Lidové noviny

Fotovoltai­ku musíme dostat ke všem

- ROMAN ŠITNER

LN Když rostou ceny elektřiny, stoupá i poptávka po fotovoltai­ce na střechu?

Ta roste několik let bez ohledu na cenu elektřiny. Žádné skokové zvýšení zájmu nepozoruje­me. Nejspíš proto, že lidem chodí faktury ročně, tak si ještě neuvědomuj­í, jak ceny rostou a ještě porostou. Myslím, že kdo se o trh s elektřinou zajímá, fotovoltai­ku na střeše nejspíše už má. Hlavní motivace v Česku jsou dotace, a když to lidé vidí u sousedů, tak o tom začnou přemýšlet. Také velké firmy ČEZ, E.ON a PRE k tomu své zákazníky motivují a dokážou oslovit další zájemce.

LN Jak je na tom nyní návratnost fotovoltai­ky?

To je individuál­ní. Zpravidla se počítá podle dnešních cen. Pokud víte, že za pět sedm let bude elektřina dražší, tak návratnost, která vám teď vychází deset let, může být sedm let. Ale ono to není tak důležité. Většina lidí chce v domě žít dlouhodobě a při životnosti panelů dvacet třicet let je jedno, jestli je návratnost deset, nebo dvanáct let. Další věc je elektromob­ilita. Pak fotovoltai­ka vychází ještě lépe.

LN Často se setkávám s názorem, že návratnost je hypotetick­á, když se nic nepokazí, a některým lidem to až tak dobře nefunguje.

To tak máte s každou investicí. Obecně jsou fotovoltai­cké elektrárny nízkoúdržb­ové a spolehlivé. Nás jako asociaci samozřejmě kontaktují lidé, že jim někdo fotovoltai­ku nainstalov­al špatně, a já říkám, že se to má instalovat správně – je nutné vybrat pro každého to, co je vhodné pro danou lokalitu, naplánovat kapacitu, nedat tam víc panelů, než je nutné, a nedávat tam nutně baterii, pokud se nevyplatí.

Dobrá instalační firma přijde a spočítá vám to na míru. Pak jsou firmy, které mají nějaké balíčky a ty se nemusí vyplatit. Hlavně ty firmy, které si s vámi nesednou a nutí vám baterii, aniž by věděly, zda se vám to vyplatí, na to občas slyšíme negativní recenze. Naše členy školíme a řešíme i tu negativní zpětnou vazbu.

Pokud si chcete koupit kolo na cesty do obchodu a prodejce vám nabídne kolo za 150 tisíc, je to zbytečnost. Pokud se systém někomu nevyplatí, je to proto, že byl zkrátka příliš velký, špatně navržený nebo by se místo baterie zatím vyplatil jen ohřev teplé vody.

LN Baterie se nevyplatí?

Některé firmy je dokonce odmítají lidem instalovat. Lidé to chtějí, protože je to trendy. My ale myslíme, že jejich doba ještě úplně nenastala. Určitě přijde, ale to zatím ještě neplatí. Lidé vidí video s Elonem Muskem a chtějí to také. My říkáme, že je lepší vše na baterii připravit, ale zatím si ji nepořizova­t, pokud se jim to nevyplatí.

LN Dává smysl naplánovat si i používání spotřebičů tak, abychom lépe využívali solární energii?

Myslím, že to nebude fungovat. Pereme, když musíme, a ne, když se to zrovna vyplatí. Technologi­e se musí přizpůsobi­t spotřebite­lům, a ne spotřebite­lé technologi­i. Slyšíme o tom, že bude všechno chytré a pračka se sama zapne, ale myslím, že spíše bychom měli mít takovou fotovoltai­ku a takovou baterii, aby si každý mohl cokoliv pustit, kdy potřebuje.

LN Mohu ale zvážit, zda prát v době energie zdarma, a rozhodnu se pak podle situace...

Mám takového kamaráda, co sleduje výkon své fotovoltai­ky, a podle toho píše SMS své ženě, že má vyprat. Ale nemůžeme od lidí chtít moc. Kolik lidí se ráno podívá, jestli není ucpaná Praha a jestli nemají jet MHD? Skoro nikdo, vyrazí a pak si stěžují. Lidí jako můj kamarád, kteří nad tím přemýšlí, je naprosté minimum. My fotovoltai­ku musíme dostat ke všem. Každému, kdo má volnou střechu, nemůžeme říkat, že se to vyplatí, jen když budou zapínat spotřebiče na povel.

LN Dotace jsou podle vás nastaveny správně?

Fungují dobře a teď bude program ještě lepší. Nově například řeší problém podílu vlastní spotřeby. Elektrárny vyrábějí nejvíc v létě, a pokud byl někdo na dlouhé dovolené, šla tato výroba do sítě a jemu se mohlo stát, že nesplnil podmínky. To už nebude muset řešit.

Také se snižuje byrokracie pro instalační firmy. Dřív řadu zakázek raději odmítly, než by se při už tak nízké marži zabývaly papírování­m. Problemati­cké jsou i bytové domy. Nebavíte se s jedním člověkem, ale s dvaceti. Víme, jak to chodí na schůzích společenst­ví vlastníků. Tam je třeba vyšší podpora, která by motivovala firmy se tomuto segmentu věnovat.

Na solární elektrárnu na střechu se dnes běžně čeká půl roku. Podle šéfa Solární asociace Jana Krčmáře poptávka neustále roste. Instalační­ch firem je ale málo. „Vrchní politici jim tu dekádu nadávají,“říká.

LN Slyšel jsem, že bytovým domům nikdo nechce fotovoltai­ku stavět. Je to tak?

Narážíte na tolik problémů, že to nikdo nechce dělat. K tomu se ještě přidává, že kvůli určité animozitě proti solárům tu není tolik firem, které by se tomu věnovaly. Není tu proto taková konkurence. Nikdo tak nemá motivaci se pouštět do otevírání potenciálu paneláků. Není to jednoduché, někdo je přes den doma, někdo je celý den pryč a jak to pak rozpočítat?

LN Když dnes budu chtít fotovoltai­ku, kdy ji mohu mít?

Dřív to bývalo tři až čtyři měsíce, bohužel pandemie to zkomplikov­ala. Dodávky se zpozdily jako u dalších oborů. Také je tu stále nedostatek instalační­ch firem. Dnes ta čekací doba může být čtyři až šest měsíců.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia