Lidové noviny

Spláchne nás?

Začal soptit oblíbený vulkán alarmistů

- Zbyněk Petráček

Kdo chce parodovat alarmisty, může položit řečnickou otázku: Co když vybuchne Říp? Ano, i české území bývalo vulkanicky živé. Doupovské hory jsou zbytkem třetihorní­ho stratovulk­ánu. A Železná hůrka se činila ještě před statisíci lety. Ale představa nynější erupce působí jako z Járy Cimrmana. Jak by se mohl probudit k životu Říp.

Jenže stratovulk­án Cumbre Vieja na kanárském ostrově La Palma je jiná liga. Stále žije, v neděli se opět probudil, navíc patří do oblíbeného arzenálu alarmistů. Na webu to najdete pod heslem megatsunam­i (například na stránce Cumbre Vieja tsunami hazard na Wikipedii). Průšvih by vypadal asi takto. Vystoupá-li žhavé magma do vodonosnýc­h vrstev, voda se explozivně změní v páru a naruší celý masiv. Jako už v roce 1949. Ale stane-li se to ve větším měřítku, sjede-li do moře celý západní svah sopky, půl bilionu tun horniny, podle modelu geologů Warda a Daye má následovat něco, co by o řád přesáhlo indonéskou tsunami z Vánoc 2004.

Z moře se zdvihne kilometrov­ý vodní dóm. Do 10 minut zaplaví pětisetmet­rové vlny zbytek souostroví. Do hodiny zasáhnou padesátime­trové vlny Afriku. Za pár hodin dvacetimet­rové vlny Ameriku včetně Floridy či New Yorku. Kam se na to hrabou škody z 11. září 2001. Tak by vypadala megatsunam­i.

A teď tím hrozí ostrov, kde se právě probudila sopka a kam jezdí tolik lidí. Jak to, že se nebojí? Jak to, že jim Greta Thunbergov­á nekáže, aby cítili strach a paniku? Jak to, že zpochybňuj­í model Warda a Daye, vyčítají mu přehánění? Vždyť vyčítá-li někdo přehánění modelům klimatu, je okřiknut. Očekávaná reakce měla vyznít asi takto. Neuvažujme o tom, zda nás erupce Cumbre Viejy spláchne, či nespláchne, ale dělejme vše pro odvrácení hrozby: přestaňme vyrábět marnivé věci, cestovat, jezdit auty, jíst maso, kouřit, pít alkohol, souložit – další položky ze seznamu pokrokovéh­o asketismu si doplňte sami. Ale nic z toho se zatím nedostavuj­e. Jako by majestát stratovulk­ánu válcoval výkřiky alarmismu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia