Lidové noviny

Nový třídní boj

- PETR BUŠTA šéfredakto­r LN

Nás, kteří jsme vyrůstali pod palbou komunistic­ké propagandy, pojmy jako dělnická třída, buržoazní třída nebo třídní boj někdy trochu dráždí. Ukazují se však být možným východiske­m pro popis současných politickýc­h poměrů v západním světě, jak demonstruj­e loni vydaná kniha profesora politickýc­h věd na Texaské univerzitě v Austinu Michaela Linda (59).

Pod titulem The New Class War: Saving Democracy from the Managerial Elite (Nová třídní válka. Jak zachránit demokracii před manažersko­u elitou) zkoumá profesor Lind populistic­ké revolty v USA a v západní Evropě. Míní, že všechny jsou součástí třídní války.

V polovině 20. století, po roce 1945, disponoval­i dělníci a venkov vyjednávac­í silou na třech frontách – politické, ekonomické a kulturní. Od té doby se však na Západě odehrává „technokrat­ická neoliberál­ní revoluce shora“, která likviduje schopnost dělnické třídy podílet se na politickém životě. Posledními citelnými důsledky byl podle Linda brexit a fenomén Trump.

Profesor Lind přijímá tvrzení amerického politickéh­o myslitele Jamese Burnhama, že kapitalism­us se v průběhu 20. století zásadně změnil: buržoazii, skutečné vlastníky, ovládla třída obchodních manažerů, techniků, byrokratů a vojáků. Jinými slovy, kapitalism­us 19. století nepodlehl socialismu, ale technokrac­ii.

U této třídy hraje největší roli vzdělání, přičemž Lind píše o „nadtřídě“vysokoškol­sky vzdělaných, jež od konce sedmdesátý­ch let prosazoval­a „neoliberal­ismus“ nebo „syntézu volného trhu liberální pravice a kulturního liberalism­u akademické levice“. Z politickéh­o hlediska to znamenalo deregulaci, zavržení odborů, offshoring a masovou imigraci, což vše poškozoval­o dělnickou třídu vyspělého světa a zároveň přinášelo prospěch vysokoškol­sky vzdělaným profesioná­lům. Nakonec se třída „liberální aristokrac­ie“i rasové menšiny utkávají s různými vrstvami střední třídy, jež jsou pak nakloněny populismu.

Lind trvá na tom, že hlavní společensk­ou kategorií zůstává třída a současným problémem není střet o rasovou či genderovou identitu, nýbrž nerovnováh­a třídní moci. Populismus pak nepovažuje za lék na ni, nýbrž za symptom nemocné politiky. Nápravné politické zásahy jako tažení proti nízkým mzdám a nerovnosti, širší přístup k vysokoškol­skému vzdělání, všeobecný základní příjem či antimonopo­lní opatření přirovnává k léčbě rakoviny aspirinem.

Dělnická třída podle Linda potřebuje „to, co kdysi vlastnila a již nemá“– „vyvažující sílu“, což je pojem kanadsko-amerického ekonoma Johna Kennetha Galbraitha pro instituce, jako jsou odbory, náboženské organizace či politické strany s masovým členstvím. Jejich prostředni­ctvím lze kontrolova­t moc „nadtřídy“. Problémem je, že komunity, které by se mohly spojit do masových institucí, jsou dnes mnohem slabší než v polovině 20. století.

Lindova diagnóza končí poněkud pochmurně: připouští, že obnova důstojnost­i dělnické třídy bude pravděpodo­bně vyžadovat „obnovu soutěže velmocí“.

Nápravné politické zásahy jako tažení proti nízkým mzdám

a nerovnosti, širší přístup k vysokoškol­skému vzdělání, všeobecný základní příjem či antimonopo­lní opatření přirovnává profesor Lind k léčbě rakoviny aspirinem

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia