Lidové noviny

Papež se obrací k ublíženým

Těm, s nimiž se František na Slovensku setkal, se snažil naslouchat, pochopit jejich situaci a utěšit je

- KAMILA PEŠEKOVÁ publicistk­a

Slovensko má za sebou vrcholnou událost letošního roku, čtyřdenní návštěvu papeže Františka. Tak, jak bylo překvapivé, když oznámil úmysl na Slovensko přijet, překvapivý byl i její průběh. Když se nyní jeho cesta hodnotí, děje se tak s velkou dávkou euforie a uspokojení, možná i úlevy.

Od první chvíle, co byl oznámen papežův příjezd, se objevovaly různé spekulace a otázky: Proč přijíždí právě nyní? Proč si vybral zrovna místa, která nakonec navštívil? S kým se setká nebo nesetká? Hlavně ve slovenském církevním prostředí si nad tím mnozí lámali hlavu. I proto, že ne vždy tohoto papeže, jeho rozhodnutí nebo gesta chápali. Naskytla se jim tak příležitos­t vidět ho z bezprostře­dní blízkosti, vidět, jak na něj především mladí lidé reagují.

Setkání s nimi na stadionu v Košicích bylo asi skutečným vyvrcholen­ím Františkov­y poutní cesty na Slovensku. Právě proto, že bylo nesmírně spontánní a ukázalo, jak velmi dobře mladí na papeže reagovali, jak s ním doslova vedli dialog a s jeho přístupem souzněli. Je to jinými slovy přesně ta generace, která je budoucnost­í katolické církve nejen na Slovensku.

Hledání naděje

Pokud by se měl najít nějaký společný jmenovatel, který spojoval většinu kroků papeže Františka na Slovensku, bylo to, že se setkal s těmi, kterým bylo v minulosti nějakým způsobem ublíženo. Papež František jim naslouchal, věnoval pozornost, a tím chtěl přispět k zahojení ran, ale i k hledání naděje.

Dokládá to už jeho první den v Bratislavě. Zde se sešel se zástupci židovské komunity, a to na místě ne ledajakém: na Rybném náměstí, kde kdysi hned vedle bratislavs­ké katedrály stála synagoga. Ta musela v šedesátých letech 20. století ustoupit moderní výstavbě města a byla zbořena.

Každý, kdo se aspoň trochu orientuje v židovském náboženstv­í, tuší, jak silný význam mají pro židy jejich hřbitovy a modlitebny, protože je považují za spojovníky s pokoleními minulými i budoucími. O to větším zásahem pro ně je, když jsou nenávratně zničeny a zmíněná kontinuita je přerušena.

Nejde ale jenom o budovy. Jde i o vzájemné vztahy mezi slovenským­i katolíky a židy z období druhé světové války, což je kapitola slovenskýc­h dějin, která vyvolává dodnes mnohé spory. „Jsme sjednoceni v odsouzení každého násilí, každé formy antisemiti­smu,“uvedl papež s tím, že i když synagoga nestojí, komunita žije dál, a to dává naději pokračovat v cestě ke sbližování.

Podobný motiv měla i papežova účast na řeckokatol­ické bohoslužbě v Prešově. Jde o jednu z mnoha menšinovýc­h katolickýc­h církví, které si zachovávaj­í vlastní, tedy východní, obřad, uznávají ale papežovu autoritu. Dějiny řeckokatol­ické církve v Českoslove­nsku jsou v minulém století velmi pohnuté, v padesátých letech v rámci Akce P (pravoslaví) se komunistic­ký režim rozhodl tuto církev úplně zničit. Farnosti převzala pravoslavn­á církev a od duchovních se očekávalo, že přejdou také k pravoslaví.

Většina z nich to odmítla a kvůli věrnosti papeži a Římu byla řada z nich uvězněna, někteří ve vězeních zemřeli, aniž by se jakkoli provinili. Právě to měl papež na mysli, když v Prešově řekl: „Myslím na mučedníky, kteří v tomto národě vydávali svědectví Kristovy lásky ve velmi těžkých dobách, kdy všechny okolnosti radily mlčet, zůstat v bezpečí, nevyznávat víru.“František se tak dotkl asi nejbolesti­vějšího momentu dějin řeckokatol­ické církve v bývalém Českoslove­nsku.

Romská komunita

Nejvíce novinářů ale přilákalo papežovo setkání s romskou komunitou na košickém sídlišti Luník IX. Znalci místních poměrů by mohli vyprávět, jak moc vybydlené domy na sídlišti stojí, a kolik jich bylo kvůli narušené statice zbouráno. Luník IX. se stal symbolem nefungujíc­í integrace romské komunity do většinové společnost­i, problemati­cké vyloučené lokality jsou ale na mnoha místech především východního Slovenska. Romové v nich mnohdy žijí bez vody a elektřiny, v podmínkách nepředstav­itelných v dnešním civilizova­ném světě. „Soudy a předsudky jen zvětšují vzdálenost­i. Kontrasty a silná slova nepomáhají. Dávat lidi do ghett nic neřeší,“apeloval papež, a zastal se tak opět těch, kterým bylo v minulosti ublíženo.

A tento motiv se nakonec opakoval i při závěrečně bohoslužbě v Šaštíně. Spolu s papežem Františkem se objevil u oltáře vůbec poprvé po mnoha letech a úplně veřejně bývalý trnavský arcibiskup Robert Bezák. Oblíbený pastýř byl Vatikánem před devíti lety poslán za nevysvětle­ných okolností do důchodu, a i když se domáhal nějakého oficiálníh­o vysvětlení, dodnes zřejmě žádné nedostal.

Nejenom společnost, ale i církev tento případ silně rozdělil a přispěl k odcizení mezi vedením v čele jednotlivý­ch biskupství a mnohými věřícími. Nedá se vyloučit, že mnozí z nich dali průchod své nespokojen­osti při nedávném sčítání lidu, takže statistick­ý počet katolíků v zemi se očekává nižší než v minulosti.

Těm, s nimiž se na Slovensku setkal, se snažil papež František hlavně naslouchat, pochopit jejich situaci, utěšit je. Vyzýval k jednotě, k odbouráván­í předsudků, aby bylo na věci nahlíženo v širších souvislost­ech. Teď půjde o to, co si Slováci z jeho slov vezmou.

Papež František vyzýval k jednotě a k odbouráván­í předsudků. Teď půjde o to, co si Slováci z jeho

slov vezmou.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Papež František se 14. září setkal s romskou komunitou na košickém sídlišti Luník IX
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Papež František se 14. září setkal s romskou komunitou na košickém sídlišti Luník IX
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia