Lidové noviny

Nájemné už jen poroste

Covid výrazněji zbrzdil nárůst cen jen v Praze Zdražování se z velkých měst přenese i do tradičně „levných“regionů

- ROMAN ŠITNER

Covidový pokles nájmů v Česku se s koncem léta zastavil. Nyní nastupuje pozvolný růst. Důvodů k němu je řada. Vhodné bydlení začíná hledat i několik stovek tisíc vysokoškol­ských studentů, kteří své podnájmy loni kvůli distanční výuce zrušili. Zároveň se zhoršuje dostupnost hypoték. To před třemi lety vyvolalo skokový růst zájmu o nájemní bydlení. „Příští týdny se bude v celé republice zdražovat. Do konce roku pravděpodo­bně pozvolně, od nového roku se však obáváme skokového růstu,“říká šéf Bezrealitk­y Hendrik Meyer. kteří se ale kvůli koronaviru vrátili do svých zemí. Prahu opustili i studenti, kteří přešli na distanční výuku. Držet byt v Praze přestávalo dávat smysl i těm, kdo kvůli práci z domova nemuseli být nutně přímo v metropoli. Obdobný efekt byl i v dalších větších městech.

Převis volných bytů tlačil na pokles nájmů. To ale vyvolalo novou poptávku. Řada lidí začala zvažovat, zda toho nevyužít. Část se chytila příležitos­ti přestěhova­t se blíže centru, další hledali byt větší nebo v lepší lokalitě. „Díky dostupnějš­ím nájmům se hodně lidí rozhodlo přestěhova­t – jen na Bezrealitk­y stoupl počet sjednaných pronájmů o celých 50 procent,“popisuje Meyer.

Pro majitele bytů to ale byla složitější situace. Zájemců na jeden byt ubylo a navíc byli náročnější. Home office je naučil, že je třeba mít vhodné místo na práci. Ti, kdo pracovali z domova ve dvou, nebo dokonce i s dětmi na vyučování online, ocenili každou místnost navíc.

Omezení pohybu také výrazně zvedlo hodnotu zeleně. Lidé si uvědomili, že pokud v bytě a v jeho bezprostře­dním okolí tráví týdny až měsíce, nemohou si vybírat stejně, jako když jej měli jen na přespání po práci a zábavě. Význam najednou měla i možnost vzít si notebook s prací ven na lavičku. Byty, kde v okolí taková možnost není, se dnes pronajímaj­í hůře.

„Nabídka dostupných bytů v Praze je v porovnání s dobou před covidem stále dvojnásobn­á,“říká Vít Soural ze společnost­i Flat Zone. Aby se počet volných bytů dostal zpět na úroveň před pandemií, museli by se vrátit turisté v původních počtech. A to neočekává ani letos, ani příští rok.

„Tato doba byla, je a stále ještě nějaký čas bude velmi náročná. Do rychlého a kvalitního obsazování bytů spolehlivý­mi nájemníky musíme investovat více energie než před pandemií,“říká Lukáš Smrčenský ze společnost­i Desire Rent, která se věnuje správě nájemních bytů.

Situace se ale postupně mění. Volných bytů ubývá. A najít vhodného nájemníka tak bude zase o něco jednodušší.

Například v Brně je situace jiná než v hlavním městě. K poklesu nájmů prakticky nedošlo. Byt v nabídce běžně přiláká i desítky zájemců. „Poptávka po bytech k pronájmu v Brně dlouhodobě převyšuje nabídku,“říká Pavel Maloušek z brněnské pobočky společnost­i M&M Reality.

Mezi města, která ovlivnil úbytek turistů, patří i Plzeň. „Ve městě se na začátku pandemie uvolnilo větší množství bytů z režimu Airbnb,“popisuje Pavlína Lavičková

z plzeňské pobočky společnost­i M&M Reality. Například dvoupokojo­vý byt v novostavbě se na začátku loňského roku pronajal za 13 tisíc korun, letos na jaře už šlo o 11 tisíc. „Teď na podzim už je ale nabídka volných bytů opět menší. Byty se zaplnily a běžné nájemné ve zmíněném modelovém bytě je opět na průměru 13 tisíc korun za měsíc,“dodává Lavičková. Naopak nájemné v panelových bytech se během posledních dvou let v Plzni prakticky nezměnilo.

Lidé na byty nebudou mít Hlavním motorem růstu nájmů je podle oslovených expertů zdražování nemovitost­í. Kdo si koupi bytu kvůli vysoké ceně nebude moci dovolit, bude hledat nájemní bydlení a tím zvyšovat poptávku. Kdo si byt koupí jako investici, bude vyžadovat určitou míru výnosu a to mu stávající nájemné nepřinese. K tomu se přidává návrat studentů, turistů a cizinců, kteří skokově zvýší poptávku.

„Musíme se připravit na zdražování a s ním spojené přesuny celé skupiny obyvatel. Tak jako jsme dva roky zpátky viděli vznik skupiny lidí, kteří masově hledali kvůli ceně podnájmy za hranicí Prahy, budou se i nyní lidé stěhovat do satelitníc­h měst, protože na život v hlavním městě prostě nebudou mít peníze,“předpoklád­á Meyer.

Zpravidla lidé od listopadu do konce roku přestanou bydlení hledat, a poptávka tak skokově vzroste

v lednu

Tlak na růst cen je velký. Výnos z nájemného v Praze, Brně či Českých Budějovicí­ch je už pro investory nevýhodný.

Tlak na růst cen je velký. Výnos z nájemného v Praze, Brně, Zlíně či Českých Budějovicí­ch je už pro investory nevýhodný. „Nakupují za dnešní ceny a budou chtít své výnosy držet minimálně mezi třemi a čtyřmi procenty a jinak než tím, že nastaví vyšší nájemné, toho zkrátka nedocílí,“popisuje Lukáš Smrčenský ze společnost­i Desire Rent. „Určitě nebude dávat smysl kupovat garsonky za 5,5 milionu a pronajímat je za deset tisíc měsíčně,“dodává. Investoři tak mohou více nakupovat byty v Ústí nad Labem, Jihlavě, Ostravě a Pardubicíc­h a tlačit na růst cen v těchto lokalitách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia