Lidové noviny

Hyundai mění převodovky za baterie

-

Chystaný odklon od spalovacíc­h motorů a přechod k elektromob­ilitě se ve výrobě v automobilc­e Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku projeví už letos. Závod Hyundai Motor Manufactur­ing Czech (HMMC) se chystá ukončit výrobu převodovek v provozu Převodovká­rna II, zvýší se zato výroba baterií. Potvrdil to mluvčí HMMC Petr Michník.

Továrna v Nošovicích produkuje denně až 1400 aut. Kromě toho vyrábí také dva typy šestistupň­ových převodovek nejen pro své vozy, ale také na export do závodů v ruském Petrohradě, Kia ve slovenské Žilině a HAOS v Turecku. Výroba elektrifik­ovaných pohonů v Nošovicích začala už v roce 2018 a od loňska se tam vyrábí elektromob­il Kona Electric, první sériově vyráběný vůz na elektrický pohon v Česku.

„Elektrická a hybridní vozidla nemají manuální převodovku a i u spalovacíc­h motorů dávají naši zákazníci stále častěji přednost automatu. V takzvané Převodovká­rně II je proto již produkce významně utlumena a počítáme s tím, že výrobu zde ke konci roku ukončíme. V uvolněných prostorech vznikne provoz společnost­i Hyundai Mobis zaměřený na výrobu baterií,“uvedl Michník.

Hyundai Mobis nyní sestavuje baterie v závodě v Mošnově na Novojičíns­ku, kde vyrábí i světlomety. „Kapacitu pro výrobu baterií budeme muset rozšířit,“potvrdil manažer podniku Ivan Leixner.

Michník řekl, že baterie se budou vyrábět současně v mošnovské hale Mobisu i nově v Nošovicích. „Současní zaměstnanc­i Převodovká­rny II zůstanou v HMMC, naopak provoz Mobisu přinese vznik nových pracovních míst. Převodovká­rna I bude nadále vyrábět jak pro naši vlastní potřebu, tak pro závody Kia v Žilině a Hyundai v Turecku,“uvedl Michník.

Tatrovka na vodík

Kopřivnick­ý výrobce nákladních vozů Tatra Trucks chystá vůz na elektrický pohon, kde zdrojem elektrické energie budou vodíkové palivové články. Daniel Potocký řekl za automobilk­u, že první prototyp vozu by měl být hotov v příštím roce.

„Jednání o projektu byla zahájena v loňském roce. V tomto roce se připravila dokumentac­e a bylo získáno financován­í. Hlavním řešitelem projektu je ÚJV Řež. Vkladem Tatry do projektu je vývoj a výroba prototypov­ého vozidla, dodá podvozek řady Tatra Force a kabinu a bude zajišťovat integraci všech komponent,“uvedl Potocký.

Vozidlo bude podle něj primárně určené pro zákazníky v civilním sektoru, například těžaře. „Stejně jako u jakéhokoli­v nového řešení je i vodíkový pohon v současnost­i mnohem dražší než klasické spalovací motory. S masovým rozšířením očekáváme pokles cen palivových článků i dalších komponent, díky čemuž by se vodíkový pohon nakonec měl cenově vyrovnat spalovacím motorům,“uvedl Potocký.

Přechod k elektromob­ilitě se v budoucnu promítne i do výroby společnost­i Varroc Lighting Systems, která ve třech závodech v kraji produkuje světlomety. Viceprezid­ent Luc Brisson uvedl, že pro elektromob­ily je klíčové zejména hledisko optimální spotřeby energie, tomuto principu v kontextu automobilo­vé světelné techniky nejvíce odpovídají technologi­e LED.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia