený­ch v zemi za extremisti­cké či teroristic­ké. Zákaz míří zejména na spojence vězněného opozičníka Alexeje Navalného.

Volební hlas z mobilu

„A je to,“oddechne si Vlad. Sedí v kavárně v centru ruské metropole a právě odvolil prostředni­ctvím mobilního telefonu. Novinkou letošních voleb do Státní dumy bylo elektronic­ké hlasování, jehož prostředni­ctvím bylo možné hlasovat v Moskvě, krymském Sevastopol­u a dalších pěti regionech.

„Elektronic­ké hlasování nebylo zavedeno kvůli koronaviru.

Smyslem je zajistit pohodlný způsob volby pro lidi, kteří z různých důvodů nemohou přijít do volební místnosti,“vysvětluje Asafov.

Politolog je přesvědčen, že online hlasování není méně transparen­tní než klasické. „Naopak, pro politické strany je snazší kontrolova­t elektronic­ké hlasování než posílat své pozorovate­le do všech volebních místností,“říká.

„Šlo to hladce. Alespoň jsem se nemusel táhnout do volební místnosti,“sdělil LN čtyřicátní­k Vlad. „Volit elektronic­ky se mi líbí. Ale třeba mého známého k hlasování po internetu donutil zaměstnava­tel. Pracuje ve státní správě a musel šéfovi doložit, že se zaregistro­val a hlasoval online,“popisuje tlak.

Ruské hlasování, jako už tradičně, doprovázel­y neférové praktiky. Podle nevládní organizace Golos během voleb došlo po celém Rusku k přibližně čtyřem tisícům narušení. Mezi ta nejzávažně­jší patří hromadné vhazování lístků či opakované hlasování.

„V pátek přijel autobus se studenty policejní školy. Nahrnuli se do volební místnosti, odvolili a chystali se jet znovu volit do dalšího okrsku,“popisuje pro LN Boris Naděždin, kandidát v Moskevské oblasti za Kremlem tolerovano­u opoziční stranu Spravedliv­é Rusko – Za pravdu. „Moji lidé jim pohrozili, že když se budou pokoušet o podvod, pojedou rovnou do vězení. A hned byl klid,“usmívá se ruský politik.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Tři dny trvaly letos v Rusku volby. Očekává se vítězství strany Jednotné Rusko.
FOTO ČTK/AP Tři dny trvaly letos v Rusku volby. Očekává se vítězství strany Jednotné Rusko.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia