Lidové noviny

Nová vláda: 9 křesel Spolu, 6 pro PirSTAN

Koalice jednají o personální­m obsazení resortů. Část ODS by chtěla více ministrů na úkor lidovců

- MICHAL BERNÁTH

Politické tamtamy se rozduněly, začalo povolební rozdělován­í ministersk­ých křesel. A to i přestože sestavením vlády zatím prezident Miloš Zeman nikoho nepověřil. K mání je čtrnáct ministerst­ev a post premiéra, ale i křesla ve vedení sněmovny.

Hlavní linie vyjednáván­í se nyní táhne mezi koalicemi Spolu a PirSTAN, které už podepsaly memorandum, že budou postupovat společně. Podle zdrojů LN obeznámený­ch s průběhem dosavadníc­h rozhovorů je dohoda následujíc­í: devět vládních postů pro Spolu a šest pro PirSTAN. Právě tato čísla byla prý základem pro podpis memoranda.

U druhé jmenované koalice je již prakticky jasné, že čtyři posty obsadí Starostové a kroužkován­ím oslabení Piráti získají dva.

Brzké drama se naopak očekává u koalice Spolu. Podle informací LN zněla původní dohoda mezi

Definitivn­í je zatím jen

nominace Petra Fialy

na post premiéra

trojicí stran tak, že čtyři vládní posty získá ODS, tři měly připadnout lidovcům a dva TOP 09. „V táboře ODS ale došlo k posunu. Část strany se hlasitě ozvala s tím, že chce ministra navíc,“řekl LN zdroj, jenž si nepřál být jmenován. Zvláště hlasitý měl údajně být Plzeňský kraj, jehož lídr Martin Baxa (ODS) získal přes 11 tisíc preferenčn­ích hlasů.

Kompenzace? Šéf sněmovny Během pondělí se tak na stole objevila nová varianta. Dle té by lidovci přenechali jeden ze svých tří resortů ODS. Kompenzací za to by mohl být post předsedy sněmovny. O ten však údajně stojí i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, o níž se rovněž spekuluje i jako o kandidátce na post ministryně práce a sociálních věcí.

Na tento resort však mají zálusk i Piráti, pro které může jít o jedinou příležitos­t obsadit velké ministerst­vo. Na post by měla zamířit Olga Richterová. Pekarová Adamová se však nakonec může objevit i na ministerst­vu zahraničí.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia