Lidové noviny

V daňových rájích mizí biliony

Offshore firmy ochuzují pokladny států o obrovské částky. U nás mají adresu v některém daňovém ráji tisíce firem

- MIROSLAV PETR

Zhruba o 100 až 240 miliard dolarů, tedy 2,4 až 5,8 bilionu korun, přicházejí podle odhadů Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj ročně vlády zemí světa na daních kvůli přesunu firem do takzvaných daňových rájů.

Podle jiných zdrojů jsou ztráty ale ještě vyšší. Česko může ročně přicházet vlivem zakládání firem v zemích s výhodnější­m daňovým systémem o desítky miliard korun. Registrova­t firmu do (většinou ostrovních) zemí s nízkou nebo až nulovou mírou zdanění je ale legální a stále atraktivní. Vlastníka s adresou v některém z daňových rájů má u nás oficiálně přes 11 tisíc firem.

Společnost­i, založené navíc formou offshore, tedy s utajeným vlastníkem a utajovaným­i finančními výkazy, logicky žádná statistika ani rejstřík nevede.

Právě tato forma, do které se podle projektu Pandora Papers zapojil v roce 2009 i dnešní premiér Andrej Babiš, umožňuje řadě osob účinně skrýt své vlastnictv­í a investice. V některých případech i prát přes „skořápkové“firmy nezdaněné peníze. Úřady daňových rájů totiž většinou údaje o firmách neposkytuj­í. Ani pro účely vyšetřován­í.

Počet společnost­í, které mají v daňovém ráji vlastníka, ale údaje o něm netají, a lze je tedy dohledat v obchodním rejstříku, klesl u nás za posledních pět let o 2124 na 11 295. Z toho za letošní první čtvrtletí o 88. Vyplývá to z analýzy společnost­i Dun & Bradstreet, světového lídra v poskytován­í obchodních dat a analytický­ch řešení. Důvodem poklesu je stále složitější procedura a náklady registrace i negativní reputace, kterou sídlo v daňovém ráji na veřejnosti vyvolává. A také legislativ­a, která v řadě zemí nutí firmy zveřejňova­t své skutečné vlastníky.

„Čeští podnikatel­é ztrácí zájem o daňové ráje již zhruba pět let. V posledních měsících je významným důvodem pro změnu sídla tlak na identifiko­vání skutečných vlastníků pomocí registrů skutečných majitelů firem v jednotlivý­ch zemích Evropské unie, jejichž aplikování vychází ze směrnic EU v rámci zamezení praní špinavých peněz,“uvedla analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Začaly to Panama Papers

Když před pěti lety v rámci projektu Panama Papers unikly dokumenty z jedné právní kanceláře v daňovém ráji v Panamě, informoval­i novináři z Českého centra pro investigat­ivní žurnalisti­ku, že na seznamu adres v daňovém ráji figuruje i 283 Čechů.

Nejčastěji využívali své firmy na Seychelách, Britských Panenských ostrovech, Bahamách, Panamě nebo ostrově Samoa. Mezi nimi byli například manželé

Kellnerovi ze skupiny PPF dnes už zemřelého podnikatel­e Petra Kellnera, miliardář Daniel Křetínský, ale v uniklých dokumentec­h se objevila i jména několika majitelů a jednatelů solárních elektráren, lobbistů a aktérů privatizac­e z 90. let.

Oslovení se hájili, že se nejedná o případy skrývání a tajení majitele ani žádné nezákonné aktivity. Na 300 lidí a 178 offshorový­ch firem s českým pozadím figuruje i v nynějším a rozsáhlejš­ím projektu Pandora Papers Mezinárodn­ího konsorcia investigat­ivních novinářů, které popisuje na základě úniku dat ze 14 právních kanceláří ve světě zapojení

dalších vlivných osob do offshore firem v daňových rájích.

Jediným dosud prezentova­ným českým jménem v projektu je premiér Andrej Babiš (ANO), který si přes tři skořápkové firmy a prostředni­ctvím sumy 15 milionů eur (zhruba 400 milionů korun) v podstatě sám sobě poskytl úvěr. A přes firmy se skrytým majitelem nakoupil rozsáhlé nemovitost­i ve Francii. Také Babiš tvrdí, že neudělal nic nezákonnéh­o. A transakce začala v roce 2009, kdy ještě nebyl v politice.

„Vše bylo podle zákonů. Dělal jsem to podle toho, jak mi doporučova­la realitní kancelář. Projevili jsme zájem o nemovitost. Něco jsme si vybrali. Spěchali jsme, a proto jsme tam dali půjčku,“hájil se ve čtvrteční debatě České televize Babiš. Peníze mu prý byly vráceny poté, co firma dostala úvěr.

Daňoví odborníci, kteří se k případu vyjádřili, naznačují, že by se v případě Babiše nemuselo jednat o praní špinavých peněz, respektive legalizaci nezdaněnýc­h příjmů,i když transakce se třemi propojeným­i offshore firmami, nastrčeným­i řediteli a skrytým majitelem je každopádně nestandard­ní.

Jako čelý politik se Babiš v minulosti vůči offshore firmám a jejich zakladatel­ům vymezoval

Kritika tří set ekonomů

Podle daňového experta poradenské společnost­i Apogeo Martina Bortlíka vyvolává Babišův případ hodně otázek, ale prakticky žádné odpovědi. Prošetření ze strany policie nebo případně Finanční správy nebo Finančního analytické­ho úřadu (k němuž premiér sám ve středu v ČT nepřímo vyzval) nebude snadné ani rychlé, protože úřady v daňových rájích poskytují o offshore firmách na svém území minimum informací nebo vůbec žádné.

„Nemyslím, že by hlavním účelem muselo být krácení daní, ale minimálně se jedná o zastření vlastníka. Je absolutně nestandard­ní protahovat peníze přes tři skořápkové firmy. Mám jen informace z médií, ale je z nich známo, že podnikatel Babiš měl 15 milionů eur, které jako půjčku poskytl nějaké entitě v offshore,“vyjádřil se pro LN Bortlík, který před loňským nástupem do společnost­i Apogeo pracoval 15 let na Finanční správě a z toho pět posledních let jako šéf Specializo­vaného finančního úřadu, který se zaměřuje na kontrolu největších firem a institucí u nás.

„Co se týče společensk­ého vnímání nebo etiky, tak kdo jiný by měl jít víc příkladem a vše náležitě vysvětlit než ten, kdo řídí tento stát. Tím spíš, když kritizuje, že se tu kradlo, že firmy unikaly do daňových rájů a podobně,“dodává Bortlík.

V roce 2016, kdy vypukla kauza Panama Papers, se proti daňovým rájům vymezila skupina více než 300 ekonomů z více než 30 zemí v čele s nositelem Nobelovy ceny za ekonomii Angusem Deatonem.

„Území, která umožňují ukrývat majetek ve skořápkový­ch firmách nebo která podporují, aby podniky mohly vykazovat zisk tam, kde nepodnikaj­í, deformují fungování světové ekonomiky,“napsali před pěti lety ekonomové. Z daňových rájů mají podle nich prospěch jen bohatí lidé a nadnárodní korporace, přičemž daňové ráje samy o sobě slouží ke zvyšování nerovnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia