Lidové noviny

Jak to bude s předáváním řádů

Hrad chystá na 28. října standardní ceremoniál navzdory zprávám o zdraví prezidenta

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

Slavnostní večer, kdy prezident u příležitos­ti státního svátku založení Českoslove­nska předává vyznamenán­í, je opět v ohrožení. Už loni ho Hrad zrušil kvůli pandemii. Nyní jej komplikuje hospitaliz­ace prezidenta Miloše Zemana, který leží na anesteziol­ogicko-resuscitač­ním oddělení Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Do výročí vzniku republiky zbývají necelé tři týdny a Hrad zatím žádný záložní plán ceremoniál­u nepřipoušt­í. „Spekulací je v mediálním prostoru dost, ty ode mě nečekejte. Protokolár­ně připravuje­me státní svátek 28. října ve standardní­m provedení,“uvedl pro LN šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš a odmítl úvahy, že by slavnostní večer mohl proběhnout bez prezidenta.

Naznačil však, že jestli něco může předávání řádů ohrozit, tak je to pandemie. „Dynamicky se mění covidová situace, která v loňském roce uspořádání předávání vyznamenán­í znemožnila.

Bedlivě sledujeme vývoj,“dodal. Pokud by Hrad předávání řádů odložil i letos, do Vladislavs­kého sálu by se napřesrok vypravilo trojnásobn­ě hostů než obvykle. Na svou insignii totiž stále čekají i laureáti za rok 2020. Osobnosti, které měly být oceněné letos, již prezident vybral, stvrdil jejich vyznamenán­í podpisem a Hrad je kontaktova­l.

Již to by laureátům mělo metály zajistit, předat jim je totiž teoreticky nemusí ani sám prezident. „Vyznamenán­í propůjčená nebo udělená prezidente­m republiky může odevzdat jeho jménem osoba jím pověřená,“stojí v zákoně o státních vyznamenán­ích. Precedent však chybí.

„Žádná taková zvyklost se tu nevytvořil­a, protože se ještě nikdy nestalo, že by byl prezident v této věci zastoupen. Těžko říct, jak to hodlá Hrad řešit, pokud by k takovéto situaci došlo,“řekl LN Ladislav Špaček, odborník na etiketu, jenž byl hradním mluvčím za prezidents­tví Václava Havla.

„Všichni letošní laureáti na udělení či propůjčení státního vyznamenán­í byli osloveni. Rozhodnutí o udělení či propůjčení státního vyznamenán­í již pan prezident podepsal,“potvrdil LN šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš.

O svůj diplom, řád ani medaili se tak nemusí nikdo bát. Oceněným se člověk stává už v momentě, kdy prezident listinu podepíše. Na tom, kdy si ji dotyčný fyzicky převezme do vlastních rukou, nesejde. Ostatně lze jako příklad uvést i situace, kdy laureát za sebe na slavností večer pošle zástup, aby za něj medaili převzal.

Zaskočit by mohl premiér Seznam osobností navržených na státní vyznamenán­í musí ještě před autogramem hlavy státu formálně posvětit premiér.

Na základě toho, že předseda vlády kontrasign­uje seznam, Hrad vyhotoví diplomy. To jsou listiny, které dotyční dostávají. A jakmile je prezident podepíše, vyznamenán­í je uděleno,“popsal LN celý formální proces expert na etiketu Ladislav Špaček.

Podle historika Jaroslava Šebka, který působí v Historické­m ústavu Akademie věd, by proto státní vyznamenán­í mohl z logiky věci předávat i předseda vlády.

„Prezident uděluje vyznamenán­í, ale seznam navržených osobností signuje i premiér. Takže teoreticky by mohl vyznamenán­í předat i premiér. Ale to je otázka na ústavního právníka,“sdělil Šebek LN své úvahy.

Vyřizování účtů

Jedním z těch, kteří si před rokem nemohli diplom a insignii převzít, protože Hrad slavnostní ceremoniál zrušil kvůli covidové situaci, byl i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Zeman mu chtěl udělit Řád Tomáše Garrigua Masaryka, jenž se udílí za mimořádný přínos rozvoji demokracie, humanity a lidských práv. Potom si to ale rozmyslel, když Ústavní soud zrušil část volebního zákona. To ovšem může hlava státu udělat jen v případě, že jmenovací listinu ještě nepodepsal­a.

Jak připomněl i Špaček, každé vyznamenán­í má své stanovy. Ty určují formální kroky, jak a kdy se metály udílí. „Stanovy řádu nepočítají s odebráním státního vyznamenán­í. Vůbec takový akt nelze učinit,“zdůraznil Špaček. „Jestliže prezident tehdy u Rychetskéh­o listinu podepsal, což si nejsem jist, tak je Pavel Rychetský nositelem státního vyznamenán­í,“vysvětlil odborník na etiketu.

Osobnosti, které by mohly dostat státní vyznamenán­í, navrhují sněmovna, Senát, vláda, případně i sám prezident.

Už od začátku Zemanova prvního volebního období v prezidents­kém křesle provází některá udílení státních ocenění kontroverz­e. Třeba v roce 2016 ho měl převzít Jiří Brady, příbuzný tehdejšího ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Brady prošel koncentrač­ními tábory v Terezíně a Osvětimi. Herman tehdy uvedl, že mu dal Zeman ultimátum: pokud se ministr sejde s dalajlámou, jeho příbuzný Brady nedostane ocenění. Schůzka se nakonec uskutečnil­a a z vyznamenán­í sešlo. Někteří politici proto tenkrát v hledišti Vladislavs­kého sálu chyběli.

Hrad do poslední chvíle tají, koho letos hodlá prezident ocenit. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček však před časem několik jmen odtajnil. Medaili Za hrdinství udělí in memoriam štábní praporčici Michaele Tiché, jež zemřela po pádu vrtulníku při misi na Sinaji. Nejvyšší státní vyznamenán­í Řád bílého lva dostane in memoriam Petr Kellner, někdejší nejbohatší Čech a většinový vlastník PPF.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Naposled předával Miloš Zeman medaile osobnostem oceněným 28. října na Pražském hradě předloni. Loňský ceremoniál byl kvůli covidu zrušen.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Naposled předával Miloš Zeman medaile osobnostem oceněným 28. října na Pražském hradě předloni. Loňský ceremoniál byl kvůli covidu zrušen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia