Lidové noviny

Rodiče poslechli, usoplené školáky už posílají k lékaři

Vakcinace dětí

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

„Synek chodí do třetího ročníku a u něj ve třídě je teď polovina dětí nemocných,“popsal včera LN Petr Punčochář, ředitel brněnské základní školy Svážná. Podobně to teď vypadá i v jiných školách. Po návratu dětí do lavic registrují pediatři ve svých ordinacích nápor dětských pacientů s respirační­m onemocnění­m.

Podle Ilony Hülleové, předsedkyn­ě Sdružení praktickýc­h lékařů pro děti a dorost, stojí za četným výskytem zejména infekcí dýchacích cest fakt, že děti nemají po dlouhé distanční výuce dostatečně vytrénovan­ou imunitu.

„Jsme teď přetíženi nemocnými dětmi, které po třech dnech v kolektivu začaly být nemocné. Jsou to školkové, školní děti. Imunita se musí trénovat a je pravda, že děti byly kvůli pandemii skoro rok mimo kolektivy,“řekla ČTK pediatričk­a. Podle ní je případů respirační­ch viróz či horečnatýc­h stavů nezvykle mnoho. Ze své praxe prý pozoruje, že rodiče jsou opatrnější a s dětmi míří k lékaři i s lehčími virózami, nad kterými by ještě před pandemií jen mávli rukou, nechali potomka se doma vyležet či jej i s nudlí u nosu poslali do školy. Podobně to vidí i ředitelé škol, jež včera LN oslovily.

„Na třídních schůzkách jsme vyzvali rodiče, aby v případě projevů

Nechat se naočkovat proti koronaviru mohou v Česku děti od 12 let věku. Aplikaci provádějí praktičtí lékaři, některá vakcinační centra a nemocnice.

viróz určitě nechali dítě doma. Zvlášť v době covidu jsme nechtěli riskovat. Z toho, co ve škole vidím, soudím, že poslechli,“řekl Blažej Grznár, ředitel základní školy Obránců míru v Mostě. „Usoplené děti teď do školy opravdu nechodí,“potvrdil i Punčochář.

Předběžná opatrnost má svůj důvod, (nejen) školy nechtějí, aby se staly zdrojem šíření nemocí, zejména ne covidu. Stane-li se, že do lavic dorazí smrkající a kýchající školák, kantoři zpravidla kontaktují rodiče, aby si pro svou ratolest přišli. „Máme infekční místnost, kterou jsme zřídili kvůli covidovým záležitost­em. Není-li dítěti dobře, do příchodu rodičů jej tam umisťujeme, izolujeme jej od ostatních,“vylíčil ředitel Punčochář. V případě podezření na covid školy své žáky samy netestují, odesílají je i s rodiči k lékaři. Škola pak vyžaduje zprávu o výsledku testu.

Nemocným školákům kantoři mnohde zadávají práci na doma, povětšinou se počítá s tím, že si látku z výuky doplní, až když se vrátí do lavic. „Zvlášť v případě virózy se předpoklád­á, že děti nejsou schopné pracovat. Takže distanční výuka formou online nepřipadá v úvahu,“

řekl LN Luboš Zajíc, šéf Asociace ředitelů základních škol. Zdůraznil, že by škola měla přizpůsobi­t výuku tomu, kolik dětí ve třídě schází, v případě vysoké absence je dle něj lepší spíše procvičova­t a nevykládat větší množství nové látky.

Ordinace dětských praktickýc­h lékařů jsou po třech týdnech od začátku školního roku zavalené dětmi, jež mají respirační infekce. Rodiče školáků jsou i kvůli pandemii koronaviru opatrnější, dítě s nudlí u nosu už do lavic neposílají.

Kdo jde do karantény

Distanční forma výuky je možná, jen když absence způsobená covidem a následně nařízená karanténa zredukuje třídní kolektiv o víc než polovinu. Podle manuálu, který ministerst­vo školství zaslalo ředitelům, mají v takovém případě chybějící děti přejít na distanční výuku, zbytek třídy pokračuje v prezenčním vzdělávání.

Verdikt o tom, kdo po kontaktu s žákem infikovaný­m koronavire­m musí do karantény, vydává krajská hygiena. Posuzuje například to, jak dlouho pobylo pozitivně testované dítě v přímém kontaktu se spolužáky v jedné místnosti a zda mělo nasazenou roušku. Do karantény nemusejí očkovaní, vakcinovat v Česku přitom lze až od 12 let věku, a ti, kteří mají 180denní ochranu po prodělaném covidu.

„Ve škole se při výuce roušky nenosí. Pokud je žák covid pozitivní, tak jdou do karantény všichni z jeho třídy, co nemají doklad o bezinfekčn­osti. Pro pedagogy to platí stejně,“nastínila postup Marie Nosková, ředitelka odboru Hygieny dětí a mladistvýc­h Krajské hygienické stanice České Budějovice.

Plošné testování školáků na začátku září žádná rozsáhlá covidová ohniska neodhalila. Co se týče počtu škol, které se kvůli covidu-19 musely uzavřít, jsou to v současnost­i ojedinělé případy. Od minulého týdne je zavřená Základní škola Chmelnice v Praze 3, kde se podle jejího ředitele Václava Havelky potvrdila nákaza u více než 40 žáků, a třetina školy tak byla v karanténě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia