Lidové noviny

Počkáme v opozici, šance přijde

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Hnutí ANO s vysokou pravděpodo­bností skončí v opozici, potenciál vrátit se do vlády ale má. V rozhovoru s LN to uvedl Ivo Vondrák, moravskosl­ezský hejtman za ANO. „Vládní koalici pěti stran nebude lehké udržet, pak může přijít naše šance. Uvidíme, jestli se to změní až v dalších volbách, nebo ještě v tomto volebním období,“prohlásil poslanec.

LN Jak byste zhodnotil výsledky voleb do sněmovny?

S oblibou říkám, že jsme nevyhráli, ale neznamená to, že jsme prohráli. Vycházím z toho, že jsme sice na procenta byli až za koalicí Spolu, ale na druhou stranu máme více poslanecký­ch křesel. Vnímám to trochu jako paradox letošních voleb a těžko říct, jak vnímat vítězství. Jestli koukat na počet procent, či mandátů. Pro ANO je nejhorší to, že v daném okamžiku nejsme schopni sestavit vládu. Už to nepůjde podle mých představ, kdy jsem doufal ve středoprav­icovou vládu se Spolu. To je samozřejmě škoda. Nicméně uvidíme, co se bude dál dít. Potenciál být opět někdy ve vládě dozajista máme.

LN Takže už nevidíte šanci dohodnout se na vládě se Spolu?

V tuto chvíli ne. Oni už se dohodli bez nás, vychází to z rétoriky pěti stran proti Babišovi. Koalice Spolu s koalicí Pirátů a Starostů se budou této politické linie držet. Otázka ale je, do jaké míry budou schopni ve vládě pěti stran fungovat. To nebude nic jednoduché­ho.

Musejí sestavit vládu, rozdělit si ministerst­va, domluvit se. V určitém okamžiku mohou přijít ideové rozpory. Rozhodně nechci říkat, jak přesně to dopadne. Nicméně se domnívám, že udržet koalici pěti stran pohromadě bude složité.

LN Z vašich slov mi přijde, že v hnutí už počítáte s opozicí.

Nemáme jinou možnost. Sestavován­í nové vlády se může samozřejmě nějakým způsobem prodlužova­t. Upřímně řečeno ale nevím, s kým bychom teď měli jednat o sestavení vlády. Koalice Spolu s PirStanem jasně řekly, že s námi jednat nechtějí. Takže tady není o čem. Vidím jediný prostor pro vyjednáván­í ohledně sněmovny, nic víc.

LN Jak byste fungovali v opozici? Máte nějaké představy? ANO vystupuje jako středoprav­icová strana, vítězná koalice Spolu také.

My říkáme, že jsme takzvaná „catch-all-party“. To znamená, že se snažíme zachytit všechny voliče, kteří smýšlejí podobně jako my. Zaměřujeme se na sociálně citlivé lidi, ale i na vědce či podnikatel­e. V programu nabízíme celou řadu alternativ. Teď nám jednoduše nezbývá nic jiného než být v opozici. Ale výsledky voleb napovídají, že se to může lehce změnit. Jak jsem již říkal, vládní koalici pěti stran nebude lehké udržet. Pak může přijít naše šance. Uvidíme, jestli se to změní až v dalších volbách, nebo ještě v tomto volebním období. Zatím nechci předjímat.

LN Šéf hnutí ANO a současný premiér Andrej Babiš před volbami tvrdil, že pokud by měl být v opozici, tak raději odejde z politiky. Po volbách obrátil a chce zůstat. Jak na to nahlížíte?

Myslím si, že to vnímá asi podobně jako já – potenciál znovu se dostat do vlády je příliš vysoký na to, aby se odcházelo do definitivn­í opozice. Možnost vstoupit do sestavován­í vlády může dříve nebo později nastat. Pan premiér si to nejspíš také uvědomil.

LN Jinými slovy to tedy znamená, že byste ze začátku mohli být v opozici a vyčkat, jak to vůbec všechno dopadne, protože je tady možnost dostat se znovu do vlády. Je to tak?

Třeba. Pokud se ukáže, že nová vláda nebude schopná řešit problémy, které tady stoprocent­ně budou a nebudou jednoduché, tak tady potenciál je.

LN Ať už to vnímáte jakkoliv, ANO skončilo ve volbách na druhém místě. Čím si vysvětluje­te prohru?

Všechny strany se evidentně postavily proti Andreji Babišovi. Volby nebyly o programech a vizích, ale o tom, jak porazit Babiše. Tohle ustát nebylo vůbec jednoduché. Roli dozajista hraje i to, že naše vláda prošla tím nejhorším, čím si projít mohla. Covid a věci kolem něj se na výsledcích rovněž musely projevit. O tom není sporu.

LN Koalice Spolu vás porazila o necelých 36 tisíc hlasů, souboj to byl opravdu těsný. Nepřemýšle­li jste, že byste napadli výsledky voleb u Nejvyššího správního soudu?

I kdybychom to třeba udělali, tak by nám to v ničem nepomohlo. Výsledkem by mohlo být to, že jsme třeba vyhráli na procenta, ale z pohledu mandátů by se pro nás nic nezměnilo. Nemohu vyloučit, že se pro to vedení hnutí ANO rozhodne, ale za mě to nemá smysl.

 ?? FOTO MAFRA – LADISLAV KŘIVAN ?? Teď nezbývá nic jiného, než být v opozici, říká Ivo Vondrák. Výsledky voleb ale podle něj napovídají, že se to může lehce změnit. „Vládní koalici pěti stran nebude lehké udržet. Pak může přijít naše šance,“předvídá.
FOTO MAFRA – LADISLAV KŘIVAN Teď nezbývá nic jiného, než být v opozici, říká Ivo Vondrák. Výsledky voleb ale podle něj napovídají, že se to může lehce změnit. „Vládní koalici pěti stran nebude lehké udržet. Pak může přijít naše šance,“předvídá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia