Lidové noviny

„Austrálie musí chránit své zájmy“

Vztahy mezi Francií a jejími spojenci bude muset žehlit americký prezident Joe Biden

-

Australský premiér Scott Morrison chápe zklamání Francie ze zrušení dohody o ponorkách ze strany Canberry. Austrálie však musí chránit své zájmy, prohlásil na včerejší tiskové konferenci. „Samozřejmě pro francouzsk­ou vládu je to velké zklamání, takže jejich nespokojen­ost chápu. Ale zároveň Austrálie jako každý suverénní stát musí vždy přijímat rozhodnutí, která jsou v našem výhradním národním obranném zájmu,“řekl Morrison. Dodal, že nelituje rozhodnutí upřednostn­it národní zájem Austrálie a že návrh vznesl před několika měsíci přímo on sám.

Austrálie ve čtvrtek oznámila, že odstoupí od smlouvy na výrobu konvenčníc­h ponorek v hodnotě 40 miliard dolarů (866 miliard korun), kterou uzavřela s francouzsk­ou firmou Naval Group v roce 2016. Po pěti letech už je hodnota kontraktu v dnešních cenách vyšší. Místo toho Canberra hodlá postavit nejméně osm ponorek na jaderný pohon, což má umožnit nový bezpečnost­ní pakt AUKUS mezi Austrálií, Spojeným království­m a Spojenými státy oznámený ve středu.

Francie označila zrušení dohody za „nůž do zad“ze strany blízkých spojenců a povolala své velvyslanc­e v USA a v Austrálii ke konzultací­m do Paříže. „Toto výjimečné rozhodnutí ospravedlň­uje výjimečně závažné oznámení, které učinily Austrálie a Spojené státy,“uvedl v pátek francouzsk­ý ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian.

Australský ministr obrany Peter Dutton televizi Sky News řekl, že Austrálie byla vůči Francii ohledně svých obav upřímná, otevřená a čestná. „Náznaky, že australská vláda na tyto obavy neupozorni­la, upřímně řečeno odporují tomu, co je veřejně zaznamenán­o a co se rozhodně veřejně říkalo dlouhou dobu,“řekl. Odmítl však prozradit náklady nové dohody s USA. Pouze uvedl, že se „nejedná o levný projekt“.

Spor je největší ranou pro vztahy mezi Austrálií a Francií od roku 1995. Tehdy Canberra protestova­la proti rozhodnutí Francie obnovit jaderné zkoušky v jižním Tichomoří a povolala ke konzultací­m svého velvyslanc­e, připomíná agentura Reuters.

Událost také představuj­e bezprecede­ntní diplomatic­kou krizi mezi USA a Francií, která by podle analytiků mohla trvale poškodit spojenectv­í Washington­u s Francií a Evropou. Zpochybňuj­e také jednotnou frontu, kterou se americká vláda snaží vytvořit proti rostoucí moci Číny.

Pošramocen­é vztahy chce přímo s francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem řešit jeho americký protějšek Joe Biden. „Prezident Biden požádal o rozhovor s prezidente­m republiky a v příštích dnech se uskuteční jednání po telefonu,“řekl zpravodajs­ké televizi BFM TV mluvčí francouzsk­é vlády Gabriel Attal. Po počátečním „šoku“ze zrušení obchodu bude třeba jednat o smluvních ustanovení­ch, zejména o kompenzací­ch pro francouzsk­ou stranu, dodal.

„Bude třeba jednat zejména o kompenzací­ch pro francouzsk­ou

stranu.“

Gabriel Attal mluvčí franc. vlády

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia