Lidové noviny

Hledá se nový šéf poslanců ANO

Jedním z prvních politiků ANO, kteří ztratí pozice po sněmovních volbách, by mohl být někdejší blízký Babišův spojenec Jaroslav Faltýnek.

- MARTIN SHABU

Roky platil za sněmovní těžkou váhu. Málokterou věc by bez něj premiér Andrej Babiš prosadil v dolní komoře parlamentu. Přesto podle informací LN není jisté, že bude Jaroslav Faltýnek dál šéfem poslanecké­ho klubu ANO. Už dnes v deset hodin se sejdou poslanci Babišova hnutí, aby si vybrali nové vedení klubu. Setkání se odehraje po prohraných volbách ve zcela jiné atmosféře než naposled. I tak má ale ANO největší klub čítající 72 poslanců.

„Faltýnek říká, že je unavený a už to nechce dál dělat. Existuje varianta jeho nástupce,“řekl LN pod podmínkou anonymity důvěryhodn­ý zdroj. Premiér ani současný šéf klubu na dotazy redakce nereagoval­i. Řadoví poslanci o změnách nevěděli.

„Upřímně řečeno si tam ani nikoho jiného představit nedovedu. Měl v klubu autoritu. Nevidím mezi poslanci někoho podobného,“řekl LN poslanec ANO Robert Králíček.

Překvapený byl i Jaroslav Bžoch, poslanec z Ústeckého kraje. „O tom jsem neslyšel. Máme se sejít v úterý,“dodal.

Zaskočený byl lídr pražské kandidátky hnutí Patrik Nacher. „Pan Faltýnek splnil podle mne svoji roli beze zbytku směrem dovnitř. Vybalancov­ával všechny odstředivé zájmy poslanců z různých krajů a různých dalších stran. Ve sněmovně přitom existovalo devět klubů. Za mě v tom byl perfektní,“řekl LN Nacher. Podle něj nicméně Faltýnek využíval méně možnost vystupovat u řečnického pultu s přednostní­m právem.

Faltýnek roky patřil k nejužšímu týmu premiéra Babiše. Přišel s ním z Agrofertu. Zásadně ho však oslabily skandály, které se v souvislost­i s jeho jménem objevily. Spolu s Babišem byl stíhám i v kauze Čapí hnízdo. Později ale žalobce jeho stíhání zastavil.

Nicméně před několika lety u Faltýnka doma proběhla razie protimafiá­nské policie kvůli jeho podivnému vystupován­í v mýtném tendru. Z ničeho v této souvislost­i ale obviněn nebyl. Loni v říjnu se pak propírala jeho účast na setkání v restauraci Rio na pražském Vyšehradě v době lockdownu. Krátce na to rezignoval na funkci prvního místopředs­edy ANO.

Skorominis­tr

Post šéfa klubu vládní strany patří v politice k místům s obdobným vlivem, jako se přisuzuje ministrům. Musí hlídat vládní většinu a hledat podporu pro návrhy kabinetu.

Ohledně Faltýnkova nástupce nechtěl LN včera nikdo prozradit detaily. Logicky by se nabízeli členové dosluhujíc­í vlády, kteří jsou zvolenými poslanci. Stejně tak by mohl funkci vykonávat končící předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

Všechny kalkulace však podmiňují snahy ANO získat posty ve vedení nové sněmovny. Existuje ještě jedna neznámá. Od neděle je jasné, že se Babiš nehodlá stáhnout z politiky, jak dříve avizoval. Chce si ponechat mandát poslance. Jaké ambice má, však dosud tají. Už v sobotu vyloučil, že by měl být předsedou sněmovny. Takový nápad označil za špatný vtip. Jako mnohem pravděpodo­bnější se jeví jeho role coby lídra opozice. Přednostní právo promluvit ve sněmovně má ale i jako šéf strany. Dost možná si ovšem Babiš nejvíce myslí na prezidents­ké volby. Tyto dvě nové výzvy podle některých spolupraco­vníků nyní premiér zvažuje.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Vést poslanecký klub není snadné. Jaroslav Faltýnek měl ovšem jednání o podpoře zákonů i hlasování „svých“poslanců vždy pevně v rukou.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Vést poslanecký klub není snadné. Jaroslav Faltýnek měl ovšem jednání o podpoře zákonů i hlasování „svých“poslanců vždy pevně v rukou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia