Lidové noviny

„Externí mozek premiéra Sobotky“

Jiří Paroubek a Jan Mládek u soudu vypovídali o roli právníka Radka Pokorného v éře expremiéra ČSSD

- MARTIN SHABU

Projednává­ní civilního sporu na konci srpna nabídlo jedno nebývalé vystoupení. U Městského soudu v Praze promluvili jako svědci hned dva někdejší prominenti sociální demokracie. A sice bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek a exministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Ve výpovědích, které mají LN k dispozici, politici popsali, jak podle nich vypadalo zákulisí rozhodován­í premiéra Bohuslava Sobotky. Na něj měl podle nich zásadní vliv Radek Pokorný, pražský advokát a Sobotkův blízký přítel.

„Za premiérstv­í pana Sobotky to byl člověk pro takovou tu černou práci,“prohlásil u soudu Paroubek.

O zásadní roli Pokorného hovořil také Mládek: „Když Sobotka potřeboval něco prosadit, poslal pana Pokorného.“Advokát měl prý lepší přesvědčov­ací um než samotný premiér. „U pana Sobotky

jsem občas netušil, co vlastně chce,“dodal Mládek. Pokorný byl podle něj „takovým trochu externím mozkem pana premiéra“.

„Rande“na svahu

Městský soud v Praze rozplétá spor mezi právníkem Pokorným a českoameri­ckým novinářem Erikem Bestem. Advokát ho zažaloval za článek z roku 2017 o jeho údajném vlivu na rozhodován­í antimonopo­lního úřadu v době, kdy jej vedl někdejší poslanec ČSSD

Petr Rafaj. I o něm se bývalí prominenti ČSSD u soudu zmínili.

Zatímco Sobotka s Rafajem na dotazy LN o vlivu advokáta neodpovědě­li, Pokorný odmítl, že by jakkoli zneužil svého přístupu k premiérovi a šéfovi ČSSD. Paroubek ani Mládek o tom podle něj nic nevědí, protože se s nimi více jak deset let neviděl.

Telefonick­ý hovor s LN Pokorný předčasně ukončil (viz rozhovor s Radkem Pokorným na straně2 ). Ze soudních protokolů vyplynulo, že se Mládek s vlivným advokátem jednou náhodně setkal i po tom, co byl v roce 2014 jmenován ministrem průmyslu v Sobotkově kabinetu. Schůzka se uskutečnil­a v Itálii v březnu 2015.

„Shodou okolností jsme se potkali v horském středisku, kde mě pan Pokorný pozval do hotelu a pili jsme šampaňské,“uvedl Mládek, podle kterého později vztahy ochladly a on u advokáta upadl v nemilost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia